9 °C Budapest

Melyik számlacsomagot válaszd? Ha okosan döntesz, közel 15 ezret spórolhatsz!

Pénzcentrum
2008. szeptember 4. 05:40

Hol lehet a legolcsóbban megúszni? Aki hajlandó egy kicsit is elidőzni azon, hogy bank- és számlahasználati szokásit végig gondolva, és a pénzintézetek ajánlatait összehasonlítva valóban a neki leginkább megfelelő számlacsomagot válassza, akár évi 15 ezer forintot is megközelítő összeget spórolhat magának. A bankok közötti szoros verseny hatására sem szűnik meg ugyanis a szolgáltatások árai közötti különbség, egyes számlacsomagok esetében több mint háromszoros eltérés is lehet a szolgáltatások díjait illetően!

Szokásos banki számlakörképünk mostani állomásakor is a hazai pénzpiacon tevékenykedő kereskedelmi bankoktól kértünk ajánlatot két, általunk felvázolt ügyfél számára, akik átlagos fizetéssel rendelkeznek és teljesen hétköznapi tranzakciókat hajtanak végre. A következőkben a kapott ajánlatokat vetjük össze az összes havi költség alapján, melynek forrását 9 bank 2008. augusztus 28. és szeptember 3. között szolgáltatott adatai adják. A cikkünk elkészítésekor a diákoknak, valamint nyugdíjasoknak szóló számlacsomagokat nem vettük figyelembe, hiszen az átlagos, fizetésből élő ügyfelek eseteit vizsgáljuk.

Semmi nincs ingyen!

Az általunk felvázolt A-ügyfél havi 100 000 forint jövedelemmel rendelkezik, melyet minden hónapban az adott kereskedelmi banknál nyitott számlájára utaltat. A postára járás elkerülése érdekében beszedési megbízást ad a banknak, hogy ezúton egyenlítse ki három közüzemi szolgáltatóval szemben fennálló havi számláit, ezenkívül bankon belül (15 ezer forint) és bankon kívül (20 ezer forintot) is utal át pénzt, mindezt otthonról az Interneten keresztül. Készpénzt háromszor vesz fel egy hónapban, kétszer saját ATM-ből (20, illetve 10 ezer forintot) és egyszer idegen ATM-ből 5 ezer forintot.

A-ügyfél számára az Budapest Bank nyújtja a legkedvezőbb ajánlatot, amely összesen havi 541 forintba kerülne. A legkedvezőtlenebb konstrukció esetében, amit az OTP ajánl, ennek több mint 2,5-szeresét kellene fizetni ugyanazokért a tranzakciókért. Szintén viszonylag olcsó bankszámlacsomagot tud ajánlani a CIB és a Raiffeisen Bank (száz forint alatti az eltérés) így a köztük való választást valószínűleg elsősorban nem az árak, mint inkább az egyéb tényezők mérlegelése dönti el.

Mit, hol és mennyiért?

A következő két táblázatban az A-ügyfél által kezdeményezett tranzakciók díjait foglaltuk össze bankonkénti bontásban. Ha a hitelintézetek által ajánlott számlacsomagok számlavezetési díjain végignézünk, rögtön kiderül, hogy miért a fent említett bankok tudják a legjobb ajánlatot nyújtani. A Budapest Bank ingyenes számlavezetésével abszolút nyerő, ezzel tudta magát feltornázni magát az ELLA is a negyedik helyre. Ezzel szemben az CIB és Raiffeisen ajánlatait inkább a tranzakciós díjak alacsony összege teszi vonzóvá. Az OTP magas számlavezetési díja miatt szorul az utolsó helyre.

A közüzemi beszedésre adott ajánlatok elég nagy szórást mutatnak, azonban egyre több bank kínálja ezeket díjmentesen. Az átutalásokra vonatkozó ajánlatok esetében egységesebb a kép, ami az ingyenes szolgáltatásokat nyújtó bankokat illeti, egyedül a Raiffeisen "bünteti" ügyfelét viszonylag magasabb díjjal, ha bankon kívülre utaltat interneten keresztül, igaz előző körképünk óta már nála is felére csökkent ez az összeg.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ami már jobban megosztja a bankokat, az a készpénzfelvétel. Míg a hitelintézetek szinte mindegyike (az ELLA kivételével, ők nem üzemeltetnek saját ATM-et) a havi első egy-két felvétel díját elengedi, a feltételek általában csak abban térnek el, hogy ez a kedvezmény idegen automatára is vonatkozik-e vagy csak saját ATM-re. Egyes bankok ugyanis súlyos terheket rónak a bankkártyájukat "hűtlenül" használókra. A legmagasabb díjat az OTP számítja fel idegen automatánál, ahol 750 forintba kerül a tranzakció! Az UniCredit banknál pedig már mennyiségi korlátozás nélkül, ingyenesen használhatják az ATM-eket a saját ügyfelek.

Leggyakrabban az első évben ingyenes bankkártyájukat ajánlották a hitelintézetek, így azt sajnos nem tudjuk bemutatni, hogy milyen a versenyhelyzet az egy év letelte után. A kártya költsége azonban elég szerény tétel, egy hónapra vetítve.

Mi a helyzet a nem szokványos banki ügyfelekkel?

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem