13 °C Budapest

Mi köze az árfolyamváltozásnak a betéti kamathoz?

Pénzcentrum
2008. június 9. 12:00

A hagyományos lekötött betétektől eltérően, ahol a lekötés időpontjában előre lehet tudni, hogy a lejáratkor mekkora kamatra tehetünk szert, az indexált betétek esetében egyáltalán nem biztos, hogy a legtöbbször igen csekély minimum kamaton felül más kamathoz is jutunk. Lássuk érdemes-e kicsit spekulálni!

A kereskedelmi bankok már évek óta kínálnak olyan indexált betéteket, melyek esetében a kamat egy pénzpiaci változó teljesítményétől, nevezetesen valamely deviza árfolyamának alakulásától függ. Ezek a konstrukciók azt ígérik, hogy amennyiben az árfolyam meghatározott sávon belül, vagy épp ellenkezőleg, azon kívül mozog a lekötés időszakában, úgy egy minimum kamaton felül prémiumkamatot is fizet a bank.

Ezek a piaci devizaárfolyam mozgáshoz kötött betéti konstrukciók azonban számos ponton eltérhetnek egymástól. A legfontosabb az esemény meghatározása, hogy mikor jár az ügyfélnek a magasabb kamat. Ennek számos fajtája létezik.

Az úgynevezett "double-no-touch" esetében a prémiumkamat akkor jár, ha az árfolyam nem éri el az előre meghatározott sáv szélét és nem is lép ki belőle a futamidő során. A sávot itt is többféleképpen szokták meghatározni, általában a futamidő kezdő napján érvényes hivatalos árfolyam körül +/- x százalékban, de van, hogy forintban adják meg az eltérés mértékét. Előfordul azonban az is, hogy az árfolyam meghatározott irányú változására lehet számítani, ezért a sávot nem az aktuális körül, hanem az alatt, vagy afelett határozzák meg.

Ezzel szemben "double-one-touch" kamattípus esetében akkor jár a kamatprémium, ha a deviza keresztárfolyam kilép az előre meghatározott sávból. Amennyiben a futamidő alatt nem éri el és nem lépi túl a sem alsó sem felső határt, úgy lejáratkor a tőkén felül csak a minimum kamat kerül kifizetésre. Ez hazánkban nem elterjedt gyakorlat a bankok körében.

Harmadik eset a "one-touch", amikor el kell érnie az árfolyamnak egy előre meghatározott szintet (ún. trigger) ahhoz, hogy a kamatprémiumra jogosult legyen az ügyfél.

A fent vázolt esetek közül kettővel most is találkozhatunk a piaci ajánlatok között, hiszen például a CIB Bank, a Citibank és a Volksbank is rendelkezik piaci indexált betétlekötési konstrukciókkal. Ezek mindegyike más és más, nem csak a minimálisan választható lekötési idő tekintetében, de a kiválasztott keresztárfolyam, valamint a betét devizanemét tekintve is.

A Citibank jelenlegi ajánlatai között kétféle Piaci Indexált Lekötött Betét található, mindkettő három hónapos futamidejű és euro-dollár keresztárfolyamhoz kötött, azonban az egyik dollárban, a másik euróban denominált, tehát a betét elhelyezése nem forintban történik.

Mindkét betét esetében a kezdő árfolyam, az Európai Központi Bank (ECB) 2008. június 13-án jegyzett euró/dollár referencia-árfolyama, amihez képest egy alsó korlát kerül meghatározásra, ami a kezdő árfolyam - 5 százalék. A legmagasabb kamatot akkor lehet ennél a konstrukciónál elérni, ha a záró árfolyam alacsonyabb az alsó korlátnál.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ez tehát azt jelenti, hogy a lekötés időszaka alatt az euro gyengülésére számítanak. A Citibank honlapján található kondíciós lista adatai szerint (2008. június 6.) euróban történő betételhelyezés esetén 1,7% - 6% EBKM érhető el, a maximum tehát abban az esetben, ha a záró árfolyam alacsonyabb, mint a betételhelyezéskor meghatározott alsó korlát. Dollárban történő betétlekötés esetén az elérhető kamat 0,5% - 3,5% között mozog.

A kamatprémium fizetésének feltételeit az alábbi ábra szemlélteti. Amennyiben azt feltételeztük, hogy a június 13-i árfolyam 1,53 lesz, úgy az alsó korlát ennek megfelelően 1,45-nél helyezkedik el. A sávon belül az elérhető kamat mértékét az határozza meg, hogy a záró árfolyam mennyire esik közel az alsó korláthoz.


Az ábra természetesen csak szemléltetés, hiszen a múltbeli adatok alapján nem szabad döntést hozni, mivel a jövőbeli alakulástól függ a kamatprémium mértéke, a múltbeli teljesítmény pedig nem jelent garanciát a jövőre nézve. Jelenleg az árfolyam 1,58, a piaci konszenzus év végére dollár erősödést vár, ami nagyjából 1,45-ös árfolyamot jelent, azonban ha az ECB kamatot emel, az az euro erősödéséhez vezethet. Féléves időtávon azonban várhatóan 1,5 alá erősödhet a dollár, sőt amennyiben a FED is inkább inflációs kamatpolitikát követ, és emel az alapkamaton, az további erősödést okozhat a dollárban.

A CIB Bank által kínált CIB Indexált Betét az előzőtől annyiban tér el, hogy ott a betét lejáratáig az árfolyamnak egyszer sem szabad kilépnie az árfolyamsávból, ellenkező esetben csak a minimum kamatra tarthat igényt az ügyfél. Ez tehát látszólag egy szigorúbb feltétel, ugyanakkor az árfolyamsávot ilyen esetben jellemzően szélesebben határozzák meg, így tehát nagyobb eséllyel marad azon belül az árfolyam. A 2008. június 5-én lekötött, forintban képzett, három hónapos lejáratú betéteknél az árfolyamsávot például 233-260 forint között állapították meg. Ekkor ha szeptember 5-éig az euró árfolyam ezen belül marad, akkor 13,43 százalékot, ellenkező esetben 0,1 % kamatot kap az ügyfél lejáratkor.

Középtávon a szakértők forint erősödésre számítanak, tehát az alsó korlát elérésére nagyobb esély látszik, mint a 260-as felső korlátéra. Azt azonban nem szabad szem elől felejteni, hogy az árfolyam akár egy nap alatt is képes 4-5 forintot változni, növelve annak esélyét, hogy akár egyszer is kilépjen az árfolyam a meghatározott sávból, amikor is elesik az ügyfél a prémim kamattól.

Összességében tehát azt lehet elmondani, hogy amennyiben arra számítunk, hogy az árfolyam egy meghatározott irányban fog mozogni a jövőben, abban az esetben valóban érdemes lehet ilyen betétlekötési formát választani, hiszen más lekötött betétekhez képest magasabb kamatot érhetünk el vele. Legutóbbi betétkörképünk alkalmával ugyanis láthattuk, hogy a legjobb ajánlat 3 hónapos lekötésnél is mindössze 10 százalékos kamatot ígért, míg egyes indexált betétek esetében akár 13 százalék fölötti hozamot is el lehet érni ennyi idő alatt.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 26. 12:38
A programmal kapcsolatban amiatt merülnek fel aggályok, hogy a kínai hatóságok és titkosszolgálatok...
Buxelliott  |  2023. március 26. 10:30
Gyakran olvasom a különböző topikokban, hogy a TA szerint ennyit ér a bankpapír, vagy a TA szerint m...
Holdblog  |  2023. március 26. 07:01
Baj van a bankokkal! Honnan tudod? Honnan tudnám?! De esik az árfolyamuk. De miért esik? Mert baj va...
Kasza Elliott-tal  |  2023. március 25. 20:39
A héten háromszor is jelentette az OTP, hogy saját részvényt vásárolt. Az árfolyam nagyot emelkedett...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 26. vasárnap
Emánuel
12. hét
Március 26.
A Lila nap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 26. 16:04