6 °C Budapest

A pénztárakat is megérintette a változás szele

Pénzcentrum
2007. október 30. 16:06

Az önkéntes egészségpénztárak az új egészségbiztosítási rendszerben szeretnék meghatározni helyüket, ezt szolgája a pénztárak megbízásából a GKI-EKI Egészségkutató Intézet Kft. által készített "Az egészségpénztárak lehetőségei az egészségügyi reformban című tanulmány is - derült ki a Stabilitás Pénztárszövetség és az Egészségpénztárak Országos Szövetsége (EPOSZ) közös sajtótájékoztatóján.

Bolvári László, az EPOSZ elnökének elmondása szerint az önkéntes egészségpénztárak tagsága az idei évben várhatóan eléri a 750 ezer főt. A tagdíjból származó bevételek elérik a 45 milliárd forintot, míg a szolgáltatási kiadások a 35-40 milliárd forintot. A tanulmány adatai szerint 2006 során naponta 1 milliárd forintot tett ki, ez azt jelenti tehát, hogy az egészségpénztári szektor mintegy 10 százalékos részesedéssel rendelkezik a magánkiadásokból - emelte ki Bolvári.

Studniczky Ferenc, az OTP Egészségpénztár ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy az új rendszerben az egészségpénztárak szerepe a megelőzés lehet. Az egészségpénztáraknak jelenleg is van valamilyen programjuk, melynek célja a megelőzés, ezek egy része munkahelyi szerveződésű, míg egy másik részük a pénztártagság egészét célozzák egészségterv formájában. Az ügyvezető igazgató kiemelte, a befizetések mintegy 90 százaléka származik a munkáltatóktól.

Lehoczky László, az MKB Egészségpénztár Igazgatótanácsának elnöke aláhúzta azokat a legfontosabb területeket, melyekben az egészségpénztáraknak megvan már a gyakorlata, amelyeket lehet hasznosítani az új rendszerben. A pénztárak az elnök becslése szerint közel 400 ezer darab folyószámlát vezetnek, melyekbe havi befizetés érkezik, s melyekről kifizetéseket teljesítenek.

Emellett a pénztárak folyamatosan számlákat ellenőriznek, mind formai, mind pedig tartalmi szempontból, kártyás rendszereket üzemeltetnek, melyekben a tagok azonosítása folyik. Nemsokára indul a pénztárak gyógyszertári rendszere, melynek révén egyből a gyógyszertárban ellenőrizhetővé válik, hogy az adott termék elszámolható-e. Lehoczky kiemelte még a pénztárak call-center és honlap-üzemeltetési tevékenységét, valamint a tagszervezésben szerzett gyakorlatot, s a már meglévő ügynökhálózatot is.

Dr. Váradi Péter, az AXA Egészségpénztár ügyvezető igazgatója az egészségpénztárak reformban betöltött szerepével kapcsolatban kiemelte, hogy a pénztárak is csupán követői a reformnak, nem befolyásoló szereplői. Ugyanakkor az új rendszerben fontos szerepet játszhatnak a Kötelező Egészségbiztosítási Pénztárak mellett a kiegészítő egészségpénztárak.

Ezért a pénztárak többek között a következő javaslatokkal élnek a reformokkal kapcsolatban:
· a jelenlegi adókörnyezet a konvergencia program lezárásáig ne csökkenjen,
· terjesszék ki a prevenciós programokat,
· a pénztárak végezhessenek szolgáltatásszervezési tevékenységet,
· a pénztárak vehessenek részt a Kötelező Egészségbiztosítási Pénztárak alapításában és működtetésében szakmai befektetőként.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 9. 18:22
Nádai Anikó több évadon keresztül vezette az RTL reality-jének esti összefoglalóit és az élő show-ka...
Holdblog  |  2022. december 9. 12:17
Bill Miller nemzedéke kiemelkedő alapkezelője volt. Zászlóshajó alapja, a Legg Mason Value Trust tiz...
KonyhaKontrolling  |  2022. december 9. 07:45
A demokratikus országok (és a felszínen az autoriter országok is) rengeteg erőforrást fordítanak a k...
Bankmonitor  |  2022. december 9. 07:16
Rekordmértékű nyugdíjemelés várható 2023 januárban. A Bankmonitor számításai szerint az átlagnyugdíj...
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?