13 °C Budapest

A pénztárakat is megérintette a változás szele

Pénzcentrum
2007. október 30. 16:06

Az önkéntes egészségpénztárak az új egészségbiztosítási rendszerben szeretnék meghatározni helyüket, ezt szolgája a pénztárak megbízásából a GKI-EKI Egészségkutató Intézet Kft. által készített "Az egészségpénztárak lehetőségei az egészségügyi reformban című tanulmány is - derült ki a Stabilitás Pénztárszövetség és az Egészségpénztárak Országos Szövetsége (EPOSZ) közös sajtótájékoztatóján.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Bolvári László, az EPOSZ elnökének elmondása szerint az önkéntes egészségpénztárak tagsága az idei évben várhatóan eléri a 750 ezer főt. A tagdíjból származó bevételek elérik a 45 milliárd forintot, míg a szolgáltatási kiadások a 35-40 milliárd forintot. A tanulmány adatai szerint 2006 során naponta 1 milliárd forintot tett ki, ez azt jelenti tehát, hogy az egészségpénztári szektor mintegy 10 százalékos részesedéssel rendelkezik a magánkiadásokból - emelte ki Bolvári.

Studniczky Ferenc, az OTP Egészségpénztár ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy az új rendszerben az egészségpénztárak szerepe a megelőzés lehet. Az egészségpénztáraknak jelenleg is van valamilyen programjuk, melynek célja a megelőzés, ezek egy része munkahelyi szerveződésű, míg egy másik részük a pénztártagság egészét célozzák egészségterv formájában. Az ügyvezető igazgató kiemelte, a befizetések mintegy 90 százaléka származik a munkáltatóktól.

Lehoczky László, az MKB Egészségpénztár Igazgatótanácsának elnöke aláhúzta azokat a legfontosabb területeket, melyekben az egészségpénztáraknak megvan már a gyakorlata, amelyeket lehet hasznosítani az új rendszerben. A pénztárak az elnök becslése szerint közel 400 ezer darab folyószámlát vezetnek, melyekbe havi befizetés érkezik, s melyekről kifizetéseket teljesítenek.

Emellett a pénztárak folyamatosan számlákat ellenőriznek, mind formai, mind pedig tartalmi szempontból, kártyás rendszereket üzemeltetnek, melyekben a tagok azonosítása folyik. Nemsokára indul a pénztárak gyógyszertári rendszere, melynek révén egyből a gyógyszertárban ellenőrizhetővé válik, hogy az adott termék elszámolható-e. Lehoczky kiemelte még a pénztárak call-center és honlap-üzemeltetési tevékenységét, valamint a tagszervezésben szerzett gyakorlatot, s a már meglévő ügynökhálózatot is.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Dr. Váradi Péter, az AXA Egészségpénztár ügyvezető igazgatója az egészségpénztárak reformban betöltött szerepével kapcsolatban kiemelte, hogy a pénztárak is csupán követői a reformnak, nem befolyásoló szereplői. Ugyanakkor az új rendszerben fontos szerepet játszhatnak a Kötelező Egészségbiztosítási Pénztárak mellett a kiegészítő egészségpénztárak.

Ezért a pénztárak többek között a következő javaslatokkal élnek a reformokkal kapcsolatban:
· a jelenlegi adókörnyezet a konvergencia program lezárásáig ne csökkenjen,
· terjesszék ki a prevenciós programokat,
· a pénztárak végezhessenek szolgáltatásszervezési tevékenységet,
· a pénztárak vehessenek részt a Kötelező Egészségbiztosítási Pénztárak alapításában és működtetésében szakmai befektetőként.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 26. kedd
Dömötör
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?