Ingyen bankkártya, rengeteg kedvezménnyel: megvalósult az álom!

Pénzcentrum
2007. szeptember 1. 08:00

Végre valami új a bankkártya-piacon! Számtalanszor beszámoltunk már a hitelkártyák folyamatos térnyeréséről, Olvasóink többsége minden bizonnyal tisztában van már a hazai trendekkel, most azonban egy eddig teljesen ismeretlen konstrukciót szeretnénk bemutatni, mely egyelőre még csak az Egyesült Államokban jelent meg a közelmúltban, de akár hazánkban is lehetne rá kereslet pár éven belül, mikorra a lelkes hitelkártyások kissé kiábrándulnak. Lássuk, miről is van szó!

Egy bank-független betéti kártya: mi ebben az üzlet?

A legnagyobb hitelkártya kibocsátók egyike, a Capital One Financial egy olyan új, innovatív betéti kártyával jelenik meg a piacon, mely alapjaiban változtathatja meg a sokak által haldoklónak, stagnálónak vélt szegmens megítélését.

Az új kártya teljességgel bank-független, azaz az ügyfél bármilyen meglévő banki folyószámlájához hozzákapcsolhatja. A plasztik alkalmas ATM-es készpénzfelvételre és vásárlási tranzakciók lebonyolítására is, ráadásul minden teljesen díjmentes vele, amennyiben a bank nem terheli rá saját díjait az ügyfélre. (Alapesetben a kártyakibocsátó, a Capital One, semmilyen díjat nem szab az ügyfelek felé, a banknak pedig nem kellene, mivel nem az ő kártyáját használja az ügyfél.)

Az új betéti kártya jelenleg csak a Capital One hitelkártyás ügyfelei számára elérhető, 2008-ban azonban ezt a kört jelentősen kiszélesítik majd. Az igazi üzlet a kártya jellegéből adódik majd, hiszen a konstrukció legnagyobb vonzereje, hogy olyan kedvezményrendszer kapcsolódik majd hozzá, amilyen jelenleg csak a hitelkártyáknál megszokott. A kártyakibocsátó az alaptermékhez számos partnert keres, akikkel társmárkás konstrukciókat alakíthat ki, a kártyabirtokosok így kedvezményesen vásárolhatnak a szóban forgó üzletekben.

Kinek kell ez?

Mivel a tengerentúlon mára a kártyapiac eljutott az érettségnek arra a szintjére, hogy az átlagos ügyfélnek több hitelkártyája is van (míg nálunk most igyekeznek az elsőket ránkbeszélni, a betéti plasztik mellé), sokan rájöttek már, hogy nem olyan kellemes több adósságot hónapról-hónapra magunk előtt görgetni és szívesen visszatérnének a kockázatmentesebb betéti konstrukcióhoz. A sorozatos hitelkártyás trükkök által generált trendet az alábbi grafikon is jól mutatja:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)


A probléma ezzel csak az, hogy a hitelkártyára könnyű rábeszélni az ügyfeleket, hiszen sok kedvezmény kapcsolódhat hozzájuk (cash-back, pontgyűjtés, légimérföldek...), míg a betéti plasztikok ilyen téren sokkal sivárabb képet mutatnak. Ha figyelembe vesszük az USA kártyapiacának mostani állapotát és az ügyfelek általános preferenciáit (nevezetesen, hogy a pénzvisszafizetésről és a pontokról nehezen mondunk le), könnyen beláthatjuk, hogy az új termékre igenis lehet kereslet. Ezt csak fokozhatja a díjmentesség és a bank-függetlenség.


A kedvezmények, pontgyűjtés és pénzvisszafizetési opció iránti igény meglétére és egyre hevesebb voltára utalnak az Aite Group alább bemutatott adatai is:


Ha ehhez hozzávesszük, hogy a fenti arány a betéti kártyák esetében 2006-ban csak 20%-os volt, láthatjuk, hogy bőven van tere a növekedésnek, igény ugyanis lenne az újdonságra.

Óva intenénk persze attól mindenkit, hogy végleg leírja a hitelkártyákat és a betéti konstrukciók jelentősebb térnyerését várja, a CardTrack adatai szerint ugyanis az USA-ban forgalomban lévő hitelkártyák 69%-ának folyamatosan negatív az egyenlege, azaz aktív finanszírozási eszközként szolgálnak, nem csak a kedvezmények bezsebelésére. Azok, akik mindig a kamatmentes perióduson belül törlesztenek, általában ún. high yield savings account-on fialtatják pénzüket, amíg el nem jön a visszafizetés ideje.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm