18 °C Budapest

Mire buknak a hitelkártyások? - a számokra senki sem figyel

Pénzcentrum
2007. június 27. 15:00

Vajon milyen tényezők alapján választunk hitelkártyát, amikor a szükség vagy az igény éppen úgy hozza, hogy szeretnénk elérhető forrásainkat megnövelni, és a takarót a munkabéren túl nyújtani? Vajon mekkora szerepet játszanak a költségek, a kamatmentes periódus hossza és a kirótt kamatok mértéke abban, hogy végül melyik bankot választjuk?

A hazai lakosság ezen kérdésekre adott válaszait jelenleg csak megtippelni lehet, hiszen hasonló kérdőív kitöltésére itthon még nem kérték meg a jelenlegi és a potenciális hitelkártya-tulajdonosokat, a britek azonban már megadták a válaszokat.

Megdöbbentő, de a 40 éves hitelkártya-múlttal rendelkező szigetország lakossága úgy választ hitelkártyát, mint ahogy sportcipőt vagy televíziókészüléket, vagyis a márka és a köz véleménye alapján.

A megkérdezettek 80 százaléka arról vallott, hogy főként a kártyakibocsátó "szavahihetősége" alapján dönt leendő hitelkártyája sorsáról, és döntésében kiemelt szerepet játszik a jól ismert és megszokott márka, ebben az esetben a bank. 

Biztató azonban, hogy a fent említett tényezőkön kívül a mérlegelés alapját a különböző tranzakciókra és hitelösszegekre kirótt kamatok adják, és a tulajdonosok nem tartják vonzónak a kezdeti költségek elengedését ígérő akciókat sem, sokkal inkább a jövőben felmerülő költségekre koncentrálnak. 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A 66 millió forgalomban lévő hitelkártyával rendelkező piacon az ügyfelek 40 százaléka elégedett az általa választott konstrukcióval és nem kutat újabb lehetőséget után. Bár ez az arány első látásra jónak tűnik, az adatokat tüzetesebben végigböngészve, már sokkal kevésbé látszanak 100 százalékig elégedettnek a brit ügyfelek, akiknek főleg törlesztési kérdésekben akad nézeteltérése a kártyakibocsátó pénzintézetekkel és pénzügyi vállalkozásokkal.

Mint azt már említettük egy hasonló, hazai piacra vonatkozó felmérés elkészültéig várni kell, hogy megtudjuk itthon mi adja a fogyasztók döntésének alapját, a brit eredményeket tekintve azonban nehezen elképzelhető, hogy a hazai fogyasztók többsége a számok alapján választana.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 22. 16:17
Idealisztikus világban a pénzügyi befektetéseinket elsődlegesen a fenntarthatóság szempontjai alapjá...
Kiszámoló  |  2022. május 22. 12:05
Tizenhárom évig tartott a féktelen fesztivál a tőzsdéken és úgy általában az egész világgazdaságban....
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18