16 °C Budapest

Mire buknak a hitelkártyások? - a számokra senki sem figyel

Pénzcentrum
2007. június 27. 15:00

Vajon milyen tényezők alapján választunk hitelkártyát, amikor a szükség vagy az igény éppen úgy hozza, hogy szeretnénk elérhető forrásainkat megnövelni, és a takarót a munkabéren túl nyújtani? Vajon mekkora szerepet játszanak a költségek, a kamatmentes periódus hossza és a kirótt kamatok mértéke abban, hogy végül melyik bankot választjuk?

A hazai lakosság ezen kérdésekre adott válaszait jelenleg csak megtippelni lehet, hiszen hasonló kérdőív kitöltésére itthon még nem kérték meg a jelenlegi és a potenciális hitelkártya-tulajdonosokat, a britek azonban már megadták a válaszokat.

Megdöbbentő, de a 40 éves hitelkártya-múlttal rendelkező szigetország lakossága úgy választ hitelkártyát, mint ahogy sportcipőt vagy televíziókészüléket, vagyis a márka és a köz véleménye alapján.

A megkérdezettek 80 százaléka arról vallott, hogy főként a kártyakibocsátó "szavahihetősége" alapján dönt leendő hitelkártyája sorsáról, és döntésében kiemelt szerepet játszik a jól ismert és megszokott márka, ebben az esetben a bank. 

Biztató azonban, hogy a fent említett tényezőkön kívül a mérlegelés alapját a különböző tranzakciókra és hitelösszegekre kirótt kamatok adják, és a tulajdonosok nem tartják vonzónak a kezdeti költségek elengedését ígérő akciókat sem, sokkal inkább a jövőben felmerülő költségekre koncentrálnak. 

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A 66 millió forgalomban lévő hitelkártyával rendelkező piacon az ügyfelek 40 százaléka elégedett az általa választott konstrukcióval és nem kutat újabb lehetőséget után. Bár ez az arány első látásra jónak tűnik, az adatokat tüzetesebben végigböngészve, már sokkal kevésbé látszanak 100 százalékig elégedettnek a brit ügyfelek, akiknek főleg törlesztési kérdésekben akad nézeteltérése a kártyakibocsátó pénzintézetekkel és pénzügyi vállalkozásokkal.

Mint azt már említettük egy hasonló, hazai piacra vonatkozó felmérés elkészültéig várni kell, hogy megtudjuk itthon mi adja a fogyasztók döntésének alapját, a brit eredményeket tekintve azonban nehezen elképzelhető, hogy a hazai fogyasztók többsége a számok alapján választana.

EZT OLVASTAD MÁR?