18 °C Budapest

Robbanhatnak a földárak

Pénzcentrum
2007. április 25. 10:30

Egyre drágábban lehet hozzájutni a magyar termőföldhöz, aminek az oka abban keresendő, hogy a társas gazdaságok újra jelezték földvásárlási igényüket és a földkérdés megint a nagypolitika napirendjére került - írja a Magyar Nemzet.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az Európai Bizottság idén felülvizsgálja a külföldiekkel szemben bevezetett hazai tilalmakat, s akár fel is oldhatja azokat. A lap értesülései szerint az agrártárca a földtörvény megváltoztatását tervezi.

Növekszik az érdeklődés a hazai termőföldek iránt, lassan kimozdul a holdpontról a birtokok ára. Az uniós csatlakozásunkkor aláírt szerződés értelmében a hazánk által kért földvásárlással kapcsolatos átmeneti mentességeket a csatlakozás utáni harmadik évben az Európai Bizottság, majd az Európai Tanács felülvizsgálja. Ennek következtében előfordulhat, hogy az unió arra kötelezi hazánkat, hogy megnyissa a földpiacát az uniós tagországok előtt.

A hazai földárak enyhe emelkedése már most érezhető - írja a lap. Jelenleg a termőföld ára hektáronként átlagosan 450-550 ezer forint, szemben a régi uniós tagországokban tapasztalt 2-4 millió forintos árakkal.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?