Fuldokolhatunk a csekkekben: maguknak tesznek keresztbe a szolgáltatók!

Pénzcentrum
2007. február 13. 11:00

Hiába kerül egy közüzemi szolgáltatónak csekkenként 90 Ft-ba a sárga csekkes fizetési rendszer fenntartása, nem hajlandók ehelyett átvállalni a sokkal kényelmesebb csoportos beszedési megbízás 30-50 forintos díját az ügyfelektől. Ez a szituáció egyedül a Magyar Postának jó, akinek eddig egyedül a biztosítási szektor tett keresztbe, a hazai biztosítók ugyanis díjkedvezménnyel ismerik el, hogy a banki beszedés olcsóbb a sárga csekknél.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Március elsejével módosul az az MNB-rendelet, mely többek között a csoportos beszedési megbízásokat szabályozza, ebből is kiderül azonban, hogy ez a megoldás csak akkor válna a sárga csekk valódi alternatívájává, ha a szolgáltatók ügyfélbarátabbá válnának, melyre a fentiek fényében nem sok esély van - írja a Napi.

Az egyértelműsített jogszabályok szerint a közüzemi szolgáltató a beszedési megbízás alapjául szolgáló számlát köteles a terhelési napot megelőzően legalább 6 munkanappal a fogyasztó számára megküldeni. A fogyasztó a terhelési napot megelőző munkanap reggel 9 óráig tilthatja le a megbízást, ha a számlán feltüntetett összeget indokolatlanul magasnak találja.

Újdonság, hogy a szolgáltató a beszedési megbízást a terhelési napot megelőzően legalább 5 munkanappal korábban köteles benyújtani az ügyfél számlavezető bankjának, így az ügyfél elvileg akár a pénzintézettől is kaphatna értesítést, hogy mekkora kötelezettsége merül majd fel. Mivel azonban az ügyfél értesítése nem kötelezettség, nem valószínű, hogy ebből az irányból információt kap az ügyfél, aki akkor járhat igazán rosszul, ha még a számlát sem kapja meg időben szolgáltatójától (mondjuk valamilyen postai baleset folytán).

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 27. szerda
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 26. 17:09