23 °C Budapest

Fuldoklás a csekktengerben... - Nem éri meg máshogy fizetni?

Pénzcentrum
2006. január 23. 06:10

A legtöbbek számára minden hónapban eljönnek azok a jeles napok, amikor sárga csekkek tömkelegével árasztják el a közszolgáltatók a postaládát. Bizonyára sokan elgondolkodtak már azon, nem lehetne-e a szükséges rosszat (a számlafizetést) kényelmesebben megoldani... Persze, hogy lehetne, a kérdés, hogy megéri-e nekünk! A következőkben a beszedési megbízás, mint komfortos megoldás lehetőségeit járjuk körül és megnézzük, meg tudnak-e győzni a szolgáltatók az áttérésről...egyáltalán meg akarnak győzni?

A csoportos beszedési megbízás tulajdonképpen annyit jelent, hogy a szolgáltató leemelheti bankszámlánkról az esedékes tartozásunkat, így nekünk nem kell a postai sorbanállással bajlódnunk. Természetesen a technikai vívmányoknak köszönhetően számos, biztonságot fokozó lehetőség áll rendelkezésünkre a tranzakció követéséhez, így például kérhetünk SMS-értesítést, illetve beállíthatunk egy maximálisan engedélyezett összeget, aminél többet nem emelhet le a szolgáltató. (Az OTP-nél a beszedés kontroll segítségével azt is megtehetjük, hogy üzenetet kérünk arról, hogy a szolgáltató kezdeményezte a tranzakciót, majd egy válaszüzenettel jóváhagyhatjuk azt az összeg ismeretében.)

Az igazán lényeges azonban az, hogy mi késztet minket az áttérésre, amikor a bankok rendszerint tranzakciónként 50 Ft-os díjat számolnak fel. (Mondhatnánk persze, hogy a kényelem megér ennyit, a legtöbben azonban úgy gondolkodnak, hogy a postai csekk befizetése „ingyen van” és ha nem muszáj, nem költenek többet, mint amit feltétlen szükséges.) Akadnak ugyan számlacsomagok, melyekben ingyenesek a csoportos beszedési megbízási tranzakciók, ezek havidíjai azonban egyértelműen magasabbak az alapcsomagoknál...

Nincs más hátra, a szolgáltatóknak kell rávennie minket az áttérésre, ami mindenkinek előnyös lehet (nem késünk a befizetéssel...). A UPC ügyfélszolgálatán jelezték, ők partnerek a döntésben, mely a számok nyelvén annyit jelent, hogy 1,000 Ft jóváírást adnak minden áttérő ügyfélnek, azaz az egyik számlánkból ennyit elengednek.

A szép sor itt gyakorlatilag véget is ért, az éppen töprengők ugyanis lecsúsztak az Elmű és a Fővárosi Gázművek közös nyereményjátékáról, mellyel szentpétervári utat lehetett nyerni, más ösztönzés pedig egyelőre nincs.

Összességében tehát elmondható, hogy akinek megér tranzakciónként 50 Ft-ot a kényelem, az váltson, a többiek viszont várjanak a csábítóbb ösztönzésre...hátha lesz.

Egyre nehezebb a magyar befektetők dolga: újabb dologra kell most nagyon figyelni

Nincs egyszerű dolguk azoknak a vállalatoknak, amelyek közösségi finanszírozási platformon keresztül szeretnének értékpapírt kibocsátani.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 9. péntek
Félix
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?