29 °C Budapest

Befektetési alapot okosan: 5 fontos tényező

Pénzcentrum
2007. január 12. 14:00

A közelmúltban számos írásunkban igyekeztünk Olvasóinknak segítséget nyújtani az igényeiknek leginkább megfelelő befektetési alap(ok) kiválasztásában, a kérdések azonban folyamatosan záporoznak szerkesztőségünkbe, az alábbiakban ezért igyekszünk összefoglalni az eddig megjelentetett hasznos információkat, melyeket néhány ponton ki is egészítünk.

A hagyományos bevásárlásban és ajándékvadászatban sokan tartják profinak magukat, amikor azonban megtakarított pénzük befektetéséről van szó, a legtöbben elbizonytalanodnak. Amennyiben a befektetési alap, mint befektetési forma mellett tesszük le a voksunkat, fontos annak eldöntése, hogy nyílt- vagy zártvégű konstrukcióban gondolkodunk. Ezen döntés meghozatalában az alábbi cikk lehet Olvasóink segítségére, itt csak annyiban összegeznénk a tanulságokat, hogy zártvégű alapba mindig csak annyi pénzt szabad tenni, amennyit a futamidő végéig teljesen biztosan nélkülözni tudunk, mert ha véletlenül idő előtt ki kell szállnunk, a tőzsdei értékesítésnél semmi nem garantált.

Mennyit buksz, ha közbejön valami? - A garantált alapok sötét oldala...

Mibe fektet az alap?

Amennyiben már biztosan tudjuk, hogy pénzünk egyes részeiről milyen időtávon tudunk lemondani némi hozam ellenében, el kell döntenünk, hogy mibe is szeretnénk fektetni. Ez természetesen sokkal komplexebb kérdés annál, hogy az adott alap milyen eszközökbe (részvény, ingatlan, állampapír...) fektet, meg kell nézni az egyes eszközosztályon belüli tényezőket, preferenciákat is. (Korántsem mindegy, hogy egy alap osztalékpapírokba, vagy növekedésorientált technológiai vállalatok részvényeibe fektet.)

Arra is érdemes figyelni, hogy milyen stratégiát követ a gyakorlatban az alap: bevásárol és tartja a befektetéseit vagy opportunista módon ugrál. A két véglet között persze létezik átmenet, ezen faktor mérlegelése azonban mindenképpen kívánatos a választás előtt.

Időtáv

Nemzetközi szinten is az a tapasztalat, hogy a befektetők a vásárlási döntéskor még az alap 5-10 éves teljesítményéből indulnak ki (mivel sok helyen olvasható, hogy a rövidtávú hozamot nem érdemes alapul venni...), eladáskor ugyanakkor hajlamosak egyetlen gyengébb év után pánikszerűen kiszállni.

Mielőtt tehát bevásárolnánk, nézzük meg, hogy milyen kockázatú alapba fektetünk, tanulmányozzuk kicsit a hosszú távú egy jegyre jutó nettó eszközérték grafikont és nézzük meg, hogy egy-egy nagyobb esés után mennyi ideig tartott az árfolyam helyreállása. Ha azt a következtetést vonjuk le, hogy előállhat olyan eset, amikor ezt nem tudnánk kivárni, inkább válasszunk másik alapot!

Kerüld el ezt a 4 hibát, vagy tönkremész!

Mire figyelj a befektetési alap kiválasztásánál?

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Valóban szükséged van rá?

A befektetési szakmában meglehetősen patinás névvel rendelkező Morningstar tapasztalatai szerint a legtöbb befektető nem szokta mérlegelni, hogy portfoliójában valóban szükség van-e az adott alap jegyeire. (Ezen a ponton arra ki sem térünk, hogy a portfolió kialakítása és a diverzifikáció mennyire fontos...)

Sokszor előfordul, hogy egy-egy egzotikus piac divatba jön és a befektetők tolongnak az új alapok jegyeiért, holott az esetek többségében ezek bevétele a portfolióba nem növeli túlságosan a diverzifikációt és aránytalanul nagy kockázattal jár. Kerüljük el az impulzus vásárlást és mielőtt a reklámok bűvöletében tévednénk be egy bankfióka, mérlegeljük hogy valóban hiányzik-e az adott eszköz-piac kombináció a portfoliónkba!

Illeszkedés

Az előző ponthoz kapcsolódóan el lehet mondani, hogy egy eszközosztályon belül 4 alap bevétele a portfolióba rendkívül rossz döntés, mivel ez gyakorlatilag egy indexkövető alaphoz hasonló teljesítményt eredményez arra az eszközosztályra vetítve, holott az aktívan menedzselt alapok díjait fizetjük. Erről a problémáról részletesebben alábbi írásunk szól, összegezve az érdekesebb kutatási eredményeket is.

Befektetési alapba fektetnél? - Érdekes eredmények láttak napvilágot...

A márka kérdése

A befektetési alapoknál a márkát a mögöttes pénzintézet vagy maga az alapkezelő személye jelentheti. Természetesen - kedvező esetben - itt korántsem arról van szó, hogy eldöntjük, hogy csak az adott bank alapjai közül válogatunk! Mindenekelőtt az alap fajtáját, a mögöttes eszközosztályt kell kiválasztani a fentebb (és a mellékelt cikkekben) felvázolt információk alapján és ezt követően, ezen szegmensben kell körülnézni, hogy a piacon eddig ki mit tudott felmutatni. Amennyiben a költségoldalon nincs jelentősebb eltérés, a befektetési alap kiválasztásánál is fontos szerepe lehet a márkának a megbízhatóság miatt.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 17. csütörtök
Laura, Alida
24. hét
Június 17.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?