12 °C Budapest

Csordogál a pénz a hazai alapokba

Pénzcentrum
2007. január 10. 13:00

A BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona decemberben 0,4 %-kal nőtt, és 2.540 milliárd forintot tett ki a hónap végén. Decemberben 11 új alap indult, egy pedig megszűnt, a hónap végén a BAMOSZ tagjai összesen 237 alapot kezeltek - derült ki a Szövetség jelentéséből.

Az alapokból összesen közel 20 milliárd forintot vontak ki, amit ellensúlyozott a 30 milliárd forintnyi hozam. Az alapok összvagyonának 63 %-át kitevő nyilvános nyíltvégű értékpapíralapok száma öttel nőtt, vagyonuk gyakorlatilag nem változott. A zártkörű értékpapíralapok száma egy új részvényalappal nőtt, a 8 alap vagyona 7,7 %-kal nőtt, ennek oka a 2,5 milliárd forint új befektetés mellett a zártkörű garantált és részvényalapok teljesítménye volt.

Az ingatlanalapok száma sem változott, a 20 alap vagyona a hónap során 2,2 %-kal, december végére 577 milliárd forintra csökkent, arányuk így az összvagyon 22,7 %-a. A 16 milliárd forintos tőkekivonás mellett az alapok teljesítménye 3,5 milliárd forinttal növelte az alapok vagyonát. Továbbra is a hazai ingatlan alapok alapjai diktálták a visszaesést, ezek a hónapban 3,5 %-kal csökkentek, vagyonuk így 107 milliárd forintot tesz ki. Az ingatlanalapok azonban a hazai ingatlanalapok alapjai miatti duplikációt leszámítva, nettó vagyonban is a második legnagyobb kategóriát jelentik. A hónapban öt új garantált alap indult, egy pedig a futamidő végével megszűnt, a 69 nyilvános garantált alap összvagyona a hónap végén 6,5 %-os bővülés után 264 milliárd forint volt, ez az összvagyon 10,4 %-a. A nettó friss tőkebeáramlás 11,7 milliárd forint volt, míg a hozamok 4,5 milliárd forinttal növelték az alapok vagyonát. A származtatott alapok száma nem változott, a 11 alap vagyona a hónap során 2,5 %-os bővülést követően 18 milliárd forint volt. A hónap során 70 millió forint friss tőke érkezett az alapokba, a hozamok 360 millió forinttal növelték a vagyont.

A 30 nyilvános, nyíltvégű pénzpiaci alap vagyona decemberben 0,6 %-kal csökkent, a hónap végén 784 milliárd forint volt. A hónap során a pénzpiaci alapokból 8,6 milliárd forintot vontak ki a befektetők, míg a hozamok 3,6 milliárd forinttal növelték a vagyont. A kategória 59 %-át jelentő likviditási alapok vagyona 2,3 %-kal csökkent, és már második hónapja tőkét vonnak ki az alapokból, decemberben több mint 13 milliárd forintot; a hozamok 2 milliárd forintot tettek ki. A "klasszikus" pénzpiaci alapok vagyona ugyanakkor 1,9 %-kal nőtt, 4,5 milliárd forintos friss befektetés mellett az alapok hozama 1,5 milliárd forint volt. Az euróövezeti pénzpiaci alapok vagyona továbbra is gyorsabban nőtt a hazai alapoknál, aminek oka az, hogy a tőkekivonás csak a hazai alapokat érintette.

Tovább lassult a kötvényalapok vagyonának csökkenési üteme, a 27 alap összvagyona december végén 1,3 %-os csökkenés után 276 milliárd forint volt. A tőkekivonás is lassult, a hónapban 5,7 milliárd forintot vontak ki a kötvényalapokból, míg a hozamok összességében közel 2 milliárd forinttal növelték az alapok vagyonát. A kötvényalapok 68 %-át jelentő rövid kötvényalapok 1,8 %-kal csökkentek, ennek oka a 4,5 milliárd forintnyi tőkekivonás volt, míg a hozamok 1 milliárd forinttal növelték a vagyont. Hasonló a helyzet a hosszú kötvényalapok esetében is: a 0,5 %-os csökkenés oka az 1,2 milliárd forintos tőkekivonás, míg hozamuk több mint 800 millió forint volt. A hónap során a hazai kötvényalapokból vontak ki tőkét, így ezek vagyona az átlagnál jobban csökkent.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A részvényalapok száma egy új ETF-fel nőtt, a 36 alap vagyona decemberben 2,5 %-kal bővült, a hó végén 299 milliárd forintot tett ki. A hónapban 2,4 milliárd forintot vontak ki az alapokból, de a hozamok közel 10 milliárddal növelték a vagyont. Decemberben négy részvénytúlsúlyos alapot tiszta részvény alappá soroltak át, egy új tiszta részvény alap pedig indult, így ezek vagyona 77 milliárdra nőtt, míg a részvényalapok vagyonának 74 %-át kitevő részvénytúlsúlyos alapoké (az átsorolás hatását nem számítva) 2,3 %-kal nőtt. Leggyorsabban a hazai és globális tiszta részvény alapok nőttek. A vegyes alapok száma néggyel nőtt, a 26 alap vagyona pedig 0,8 %-kal csökkent decemberben, a hónap végén 165 milliárd forint volt. A hónap során 3,4 milliárd forintot vontak ki az alapokból, míg a hozamok 2 milliárd forinttal növelték a vagyont. A 10 egyéb alap vagyona a leggyorsabb, 3,8 %-kal bővült, a hónap végén az alapok vagyona meghaladta a 83 milliárd forintot. Az alapokba több mint 2,5 milliárd forintnyi új befektetés történt, míg a teljesítményeknek 560 millió forint volt köszönhető.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?