Csordogál a pénz a hazai alapokba

Pénzcentrum
2007. január 10. 13:00

A BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona decemberben 0,4 %-kal nőtt, és 2.540 milliárd forintot tett ki a hónap végén. Decemberben 11 új alap indult, egy pedig megszűnt, a hónap végén a BAMOSZ tagjai összesen 237 alapot kezeltek - derült ki a Szövetség jelentéséből.

Az alapokból összesen közel 20 milliárd forintot vontak ki, amit ellensúlyozott a 30 milliárd forintnyi hozam. Az alapok összvagyonának 63 %-át kitevő nyilvános nyíltvégű értékpapíralapok száma öttel nőtt, vagyonuk gyakorlatilag nem változott. A zártkörű értékpapíralapok száma egy új részvényalappal nőtt, a 8 alap vagyona 7,7 %-kal nőtt, ennek oka a 2,5 milliárd forint új befektetés mellett a zártkörű garantált és részvényalapok teljesítménye volt.

Az ingatlanalapok száma sem változott, a 20 alap vagyona a hónap során 2,2 %-kal, december végére 577 milliárd forintra csökkent, arányuk így az összvagyon 22,7 %-a. A 16 milliárd forintos tőkekivonás mellett az alapok teljesítménye 3,5 milliárd forinttal növelte az alapok vagyonát. Továbbra is a hazai ingatlan alapok alapjai diktálták a visszaesést, ezek a hónapban 3,5 %-kal csökkentek, vagyonuk így 107 milliárd forintot tesz ki. Az ingatlanalapok azonban a hazai ingatlanalapok alapjai miatti duplikációt leszámítva, nettó vagyonban is a második legnagyobb kategóriát jelentik. A hónapban öt új garantált alap indult, egy pedig a futamidő végével megszűnt, a 69 nyilvános garantált alap összvagyona a hónap végén 6,5 %-os bővülés után 264 milliárd forint volt, ez az összvagyon 10,4 %-a. A nettó friss tőkebeáramlás 11,7 milliárd forint volt, míg a hozamok 4,5 milliárd forinttal növelték az alapok vagyonát. A származtatott alapok száma nem változott, a 11 alap vagyona a hónap során 2,5 %-os bővülést követően 18 milliárd forint volt. A hónap során 70 millió forint friss tőke érkezett az alapokba, a hozamok 360 millió forinttal növelték a vagyont.

A 30 nyilvános, nyíltvégű pénzpiaci alap vagyona decemberben 0,6 %-kal csökkent, a hónap végén 784 milliárd forint volt. A hónap során a pénzpiaci alapokból 8,6 milliárd forintot vontak ki a befektetők, míg a hozamok 3,6 milliárd forinttal növelték a vagyont. A kategória 59 %-át jelentő likviditási alapok vagyona 2,3 %-kal csökkent, és már második hónapja tőkét vonnak ki az alapokból, decemberben több mint 13 milliárd forintot; a hozamok 2 milliárd forintot tettek ki. A "klasszikus" pénzpiaci alapok vagyona ugyanakkor 1,9 %-kal nőtt, 4,5 milliárd forintos friss befektetés mellett az alapok hozama 1,5 milliárd forint volt. Az euróövezeti pénzpiaci alapok vagyona továbbra is gyorsabban nőtt a hazai alapoknál, aminek oka az, hogy a tőkekivonás csak a hazai alapokat érintette.

Tovább lassult a kötvényalapok vagyonának csökkenési üteme, a 27 alap összvagyona december végén 1,3 %-os csökkenés után 276 milliárd forint volt. A tőkekivonás is lassult, a hónapban 5,7 milliárd forintot vontak ki a kötvényalapokból, míg a hozamok összességében közel 2 milliárd forinttal növelték az alapok vagyonát. A kötvényalapok 68 %-át jelentő rövid kötvényalapok 1,8 %-kal csökkentek, ennek oka a 4,5 milliárd forintnyi tőkekivonás volt, míg a hozamok 1 milliárd forinttal növelték a vagyont. Hasonló a helyzet a hosszú kötvényalapok esetében is: a 0,5 %-os csökkenés oka az 1,2 milliárd forintos tőkekivonás, míg hozamuk több mint 800 millió forint volt. A hónap során a hazai kötvényalapokból vontak ki tőkét, így ezek vagyona az átlagnál jobban csökkent.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A részvényalapok száma egy új ETF-fel nőtt, a 36 alap vagyona decemberben 2,5 %-kal bővült, a hó végén 299 milliárd forintot tett ki. A hónapban 2,4 milliárd forintot vontak ki az alapokból, de a hozamok közel 10 milliárddal növelték a vagyont. Decemberben négy részvénytúlsúlyos alapot tiszta részvény alappá soroltak át, egy új tiszta részvény alap pedig indult, így ezek vagyona 77 milliárdra nőtt, míg a részvényalapok vagyonának 74 %-át kitevő részvénytúlsúlyos alapoké (az átsorolás hatását nem számítva) 2,3 %-kal nőtt. Leggyorsabban a hazai és globális tiszta részvény alapok nőttek. A vegyes alapok száma néggyel nőtt, a 26 alap vagyona pedig 0,8 %-kal csökkent decemberben, a hónap végén 165 milliárd forint volt. A hónap során 3,4 milliárd forintot vontak ki az alapokból, míg a hozamok 2 milliárd forinttal növelték a vagyont. A 10 egyéb alap vagyona a leggyorsabb, 3,8 %-kal bővült, a hónap végén az alapok vagyona meghaladta a 83 milliárd forintot. Az alapokba több mint 2,5 milliárd forintnyi új befektetés történt, míg a teljesítményeknek 560 millió forint volt köszönhető.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 18. 18:51
Hiába nyert másodjára is pert az Átlátszó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság ellen, az a márc...
Holdblog  |  2022. május 18. 06:11
Az Alaskan Airlines igen nagy port kavart a légitársaságok világában, amikor februárban első nagy ha...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?