22 °C Budapest

Visszavág a Hild: perre mennek a GVH-val

Pénzcentrum
2007. január 5. 14:15

Bírságolt, de a Hild Csoporthoz tartozó Örökjáradék Zrt. szerződéseiben nem talált kivetnivalót a Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa. A főként néhány sajtónyilatkozatra és újságírói félinformációra alapozott elmarasztaló döntést és a kiszabott bírságot azonban megalapozatlannak és igazságtalannak tartja a cég. A Társaság bírósághoz fordul, mihelyt megérkezik a döntés írásos indoklása.

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa tegnap több pontban elmarasztaló döntést hozott az Örökjáradék Zrt. ellen. A kiszabott bírság hivatalos indoka szerint az elmarasztalás alapja a fogyasztók megtévesztése − ugyanakkor magukban a szerződésekben semmiféle kifogást nem talált és semmilyen megtévesztést nem állapított meg a Versenytanács.

Az Örökjáradék Zrt. és a Hild Kft. álláspontja a döntéssel kapcsolatban:

A Versenytanács egyik indoka a Deutsche Bank AG tulajdonosként való szerepeltetése volt.

  • Az Örökjáradék Zrt. ezzel szemben kijelenti: egyetlen nyilvános nyilatkozatukban sem állították, hogy DB tulajdonos lenne. Az azonban tény, hogy a DB-nek opciója van a tulajdonszerzésre.
  • Teljes egészében megfelel a valóságnak az is, hogy a Hild járadékait 100 %-ban a Deutsche Bank AG (London) finanszírozza. Ezt a megállapítást a Hild Csoport a DB-vel közösen fogalmazta meg, és a DB hozzájárult ennek a publikálásához a nyilvánosság számára.
  • A Versenytanács indokai között az is szerepelt, hogy a DB-vel kötött szerződés meghatározott időre szól. Ez azonban a nemzetközi hitelezési gyakorlatban teljesen megszokott, határozatlan idejű hasonló konstrukció nem létezik.

A Versenytanács nem látta bizonyítottnak, hogy a Hild Csoport ajánlata a legjobb a magyar piacon. Ezt a jelzős szerkezetet azonban számos konkrét tény támasztja alá:

  • az ügyfelek által végzett összehasonlítás alapján, azonos feltételek mellett a Hild havi járadékösszege a legmagasabb;
  • a piacon nincsen a Hildénél magasabb első kifizetési összeg;
  • abban az esetben, ha a Hild nem fizetne, a tulajdonjog automatikusan úgy száll vissza az eredeti tulajdonosra, hogy az addig kifizetett összegeket nem kell visszafizetnie − ellentétben pl. az OTP Életjáradék Zrt. konstrukciójával, ahol ilyen esetben vissza kell fizetni az addig teljesített kifizetéseket;
  • a szerződéssel széleskörű szociális program jár együtt (klub, havi ingyenes kirándulások, stb.)
  • a szerződéssel kedvezményes árú gondoskodási szolgáltatási csomag is jár igény szerint (otthontakarítás, betegápolás, stb.).

A Hild csoport jellemzőnek és sajnálatosnak találja azt a tényt, ami ma több sajtóorgánumban megjelent: a GVH eljárását az a Hild Imre kezdeményezte, aki a konkurens OTP Életjáradék Zrt. vezérigazgatója és akivel a Hild Kft. jelenleg is perben áll.
 
A Gazdasági Versenyhivatal az elmúlt évben számos büntetést szabott ki − a bírságok összege néhány esetben elérte több milliárd forintos nagyságrendet. A megbírságoltak között volt az OTP Nyrt. is, 100 millió forintra. Ezekhez a bírságokhoz képest a mostani büntetés jelképesnek tekinthető − az Örökjáradék Zrt. és a Hild Kft. azonban bírósághoz fordul − nem a büntetés összege, hanem jó üzleti hírének megőrzése miatt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Hild Csoport marketing-igazgatója, Földeák Gábor a döntéssel kapcsolatban kijelentette: "A szerződéseink korrektek, azokban nem talált kivetnivalót a GVH. Ez is bizonyítja, hogy a mi szerződött partnereink teljes biztonságban vannak és továbbra is élvezhetik a nagy összegű járadékok és a szociális hálónk minden előnyét.

"Amint megkapjuk a döntés írásos szövegét, azt bírósági úton meg fogjuk támadni." - jelentette ki a Hild szóvivője.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 18. 10:30
Három kategória (üzleti élet, sport, kultúra) világából lehet ismert emberektől motivációt meríteni...
Holdblog  |  2022. május 18. 06:11
Az Alaskan Airlines igen nagy port kavart a légitársaságok világában, amikor februárban első nagy ha...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

Napokon belül indul a magyar Kickstarter: így működik a jutalomalapú közösségi finanszírozás

Az emberek egyre tudatosabban vásárolnak, sokkal jobban szeretnek olyan termékeket, szolgáltatásokat megvásárolni, amiknek tudják a mögöttes tartalmát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?