Visszavág a Hild: perre mennek a GVH-val

Pénzcentrum
2007. január 5. 14:15

Bírságolt, de a Hild Csoporthoz tartozó Örökjáradék Zrt. szerződéseiben nem talált kivetnivalót a Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa. A főként néhány sajtónyilatkozatra és újságírói félinformációra alapozott elmarasztaló döntést és a kiszabott bírságot azonban megalapozatlannak és igazságtalannak tartja a cég. A Társaság bírósághoz fordul, mihelyt megérkezik a döntés írásos indoklása.

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa tegnap több pontban elmarasztaló döntést hozott az Örökjáradék Zrt. ellen. A kiszabott bírság hivatalos indoka szerint az elmarasztalás alapja a fogyasztók megtévesztése − ugyanakkor magukban a szerződésekben semmiféle kifogást nem talált és semmilyen megtévesztést nem állapított meg a Versenytanács.

Az Örökjáradék Zrt. és a Hild Kft. álláspontja a döntéssel kapcsolatban:

A Versenytanács egyik indoka a Deutsche Bank AG tulajdonosként való szerepeltetése volt.

  • Az Örökjáradék Zrt. ezzel szemben kijelenti: egyetlen nyilvános nyilatkozatukban sem állították, hogy DB tulajdonos lenne. Az azonban tény, hogy a DB-nek opciója van a tulajdonszerzésre.
  • Teljes egészében megfelel a valóságnak az is, hogy a Hild járadékait 100 %-ban a Deutsche Bank AG (London) finanszírozza. Ezt a megállapítást a Hild Csoport a DB-vel közösen fogalmazta meg, és a DB hozzájárult ennek a publikálásához a nyilvánosság számára.
  • A Versenytanács indokai között az is szerepelt, hogy a DB-vel kötött szerződés meghatározott időre szól. Ez azonban a nemzetközi hitelezési gyakorlatban teljesen megszokott, határozatlan idejű hasonló konstrukció nem létezik.

A Versenytanács nem látta bizonyítottnak, hogy a Hild Csoport ajánlata a legjobb a magyar piacon. Ezt a jelzős szerkezetet azonban számos konkrét tény támasztja alá:

  • az ügyfelek által végzett összehasonlítás alapján, azonos feltételek mellett a Hild havi járadékösszege a legmagasabb;
  • a piacon nincsen a Hildénél magasabb első kifizetési összeg;
  • abban az esetben, ha a Hild nem fizetne, a tulajdonjog automatikusan úgy száll vissza az eredeti tulajdonosra, hogy az addig kifizetett összegeket nem kell visszafizetnie − ellentétben pl. az OTP Életjáradék Zrt. konstrukciójával, ahol ilyen esetben vissza kell fizetni az addig teljesített kifizetéseket;
  • a szerződéssel széleskörű szociális program jár együtt (klub, havi ingyenes kirándulások, stb.)
  • a szerződéssel kedvezményes árú gondoskodási szolgáltatási csomag is jár igény szerint (otthontakarítás, betegápolás, stb.).

A Hild csoport jellemzőnek és sajnálatosnak találja azt a tényt, ami ma több sajtóorgánumban megjelent: a GVH eljárását az a Hild Imre kezdeményezte, aki a konkurens OTP Életjáradék Zrt. vezérigazgatója és akivel a Hild Kft. jelenleg is perben áll.
 
A Gazdasági Versenyhivatal az elmúlt évben számos büntetést szabott ki − a bírságok összege néhány esetben elérte több milliárd forintos nagyságrendet. A megbírságoltak között volt az OTP Nyrt. is, 100 millió forintra. Ezekhez a bírságokhoz képest a mostani büntetés jelképesnek tekinthető − az Örökjáradék Zrt. és a Hild Kft. azonban bírósághoz fordul − nem a büntetés összege, hanem jó üzleti hírének megőrzése miatt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Hild Csoport marketing-igazgatója, Földeák Gábor a döntéssel kapcsolatban kijelentette: "A szerződéseink korrektek, azokban nem talált kivetnivalót a GVH. Ez is bizonyítja, hogy a mi szerződött partnereink teljes biztonságban vannak és továbbra is élvezhetik a nagy összegű járadékok és a szociális hálónk minden előnyét.

"Amint megkapjuk a döntés írásos szövegét, azt bírósági úton meg fogjuk támadni." - jelentette ki a Hild szóvivője.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem