Mennyit buksz, ha közbejön valami? - A garantált alapok sötét oldala...

Pénzcentrum
2006. november 21. 08:00

Hivatalos statisztikák által is alátámasztott tény, amit Olvasóink körében is tapasztalunk: a hosszabb távú befektetési formák között kiemelkedő pozíciót elfoglaló garantált alapok iránti igény a kamatadó bevezetésével megnövekedett. Ennek köszönhetően egyre több kérdés érkezik a konstrukciókkal kapcsolatban szerkesztőségünkbe, akadnak ugyanis olyanok, akik már most feltörnék a néhány hete, hónapja eszközölt befektetést. Érdemes azonban ezt jól megfontolni, melyhez alábbi írásunkkal kívánunk némi fogódzót nyújtani.

Bizonyára senkit nem lep meg, hogy a zártvégű garantált alapok hirdetéseiben elsősorban a hozamokra vonatkozó százalékok és esetleg a futamidők szerepelnek kiemelt helyen, arról azonban már a részletes tájékoztatókban is alig lehet olvasni, mi történik akkor, ha egy ügyfél megszorul és váratlanul a futamidő vége előtt szüksége lenne pénzére.


 

 


A zártvégű alapokról tudni kell, hogy a bank ezek befektetési jegyeit nem vásárolja vissza akármikor, csak a futamidő lejárta után pár héttel jut a hozamokkal növelt összeghez a befektető. Amennyiben valaki mégis úgy dönt, hogy a futamidő alatt értékesíteni kívánja jegyeit, nem sok jóra számíthat...

A folyamat ilyenkor a következőképpen néz ki: a zártvégű alapok tőzsdén jegyzettek, azaz a kiszállás egy tőzsdei tranzakció keretén belül valósítható meg, így ezen ügylet minden sajátosságával számolni kell. Ez annyit jelent, hogy amennyiben nincs kereslet az adott papírok iránt, szélsőséges esetben az is előfordulhat, hogy a befektető nem tud megszabadulni befektetési jegyeitől. Ennél azonban sokkal relevánsabb kockázat, hogy a tőzsdén kialakuló kereslet-kínálati viszonyok az alap addigi eredményeinek függvényében alakulnak, ezt pedig rövid távon szinte lehetetlen korrektül megítélni, így a tapasztalatok szerint az indulást követően nem nagyon van érdeklődés a jegyek iránt... (Ezen a ponton meg kell jegyezni, hogy a zárt végű alapok semmiképpen nem tartoznak a leglikvidebb instrumentumok közé, így egy nagyobb tétel tőzsdei értékesítése ritkán lehetséges "jó áron".)

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ha valaki mindezek ellenére, az esetleges nyomott ár mellett is mindenképp ki akar szállni, akkor számolnia kell még egy 1%-os tranzakciós díjjal is, így összességében szépet lehet bukni egy meggondolatlan döntésen.

A bankok persze nem szeretnék szándékosan a bukás felé terelni ügyfeleiket, hiszen nekik is érdekük, hogy hosszú távú, jó kapcsolatokat építsenek, ehhez pedig elengedhetetlen az elégedett ügyfél. A telefonos ügyfélszolgálatokon érdeklődve kérdésünkre minden esetben azt a választ kaptuk, hogy ha ilyen probléma már előzetesen (gondolati síkon) felmerülhet, akkor inkább kevesebb pénzt tegyünk a garantált, hosszú távú konstrukcióba és a vésztartalékot helyezzük el nyíltvégű befektetési alapba (amihez ugye bármikor hozzányúlhatunk).

Utóbbi kategóriával az a legfőbb probléma, hogy a legtöbben a garantált hozamot, vagy legalább a tőkegaranciát tartják szem előtt. Nyíltvégű alapból is van már persze garantált konstrukció, a hozamgarancia azonban itt csak a teljes futamidőre vonatkozik, így az előzőekben felvázoltakhoz képest gyakorlatilag annyi a különbség, hogy a futamidő alatt a bank visszavásárolja a befektetőtől a jegyeket, ha az el kívánja adni, nem kell tehát a tőzsdén értékesíteni. (Tulajdonképpen ugyanaz a helyzet, mintha egy sima nyílt végű alapunk lenne, azzal a különbséggel, hogy a jegyek hosszú távú tartását a bank hozamgaranciával jutalmazza.)

PC BLOGGER & PODCASTER
Összkép  |  2023. május 30. 17:59
Születésnapi gondolatok a magazin szerkesztőitől. Az elmúlt egy évben tíz írás készült, ebből hat a...
Holdblog  |  2023. május 30. 16:54
A vállalatoknak és az országoknak akkor sem szabad túlköltekezni, ha épp profitot termelnek hangzott...
MEDIA1  |  2023. május 30. 16:50
A Nemzeti Filmintézet (NFI) három alkalommal is visszautasította Buda Flóra Anna 27 című animációs f...
Kiszámoló  |  2023. május 30. 10:05
Hitelügyintézős Gáborunk ígéretéhez híven folytatja az előző írását, most a vállalkozói hitelek bírá...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 30. kedd
Janka, Zsanett
22. hét
Május 30.
Nemzetközi tejnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?