Mennyit buksz, ha közbejön valami? - A garantált alapok sötét oldala...

Pénzcentrum
2006. november 21. 08:00

Hivatalos statisztikák által is alátámasztott tény, amit Olvasóink körében is tapasztalunk: a hosszabb távú befektetési formák között kiemelkedő pozíciót elfoglaló garantált alapok iránti igény a kamatadó bevezetésével megnövekedett. Ennek köszönhetően egyre több kérdés érkezik a konstrukciókkal kapcsolatban szerkesztőségünkbe, akadnak ugyanis olyanok, akik már most feltörnék a néhány hete, hónapja eszközölt befektetést. Érdemes azonban ezt jól megfontolni, melyhez alábbi írásunkkal kívánunk némi fogódzót nyújtani.

Bizonyára senkit nem lep meg, hogy a zártvégű garantált alapok hirdetéseiben elsősorban a hozamokra vonatkozó százalékok és esetleg a futamidők szerepelnek kiemelt helyen, arról azonban már a részletes tájékoztatókban is alig lehet olvasni, mi történik akkor, ha egy ügyfél megszorul és váratlanul a futamidő vége előtt szüksége lenne pénzére.


 

 


A zártvégű alapokról tudni kell, hogy a bank ezek befektetési jegyeit nem vásárolja vissza akármikor, csak a futamidő lejárta után pár héttel jut a hozamokkal növelt összeghez a befektető. Amennyiben valaki mégis úgy dönt, hogy a futamidő alatt értékesíteni kívánja jegyeit, nem sok jóra számíthat...

A folyamat ilyenkor a következőképpen néz ki: a zártvégű alapok tőzsdén jegyzettek, azaz a kiszállás egy tőzsdei tranzakció keretén belül valósítható meg, így ezen ügylet minden sajátosságával számolni kell. Ez annyit jelent, hogy amennyiben nincs kereslet az adott papírok iránt, szélsőséges esetben az is előfordulhat, hogy a befektető nem tud megszabadulni befektetési jegyeitől. Ennél azonban sokkal relevánsabb kockázat, hogy a tőzsdén kialakuló kereslet-kínálati viszonyok az alap addigi eredményeinek függvényében alakulnak, ezt pedig rövid távon szinte lehetetlen korrektül megítélni, így a tapasztalatok szerint az indulást követően nem nagyon van érdeklődés a jegyek iránt... (Ezen a ponton meg kell jegyezni, hogy a zárt végű alapok semmiképpen nem tartoznak a leglikvidebb instrumentumok közé, így egy nagyobb tétel tőzsdei értékesítése ritkán lehetséges "jó áron".)

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ha valaki mindezek ellenére, az esetleges nyomott ár mellett is mindenképp ki akar szállni, akkor számolnia kell még egy 1%-os tranzakciós díjjal is, így összességében szépet lehet bukni egy meggondolatlan döntésen.

A bankok persze nem szeretnék szándékosan a bukás felé terelni ügyfeleiket, hiszen nekik is érdekük, hogy hosszú távú, jó kapcsolatokat építsenek, ehhez pedig elengedhetetlen az elégedett ügyfél. A telefonos ügyfélszolgálatokon érdeklődve kérdésünkre minden esetben azt a választ kaptuk, hogy ha ilyen probléma már előzetesen (gondolati síkon) felmerülhet, akkor inkább kevesebb pénzt tegyünk a garantált, hosszú távú konstrukcióba és a vésztartalékot helyezzük el nyíltvégű befektetési alapba (amihez ugye bármikor hozzányúlhatunk).

Utóbbi kategóriával az a legfőbb probléma, hogy a legtöbben a garantált hozamot, vagy legalább a tőkegaranciát tartják szem előtt. Nyíltvégű alapból is van már persze garantált konstrukció, a hozamgarancia azonban itt csak a teljes futamidőre vonatkozik, így az előzőekben felvázoltakhoz képest gyakorlatilag annyi a különbség, hogy a futamidő alatt a bank visszavásárolja a befektetőtől a jegyeket, ha az el kívánja adni, nem kell tehát a tőzsdén értékesíteni. (Tulajdonképpen ugyanaz a helyzet, mintha egy sima nyílt végű alapunk lenne, azzal a különbséggel, hogy a jegyek hosszú távú tartását a bank hozamgaranciával jutalmazza.)

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 20. 19:31
Hogyan fordulhatott elő az, hogy beavatkozás nélkül végignézte a Való Világ 12 (VV12) készítőinek st...
Holdblog  |  2024. július 20. 11:18
Sok kérdést kapunk olvasóinktól és ügyfeleinktől a HOLD vagyonkezelésére, a számlákra és szolgáltatá...
ChikansPlanet  |  2024. július 19. 13:20
Lassan hozzászokunk, hogy már nemcsak Brazília és Kalifornia szerepel visszatérően a hírekben pusztí...
Kiszámoló  |  2024. július 19. 12:13
Már tíz éve is már hatalmas gond volt a külföldről, leginkább Kínából érkező csomagok nagy száma. A...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 20. szombat
Illés
29. hét
Július 20.
A Hold napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 20. 19:21
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem