24 °C Budapest

Befektetési alapba fektetnél? - Érdekes eredmények láttak napvilágot...

Pénzcentrum
2006. október 24. 13:00

Néhány évvel ezelőtt még sokkal egyszerűbb volt befektetési alapot választania az ezen formát preferáló befektetőknek, a választék ugyanis jóval szűkebb volt, mint ma. Kezdetben az alapok mindegyike az aktívan menedzselt kategóriába tartozott, melynek magyarázatára a későbbiekben kitérünk, majd megjelentek az indexkövető alapok is. Mi különbözteti meg ezeket és mire érdemes befektetőként figyelni? Erre térünk ki következő írásunkban.


Az ún. aktívan menedzselt alapok - nevükből adódóan - képzett elemzők tanácsaira támaszkodva igyekeznek mindig kiválasztani a valószínűsíthetően felülteljesítő részvényeket. Ennek természetesen számos vonzata van a befektetők számára: a szakembergárdát ugyanis meg kell fizetni (ennek költségeit egyértelműen a befektetők viselik a díjak formájában), valamint a gyakori adásvételből adódóan vaskos jutalékokat is hagyunk a brókereknél. Kedvezőtlen esetben ezen extra költségek és díjak felemészthetik az extra hozamot, ha egyáltalán beszélhetünk ilyenről...

A fenti konstrukciók díjait elviselhetetlenül magasnak tartó kisbefektetők számára megváltás volt, hogy 1976. augusztus 1-jén John C. Bogle forradalmi ötlete alapján létrejött az első indexkövető alap, a First Index Investment Trust.

Az úttörő stratégiája nem az volt, hogy mindig ráleljen a szuperbefektetésnek ígérkező papírokra, az alap egyszerűen a piaci indexet igyekezett leképezni, tehát az ennek megfelelő súlyokat rendelt a portfoliójában szereplő részvényekhez. Ez természetesen maga után vonta, hogy az alap költségei jóval alacsonyabbak lettek, mint az aktívan menedzselt társaié.

A lassú indulást követően igazi sikertörténetté váltak az indexkövető befektetési alapok, a ma már Vanguard 500 Index Fund néven ismert első ilyen alap a világ harmadik legnagyobb befektetési alapjává nőtte ki magát, csaknem 67 milliárd dolláros eszközértékkel. Ma már persze léteznek különböző indexekhez kötött alapok (külföldi tőzsdeindexek, kispapírokat tömörítő indexek, ágazati indexek...), az ETF-ek által nyújtott lehetőségekről nem is beszélve.

Nem találod a neked megfelelő befektetési alapot? - Segítünk!

Érdekes eredményekre világít rá ugyanakkor a Yale két professzorának, Martijn Cremersnek és Antti Petajistonak a kutatása, mely szerint a legtöbb aktívan menedzselt alap is indexkövető stratégia alapján allokálja portfoliója legnagyobb részét. Mindezek alapján a professzorok szerint az összes alap mindössze negyede tekinthető valóban aktívan menedzseltnek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az indexálás elmélete egyébként rendkívül egyszerű: hosszabb távon az átlagos aktív menedzser sem veri meg a piacot, a magasabb költségek miatt így az aktívan menedzselt alapok a befektetők számára az index teljesítménye alatti hozamot termelhetnek. (Figyelemre méltó, hogy a Vanguard indexkövető alapjának befektetői 0.09%-os díjjal számolhatnak, míg egy tipikus amerikai aktívan menedzselt részvényalap esetében ez az érték 1.4% körül alakul.)

Mára több tanulmány is igazolta, hogy az indexálás igenis működik: az indexkövető alapok gyakran jobban teljesítenek a legtöbb - hasonló kategóriájú - aktívan menedzselt alapnál. A Vanguard 500 Index Fund például 1, 5, 10 és 20 éves időtávon egyaránt jobban teljesített a vele összevethető átlagos aktívan menedzselt alapnál.

A Yale professzorai kutatásukkal arra kívánták felhívni a figyelmet, hogy a legtöbb aktívan menedzseltnek mondott alap valójában majdnem hogy indexkövető stratégiát folytat, miközben kiemelkedő díjakat számít fel ügyfeleinek. A tengerentúlon bevett gyakorlat, hogy az ügynökök az aktívan menedzselt alapokat igyekeznek rátukmálni a tanácstalan befektetőkre, ezeken ugyanis nagyobb a bankok haszna, így az ügynöki jutalék is magasabb.

A fentieken túl a kockázati tényezőt sem szabad figyelmen kívül hagyni: előfordulhat ugyanis, hogy egy aktívan menedzselt alap az elmúlt 12 hónap során túlságosan merész stratégiájának köszönhetően teljesített kiemelkedően, ugyanez az út azonban könnyen leértékelődéshez vezethet a jövőben. Egy átlagos befektető nehezen állapíthatja meg, hogy melyik menedzser rendelkezik kiemelkedő szaktudással és kinek jött be a merész taktikázása a vakszerencsének köszönhetően.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2023. június 7. 12:33
A Toyota nem áll be a “minden azonnal legyen elektromos!” kórusba, a vállalat szerint ez...
MEDIA1  |  2023. június 7. 09:30
A Dentsu legújabb médiapiaci előrejelzéséből kiderül, mekkorát nőhet idén és jövőre a globális reklá...
MNB Intézet  |  2023. június 6. 10:18
Nem feltétlenül kell feladnia az emberiségnek a gazdasági növekedést azért, hogy 2050-re elérje a ki...
Kiszámoló  |  2023. június 6. 06:49
Az OTP Bank felvette a kesztyűt a Revoluttal szemben és ingyenes, középárfolyamon végzett devizavált...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?