Befektetési alapba fektetnél? - Érdekes eredmények láttak napvilágot...

Pénzcentrum
2006. október 24. 13:00

Néhány évvel ezelőtt még sokkal egyszerűbb volt befektetési alapot választania az ezen formát preferáló befektetőknek, a választék ugyanis jóval szűkebb volt, mint ma. Kezdetben az alapok mindegyike az aktívan menedzselt kategóriába tartozott, melynek magyarázatára a későbbiekben kitérünk, majd megjelentek az indexkövető alapok is. Mi különbözteti meg ezeket és mire érdemes befektetőként figyelni? Erre térünk ki következő írásunkban.


Az ún. aktívan menedzselt alapok - nevükből adódóan - képzett elemzők tanácsaira támaszkodva igyekeznek mindig kiválasztani a valószínűsíthetően felülteljesítő részvényeket. Ennek természetesen számos vonzata van a befektetők számára: a szakembergárdát ugyanis meg kell fizetni (ennek költségeit egyértelműen a befektetők viselik a díjak formájában), valamint a gyakori adásvételből adódóan vaskos jutalékokat is hagyunk a brókereknél. Kedvezőtlen esetben ezen extra költségek és díjak felemészthetik az extra hozamot, ha egyáltalán beszélhetünk ilyenről...

A fenti konstrukciók díjait elviselhetetlenül magasnak tartó kisbefektetők számára megváltás volt, hogy 1976. augusztus 1-jén John C. Bogle forradalmi ötlete alapján létrejött az első indexkövető alap, a First Index Investment Trust.

Az úttörő stratégiája nem az volt, hogy mindig ráleljen a szuperbefektetésnek ígérkező papírokra, az alap egyszerűen a piaci indexet igyekezett leképezni, tehát az ennek megfelelő súlyokat rendelt a portfoliójában szereplő részvényekhez. Ez természetesen maga után vonta, hogy az alap költségei jóval alacsonyabbak lettek, mint az aktívan menedzselt társaié.

A lassú indulást követően igazi sikertörténetté váltak az indexkövető befektetési alapok, a ma már Vanguard 500 Index Fund néven ismert első ilyen alap a világ harmadik legnagyobb befektetési alapjává nőtte ki magát, csaknem 67 milliárd dolláros eszközértékkel. Ma már persze léteznek különböző indexekhez kötött alapok (külföldi tőzsdeindexek, kispapírokat tömörítő indexek, ágazati indexek...), az ETF-ek által nyújtott lehetőségekről nem is beszélve.

Nem találod a neked megfelelő befektetési alapot? - Segítünk!

Érdekes eredményekre világít rá ugyanakkor a Yale két professzorának, Martijn Cremersnek és Antti Petajistonak a kutatása, mely szerint a legtöbb aktívan menedzselt alap is indexkövető stratégia alapján allokálja portfoliója legnagyobb részét. Mindezek alapján a professzorok szerint az összes alap mindössze negyede tekinthető valóban aktívan menedzseltnek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az indexálás elmélete egyébként rendkívül egyszerű: hosszabb távon az átlagos aktív menedzser sem veri meg a piacot, a magasabb költségek miatt így az aktívan menedzselt alapok a befektetők számára az index teljesítménye alatti hozamot termelhetnek. (Figyelemre méltó, hogy a Vanguard indexkövető alapjának befektetői 0.09%-os díjjal számolhatnak, míg egy tipikus amerikai aktívan menedzselt részvényalap esetében ez az érték 1.4% körül alakul.)

Mára több tanulmány is igazolta, hogy az indexálás igenis működik: az indexkövető alapok gyakran jobban teljesítenek a legtöbb - hasonló kategóriájú - aktívan menedzselt alapnál. A Vanguard 500 Index Fund például 1, 5, 10 és 20 éves időtávon egyaránt jobban teljesített a vele összevethető átlagos aktívan menedzselt alapnál.

A Yale professzorai kutatásukkal arra kívánták felhívni a figyelmet, hogy a legtöbb aktívan menedzseltnek mondott alap valójában majdnem hogy indexkövető stratégiát folytat, miközben kiemelkedő díjakat számít fel ügyfeleinek. A tengerentúlon bevett gyakorlat, hogy az ügynökök az aktívan menedzselt alapokat igyekeznek rátukmálni a tanácstalan befektetőkre, ezeken ugyanis nagyobb a bankok haszna, így az ügynöki jutalék is magasabb.

A fentieken túl a kockázati tényezőt sem szabad figyelmen kívül hagyni: előfordulhat ugyanis, hogy egy aktívan menedzselt alap az elmúlt 12 hónap során túlságosan merész stratégiájának köszönhetően teljesített kiemelkedően, ugyanez az út azonban könnyen leértékelődéshez vezethet a jövőben. Egy átlagos befektető nehezen állapíthatja meg, hogy melyik menedzser rendelkezik kiemelkedő szaktudással és kinek jött be a merész taktikázása a vakszerencsének köszönhetően.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 12. 20:36
Súlyos betegség után élete 69. évében érte őt a halál.
Holdblog  |  2024. június 12. 07:47
Mennyi köze van a jegybanki pénznyomtatásnak az elszálló árakhoz? És ha sok, úgy mikor várhatjuk, ho...
Bankmonitor  |  2024. június 12. 02:17
Meghosszabbítja a kormány a diákhitelekre érvényes kamatstopot. A szabad célú diákhitel kamata a ter...
Kasza Elliott-tal  |  2024. június 11. 20:26
Vettem ma három hullámban a MARA-ból nyitás után, 18,29 az átlagom. Pár napja már 18 dolláron álltam...
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 13. csütörtök
Antal, Anett
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 12. 21:45
Pénzcentrum  |  2024. június 12. 21:18
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm