13 °C Budapest

3 kellemetlen banki eset - Mit kell tenned?

Pénzcentrum
2006. november 20. 08:00

Félve töltöd ki az átutalási megbízást, nehogy elírd a kedvezményezett számlaszámát? Előfordult már, hogy megjelent a számládon egy összeg, amiről nem tudtad honnan van? Többel terhelték meg készpénzfelvételkor a számlád, mint amennyi pénzt az automata kiadott? Mindhárom probléma releváns és meglehetősen kellemetlen tud lenni, különösen ha nem tudjuk, mi ügyfélként a teendőnk ilyen helyzetekben. Alábbi írásunkban igyekszünk segítséget nyújtani, a rossz döntés ugyanis elég drága lehet.

Probléma az ATM-mel? Túlterhelték a számlát...

A Pénzcentrum.hu által megkérdezett bankok képviselői kiemelték, hogy ez a probléma egyáltalán nem számít gyakorinak, a Citibank szerint ezrelékes nagyságrendben sem mérhető a hibaarány a készpénzfelvételi tranzakciós forgalom tükrében. Ennek ellenére joggal fordulhat meg az Olvasó fejében, mi történik, ha pont ő lesz a "szerencsés"...

Amennyiben ez a kellemetlen helyzet előfordul, mindenképpen a számlavezető bankunknál kell jeleznünk a problémát (akkor is, ha idegen bank ATM-jénél vettünk fel pénzt). A K&H-nál kérdésünkre elmondták, hogy a reklamációt írásban kell jelezni a kibocsátó bank felé, a kártyatársasági szabályoknak megfelelően a reklamációs eljárás során ugyanis ezt továbbítani kell az elfogadó bank felé. A bejelentésre természetesen a legtöbb banknál telefonon is van mód, a "charge back" eljárás azonban írásos kezdeményezésre indul.

Rendkívül fontos tudni, hogy az ügyfélnek haladéktalanul, de legkésőbb a számlakivonat kézhezvételétől számított 40 napon belül jeleznie kell a panaszát a bank felé. Az Erste Banknál a tranzakció keltezésétől számított 40 nap, de legfeljebb az adott tranzakcióra vonatkozó számlakivonat zárónapjától számított 15 nap a határidő, míg a Citibank válaszaiból az derül ki, hogy a bank az ügyfél által elfogadottnak tekinti a számlakivonatot, amennyiben azzal szemben az ügyfél 15 naptári napon belül írásban nem él kifogással.

A K&H Banknál kérdésünkre elmondták, hogy ezekről a problémákról sok esetben nem is az ügyféltől, hanem a fióktól értesülnek, így a bank igyekszik már előre rendezni az ilyen jellegű problémát, mielőtt az ügyfél tudomására jutna.

Rejtélyes nagyobb összeg a számlán... El lehet költeni?

Előfordulhat olyan is, hogy a bank tévesen ír jóvá az ügyfél számláján egy adott összeget, ezt azonban nem tanácsos ajándékpénznek tekinteni, mivel ez akár bírósági tárgyalást is maga után vonhat.

Minden bank válasza egybecsengett azon a ponton, hogy a bank jogosult a saját tévedésén alapuló jóváírást vagy terhelést az ügyfél rendelkezése nélkül is helyesbíteni. A Citibank kivételével erről az ügyfelet haladéktalanul értesítik, a Citi azonban "értesítés nélkül korrigálja (elvezeti) az összeget". (Persze a legtöbb banknál a helyesbítésről küldött számlakivonat is értesítésnek minősül...)

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A nagyobb probléma akkor van, ha az ügyfél örömében már elköltötte a pénzt, a bank ugyanis ekkor is jogosult erre és akár polgári pert is indíthat jogalap nélküli gazdagodás miatt. A K&H tapasztalatai szerint ez utóbbi nem túl gyakori, de azért már volt rá példa. A Citibank ilyen esetben technikai jelölést (blokk) tesz a számlára, ami a beérkezett összegeket nem teszi elérhetővé a követelt összeg erejéig.

Az OTP Banknál kiemelték, hogy ha nem áll rendelkezésre az összeg az ügyfélszámlán, akkor a bank jogosult a követelését sorba állítani, az idevágó kormányrendelet alapján pedig első helyen szerepel a számlavezető hitelintézet téves bejegyzésének a bankszámlán történő helyesbítése.

Az Erste Banknál nagyobb összeg esetében előfordult már, hogy a pereskedés helyett részletfizetési engedményt adtak az ügyfélnek.

Rossz helyre utaltam...visszakapom a pénzt?

Amennyiben a hibásan megadott számlaszám egy élő számlának a száma, az átutalási megbízás teljesül. Ez persze nem minősül bankhibának, (hiszen az ügyfél által megadott számlaszámra ment az utalás) így a bank önmaga nem rendezheti a tételt! Ilyenkor kérni kell annak a személynek a jóváhagyását, aki tévedésből kapott pénzt, a bank ugyanis enélkül nem terhelheti vissza az összeget. Ha a tévesen kedvezményezett ügyfél ehhez nem járul hozzá, akkor jogalap nélküli gazdagodás miatt polgári pert indíthatnak ellene. Ebben a tekintetben nincs különbség a bankon belüli és bankon kívüli utalások között.

Az összeállítás elkészítésében az OTP Bank, a K&H Bank, az Erste Bank, a Budapest Bank, a HVB Bank és a Citibank volt segítségünkre.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 19. 10:52
HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene...
MEDIA1  |  2024. április 19. 10:20
Hont szerint a hvg.hu túltolja a Magyar Péterrel kapcsolatos tartalmak mennyiségét. Konkrét példával...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 19. 07:44
A mostani, 18-20%-ot fizető PMÁP sorozatok kiemelkedően jó hozammal kecsegtetnek, de természetesen e...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem