3 kellemetlen banki eset - Mit kell tenned?

Pénzcentrum
2006. november 20. 08:00

Félve töltöd ki az átutalási megbízást, nehogy elírd a kedvezményezett számlaszámát? Előfordult már, hogy megjelent a számládon egy összeg, amiről nem tudtad honnan van? Többel terhelték meg készpénzfelvételkor a számlád, mint amennyi pénzt az automata kiadott? Mindhárom probléma releváns és meglehetősen kellemetlen tud lenni, különösen ha nem tudjuk, mi ügyfélként a teendőnk ilyen helyzetekben. Alábbi írásunkban igyekszünk segítséget nyújtani, a rossz döntés ugyanis elég drága lehet.

Probléma az ATM-mel? Túlterhelték a számlát...

A Pénzcentrum.hu által megkérdezett bankok képviselői kiemelték, hogy ez a probléma egyáltalán nem számít gyakorinak, a Citibank szerint ezrelékes nagyságrendben sem mérhető a hibaarány a készpénzfelvételi tranzakciós forgalom tükrében. Ennek ellenére joggal fordulhat meg az Olvasó fejében, mi történik, ha pont ő lesz a "szerencsés"...

Amennyiben ez a kellemetlen helyzet előfordul, mindenképpen a számlavezető bankunknál kell jeleznünk a problémát (akkor is, ha idegen bank ATM-jénél vettünk fel pénzt). A K&H-nál kérdésünkre elmondták, hogy a reklamációt írásban kell jelezni a kibocsátó bank felé, a kártyatársasági szabályoknak megfelelően a reklamációs eljárás során ugyanis ezt továbbítani kell az elfogadó bank felé. A bejelentésre természetesen a legtöbb banknál telefonon is van mód, a "charge back" eljárás azonban írásos kezdeményezésre indul.

Rendkívül fontos tudni, hogy az ügyfélnek haladéktalanul, de legkésőbb a számlakivonat kézhezvételétől számított 40 napon belül jeleznie kell a panaszát a bank felé. Az Erste Banknál a tranzakció keltezésétől számított 40 nap, de legfeljebb az adott tranzakcióra vonatkozó számlakivonat zárónapjától számított 15 nap a határidő, míg a Citibank válaszaiból az derül ki, hogy a bank az ügyfél által elfogadottnak tekinti a számlakivonatot, amennyiben azzal szemben az ügyfél 15 naptári napon belül írásban nem él kifogással.

A K&H Banknál kérdésünkre elmondták, hogy ezekről a problémákról sok esetben nem is az ügyféltől, hanem a fióktól értesülnek, így a bank igyekszik már előre rendezni az ilyen jellegű problémát, mielőtt az ügyfél tudomására jutna.

Rejtélyes nagyobb összeg a számlán... El lehet költeni?

Előfordulhat olyan is, hogy a bank tévesen ír jóvá az ügyfél számláján egy adott összeget, ezt azonban nem tanácsos ajándékpénznek tekinteni, mivel ez akár bírósági tárgyalást is maga után vonhat.

Minden bank válasza egybecsengett azon a ponton, hogy a bank jogosult a saját tévedésén alapuló jóváírást vagy terhelést az ügyfél rendelkezése nélkül is helyesbíteni. A Citibank kivételével erről az ügyfelet haladéktalanul értesítik, a Citi azonban "értesítés nélkül korrigálja (elvezeti) az összeget". (Persze a legtöbb banknál a helyesbítésről küldött számlakivonat is értesítésnek minősül...)

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 23 029 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 23 274 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A nagyobb probléma akkor van, ha az ügyfél örömében már elköltötte a pénzt, a bank ugyanis ekkor is jogosult erre és akár polgári pert is indíthat jogalap nélküli gazdagodás miatt. A K&H tapasztalatai szerint ez utóbbi nem túl gyakori, de azért már volt rá példa. A Citibank ilyen esetben technikai jelölést (blokk) tesz a számlára, ami a beérkezett összegeket nem teszi elérhetővé a követelt összeg erejéig.

Az OTP Banknál kiemelték, hogy ha nem áll rendelkezésre az összeg az ügyfélszámlán, akkor a bank jogosult a követelését sorba állítani, az idevágó kormányrendelet alapján pedig első helyen szerepel a számlavezető hitelintézet téves bejegyzésének a bankszámlán történő helyesbítése.

Az Erste Banknál nagyobb összeg esetében előfordult már, hogy a pereskedés helyett részletfizetési engedményt adtak az ügyfélnek.

Rossz helyre utaltam...visszakapom a pénzt?

Amennyiben a hibásan megadott számlaszám egy élő számlának a száma, az átutalási megbízás teljesül. Ez persze nem minősül bankhibának, (hiszen az ügyfél által megadott számlaszámra ment az utalás) így a bank önmaga nem rendezheti a tételt! Ilyenkor kérni kell annak a személynek a jóváhagyását, aki tévedésből kapott pénzt, a bank ugyanis enélkül nem terhelheti vissza az összeget. Ha a tévesen kedvezményezett ügyfél ehhez nem járul hozzá, akkor jogalap nélküli gazdagodás miatt polgári pert indíthatnak ellene. Ebben a tekintetben nincs különbség a bankon belüli és bankon kívüli utalások között.

Az összeállítás elkészítésében az OTP Bank, a K&H Bank, az Erste Bank, a Budapest Bank, a HVB Bank és a Citibank volt segítségünkre.

PC BLOGGER & PODCASTER
Összkép  |  2023. május 30. 17:59
Születésnapi gondolatok a magazin szerkesztőitől. Az elmúlt egy évben tíz írás készült, ebből hat a...
Holdblog  |  2023. május 30. 16:54
A vállalatoknak és az országoknak akkor sem szabad túlköltekezni, ha épp profitot termelnek hangzott...
MEDIA1  |  2023. május 30. 16:50
A Nemzeti Filmintézet (NFI) három alkalommal is visszautasította Buda Flóra Anna 27 című animációs f...
Kiszámoló  |  2023. május 30. 10:05
Hitelügyintézős Gáborunk ígéretéhez híven folytatja az előző írását, most a vállalkozói hitelek bírá...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 30. kedd
Janka, Zsanett
22. hét
Május 30.
Nemzetközi tejnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?