29 °C Budapest

Mire figyelj a befektetési alap kiválasztásánál?

Pénzcentrum
2006. október 26. 15:00

A legtöbb befektető elsősorban a múltbeli hozamok alakulását tanulmányozva teszi le voksát egy-egy befektetési alap mellett, ennél azonban ideális esetben jóval komplexebb döntéshozatali folyamat eredményeképpen kellene választani. A következőkben kitérünk néhány sarkalatos pontra és neves szakértők véleményét is idézve igyekszünk meggyőzni Olvasóinkat, hogy a szépen elkészített grafikonok önmagukban nem mutatnak meg mindent!Addig a legtöbben eljutnak, hogy megértik, a múltbeli teljesítmény nem jelent garanciát a jövőre nézve (ez ugyanis szerepel a legtöbb hirdetményben), ezen a ponton azonban tanácstalanná válnak, a többi érdekes adatra ugyanis egy kicsit vadászni kell.

Indexkövető vagy aktívan menedzselt alap?

Ezzel a kérdéssel korábban, alábbi cikkünkben részletesen foglalkoztunk, így most csak rövid összefoglalást adunk a területről.

Befektetési alapba fektetnél? - Érdekes eredmények láttak napvilágot...

Az indexkövető alapok általában alacsonyabb költségű alternatívát jelentenek, elsősorban kisbefektetőknek, mivel az aktívan menedzselt alapok mögött (kedvező esetben) képzett szakembergárda és kidolgozott befektetési stratégia áll, melynek természetesen ára van.

A fentiekből adódóan egy aktívan menedzselt alap esetében a menedzser szakértelme, a vállalat és a befektetési filozófia mellé tesszük le a voksunkat. A döntés meghozatalát segítik a negyedéves összefoglalók, melyek általában magyarázattal szolgálnak az alap teljesítményéről és tartalmaznak egy "menedzsment-kommentár" részt is.

A leglényegesebb, hogy minden esetben győződjünk meg róla, az alapot konzisztensen menedzselik és a kitűzött stratégiát követik.

Figyelj a költségekre!

Számos kutatás igazolta már, hogy az alapok jövőbeli teljesítményére a múltbeli árfolyam-alakulásnál sokkal jobb magyarázatot adnak a kapcsolódó költségek, melyek kedvezőtlen esetben a hozam nagy részét felemészthetik.

Több tanulmány szerint is igaz, hogy hosszabb távon az alacsonyabb költséggel járó alapok jobban teljesítenek, mint költségesebb társaik.

Tisztában kell lenni a kockázattal!

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

"Kockázat nélkül nincs hozam" - szokás mondani, nem árt azonban ezen a gyakorlatban is elgondolkodni. Hiába találunk egy több éve kiemelkedően teljesítő befektetési alapot, mérlegelni kell, hogy a szép hozam miből is jött össze.

A befektetők többsége nem egyszerűen kiemelkedő, sokkal inkább konzisztens teljesítményre vágyik. A kockázat megítélésekor hasznos lehet az egy jegyre jutó nettó eszközérték grafikonok tanulmányozása, majd a volatilitás összevetése az azonos kategóriába tartozó más alapokkal. Külföldön erre már külön honlapok állnak a tudatos befektetők rendelkezésére, nehogy belenyúljanak a legforróbb és kiemelten kockázatos alapokba.

Ne legyen sok átfedés!

Amennyiben ugyanabban az eszközosztályban több alapba fektettünk, fennállhat annak a veszélye, hogy jól diverzifikáltnak érezzük a portfoliónkat, holott a valóságban előfordulhat duplikáció. (Könnyen lehet, hogy két különböző részvényalapban is előfordulnak ugyanazon papírok.)

A túlzott diverzifikáció oda vezethet, hogy az index teljesítményét közelítő hozamot érünk el, csak éppen jóval magasabb költséggel, mintha indexkövető alapba fektettünk volna. Jim Peterson a Schwab Center for Investment Research alelnöke szerint adott eszközosztályban nem érdemes háromféle alapnál többet tartani, összességében pedig a 10-12 fajta befektetési jegynél magasabb szám esetén már okkal gondolkodhatunk a túlzott diverzifikáción.

Stratégia-váltás? - Át kell gondolni...

Előfordulhat, hogy egy alap egyszercsak elkezd új területeken is befektetni (pl. egy részvényalap új szektorok felé nyit), így könnyen lehet, hogy az újonnan kialakult portfolió már nem tükrözi korábbi elvárásainkat.

Minden döntésnél figyelembe kell vennünk, hogy portfoliónk elemeinek olyan jól kell együttműködniük, mintha egy profi focicsapatról lenne szó: a nagyobb vállalatok papírjaira koncentráló részvényalapot például tökéletesen kiegészíti a kisebb, növekedés-orientált cégekbe fektető alap, amint azonban az egyik elmozdul az eredeti stratégiájától, el kell gondolkodni, érdemes-e továbbra is tartanunk.

Russ Kinnel a Morningstar Inc. elemzője szerint a stratégiában bekövetkező éles változást riasztó jelként kell felfogni, ez ugyanis azt mutatja, hogy az alap kezelői nem igazán bíztak az eredetileg lefektetett stratégia sikerében.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 19. 18:49
A The Wall Street Journal (WSJ) tudósítója most olyan szigorított fegyházba kerül, amilyenben Aleksz...
ChikansPlanet  |  2024. július 19. 13:20
Lassan hozzászokunk, hogy már nemcsak Brazília és Kalifornia szerepel visszatérően a hírekben pusztí...
Kiszámoló  |  2024. július 19. 12:13
Már tíz éve is már hatalmas gond volt a külföldről, leginkább Kínából érkező csomagok nagy száma. A...
Bankmonitor  |  2024. július 19. 10:32
Sajnos ez nem azt jelenti, hogy az infláiciókövető állampapír kamata növekedne, hanem a 2029/N BMÁP...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 20. szombat
Illés
29. hét
Július 20.
A Hold napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem