8 °C Budapest

Célkeresztben a nyugdíjasok - portyáznak a bankok

Pénzcentrum
2006. október 2. 12:00

Nemcsak a húszéveseké a világ, az úton még poroszkál rendre néhány korosztály... A sokak által ismert dal szövegét úgy tűnik csupán a kereskedelmi bankok nagy többsége nem ismeri, amely a termékpalettán is meglátszik. Ha a kamatadó bevezetéséről hallott információk gerjesztette félelem az idősebb korosztályt is új banki szolgáltatások keresésére ösztönözné, sajnos szerény kínálattal találnák szemben magukat, már ami a kifejezetten idős embereknek szóló szolgáltatásokat érinti.

Ha végignézzük a kereskedelmi bankok honlapjait, megdöbbenésünkre szemben azzal, hogy fiataloknak számára kialakított folyószámla kontsrukcióval szinte mindegyik hitelintézet honlapján találkozhatunk, kifejezetten időseknek szóló termékekkel csupán három bank büszkélkedhet..

Mi az oka annak, hogy ezekre a termékekre kereslet lenne?

Sokat halljuk, és sajnos nem csupán rémhír, Magyarország népessége már jó ideje folyamatosan csökken, ami rövidesen ahhoz vezet majd, hogy 10 milliónál kevesebben fogjuk lakni a Kárpát-medencének ezen területét.

A születések csökkenésének és a várható életkor növekedésének következménye, amely azonban még mindig messze elmarad az uniós átlagtól, hogy a magyar társadalom a nyugat-európai országokéhoz hasonlóan elöregedő, elnőiesedő társadalommá vált. A nyugdíjasok és az idősek nagy száma az oka, hogy a kifejezetten időseknek szóló banki termékekre jelentősebb kereslet lenne.

Hátul kullogunk a sorban?

Azt kell mondanunk, hogy ebben a témakörben még ez sem igaz, mert az idősebb emberekkel való különleges bánásmód, az hogy őket külön kezeljük a dolgozó lakosságtól banki ügyeik intézésekor, még az EU15 tagállamokban is kiforratlan.

Lássuk mit mutat az Internet?

Szép sorban végignéztük az abc-rendben szereplő lapokat kifejezetten idősebb korosztálynak szánt termékek után kutatva. Rögtön a második kattintásra bele is botlottunk egy ilyen szolgáltatást nyújtó hitelintézetbe: az Általános Értékforgalmi Bank honlapján az Arany Ősz elnevezést viselő számlacsomagat kifejezetten nyugdíjasok számára készítették, hogy ők is nyugodtan és biztonságosan intézhessék pénzügyeiket.

Az Arany Ősz számlacsomag

A diákszámlákhoz hasonló összegért, összesen havi 250 forint átalánydíjért vehetők igénybe a hitelintézet szolgáltatásai. Ezért a minimális összegért a bank

• Vezeti a bankszámlát (forintban és/vagy devizában)
• Havonta 3 db csoportos forint-átutalási megbízást hajt végre (csoportos beszedési megbízás alapján)
• Havonta 1 devizajóváírást,
• 1 db széfbérletet biztosít
• 1 db VISA Electron bankkártyát ad a számlához
• amennyiben pedig az ügyfél a bankkártyához hitelkeretet igényel, kezelési költséget nem számít fel

Mindezért nem kellene mást tennünk, mint hogy nyugdíjunkat rendszeresen átutaltatjuk az ÁÉB-nél vezetett bankszámlánkra. A döntést megkönnyítése végett a bank vállalja, hogy az átutalás ügyében felveszi a kapcsolatot helyettünk a Nyugdíjfolyósítási Igazgatósággal, illetve a közüzemi számlák esetében a szolgáltatókkal.

A Budapest Bank Nyugdíjas Folyószámlacsomag

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mindez nagyon jól hangzik, ám magyar emberek lévén, nem értük be a jóval, kerestük tovább a legjobbat, hátha még ennél kedvezőbbet is találhatunk az ajánlatok között. A következő kattintásra rögtön olyan odalon találtuk magunkat, ahol van ilyen számlacsomag, bár más az elnevezés, a Budapest Bank Nyugdíjas Folyószámlacsomagját ismerhettük meg közelebbről.

A számunkra kedvezőbb 99 forintos havi számlavezetési díjért cserébe

• kapunk egy éves díjmentes elektronikus bankkártyát, amely lehet Cirrus/Maestro vagy Visa Electron
• kedvezményes díjú csoportos beszedési megbízást
• kérhetünk havidíj mentesen sms értesítést nyugdíjunk megérkezéséről, közüzemi díjterhelésről és egyéb tranzakciókról, ekkor csupán az sms-ek árát kell megfizetnünk
• igényelhetünk havidíj mentes InternetBank szolgáltatást
• átlagosan 10-20 százalék kedvezményt kaphatunk a Budapest Bank logós bankkártya felmutatásával a Magyar Kedvezményhálózat logóval megjelölt elfogadóhelyeken

A számlanyitásnak csupán három feltételen van: az érvényes nyugdíjas igazolvány megléte, rendszeres minimum 20,000 Ft összegű átutalás a BB folyószámlára (nem igényli, hogy az egész nyugdíjunkat ideutaljuk), illetve minimum 2 db közüzemi csoportos beszedési megbízás megadása.
A Budapest Bank azonban szigorú büntetést alkalmaz, ha az alábbi feltételek bármelyike nem teljesülne akár csak egy hónapban is, a kedvezményeket azonnal elveszítjük.

A K&H számlacsomagja

Az első néhány perc sikeressége után persze tovább keresgéltünk, ám jó ideig csalódnunk kellett, ahogy a kereskedelmi bankok ajánlatait böngésztük. A K&H honlapjának megnyitásakor már éppen kezdtük volna feladni, amikor itt is rábukkantunk az általunk keresett termékre. A lakossági bankszámlavezetés menüpont alatt lehet megtalálni a nyugdíjasoknak nyújtott kedvezményes szolgátatásokról szóló tájékoztatót, amelynek a "királyok bankja" nem adott külön elnevezést.

A minimális induló összeget a hitelintézet aszerint különbözteti meg, hogy a bankszámlához elektronikus vagy dombornyomott bankkártyát szeretnénk-e igényelni. Ha az előbbit választjuk, akkor az induló összeg 0 Ft, míg ha az utóbbit a lakossági bankkártya hirdetmény szerinti összeg 50 százalékát kell befizetnünk.

Az elektronikus kártya esetében is csak az első éves díjat engedi el a hitelintézet, míg a dombornyomottnál ennek a felét is meg kell fizetnünk. A havi átalánydíjért, ami 210 és 650 forint között változik attól függően, hogy a bankszámlához milyen életbiztosítást igénylünk, kétszer vehetünk fel K&H autómatából vagy egyszer bármely más bankfiók ATM-jén, illetve POS-on keresztül készpénzt.

A K&H csomag igazi előnyét a bankszámlához járó 400,000 forint értékű életbiztosítás jelenti, amely bővíthető, illetve az, hogy a K&H nem köti a nyugdíj idefolyósításához a számlanyitást.

Nehézségekbe ütköznénk, ha a három hitelintézet számlacsomagjait, illetve az általuk kínált szolgáltatások körét össze szeretnénk vetni, és kikiáltani a győztest, hiszen jelentősen eltérnek az általuk felajánlott kedvezmények és feltételek.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 12:20
Az 1% Club című nemzetközi formátum egy estés logikai vetélkedő lesz, amelyben a stúdióban és a képe...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 08:26
A múlt század közepén a legtöbb országban a cégek voltak az egyik legjelentősebb adóbefizetők, a tel...
Holdblog  |  2024. április 24. 06:03
Megválasztása óta keveset beszélt Argentína új elnöke a dollárra való átállásról, pedig a lépésnek k...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 13:12
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm