10 °C Budapest

Csillagok, csillagok, mondjátok el nekem!

Pénzcentrum
2006. augusztus 29. 12:26

Sokszor hallhattuk már, hogy egy adott befektetési szolgáltató által kínált alap 5 csillagos besorolással rendelkezik, emiatt nyugodt szívvel vásárolhatók a jegyei, jó üzletet csinálunk stb. A portfolio.hu egy kis összeállítást igyekezett készíteni arról, hogy mit is jelentenek ezek a minősítések, mire használhatók és mire nem. Két szolgáltató, a Standard and Poor’s és a Morningstar

jelöléseit igyekszünk bemutatni a mögöttes módszertan ismertetésével.

Magyarországon is egyre több olyan nemzetközi alap kapható, ami rendelkezik a Standard & Poor’s, vagy a Morningstar besorolásával. Ezek megkönnyíthetik a választást, de ehhez ismerni kell a mögöttük meghúzódó módszertant is. A S&P célratőrő, pragmatikus számítást alkalmaz, míg a Morningstar szofisztikált matematikai módszerekkel készít robosztus értékelést.

Az értékelések középpontjában a nyújtott hozam és pénzügyi kockázat viszonya áll, céljuk a hasonló kockázati szintet képviselő befektetési alapok közül a legkedvezőbb hozamot nyújtók kiválasztása. Éppen ezért mindkét értékelési rendszer az alapok hozamát azok ingadozásával és a hasonló alapok hozamaival veti össze.

A két szisztéma közös jellemzője, hogy kizárólag három évnél "öregebb" alapokat értékel. Erre azért van szükség, hogy az újonnan induló alapok rövidtávú hozamingadozásai ne befolyásolhassák döntően az értékelést, és kizárólag a stabilan jól teljesítő alapok kaphassák meg a legtöbb csillagot. A Standard & Poor’s és a Morningstar értékelése egyaránt egytől ötig terjedő csillaggal jellemzi a befektetési alapokat.

Fontos megemlíteni, hogy a két "csillagrendszer" kizárólag visszatekintő, kvantitatív jellemzést ad a befektetési alapokról, hiszen az értékelés meghatározásához csak hisztorikus hozamadatokat használ. Nem jelennek meg tehát a csillagokban olyan kvalitatív jellemzők, mint például a portfoliómenedzser személye, vagy az alapkezelő működésében beálló meghatározó változások. Ugyanígy nem "olvashatunk ki a csillagokból" semmilyen jövőre vonatkozó becslést, előrejelzést sem.

A két értékelési rendszer közül a Standard & Poor’s csillagai mögött áll egyszerűbb számítási metodika. Az értékelés minden alap esetén az elmúlt három év havi adatait veszi alapul. A módszer középpontjában az adott alap havi relatív teljesítménye, és volatilitása (változékonysága) áll.

A S&P a befektetési alapokat több mint hatvan, lehetőség szerint homogén csoportba osztja be azért, hogy az értékelések minél robosztusabb eredményt mutassanak.

Az alapok relatív teljesítménye nem más, mint az adott csoport átlagos havi teljesítményétől való eltérés, ennek ingadozását pedig szórásával (az átlagától való eltérések négyzetének átlaga és ennek gyöke) jellemzik.

A csillag-besorolás meghatározásához minden egyes alapra kiszámítják az átlagos relatív teljesítmény (azaz az alap átlagosan mennyivel teljesítette felül vagy alul a szektort) és a volatilitás (azaz az alap mennyire volt képes konzisztens teljesítményre) hányadosát. Minél nagyobb ez a "relatív hozam - volatilitás" arány, annál stabilabban, és magasabban teljesíti felül az adott alap a vele egy csoportba tartozó alapokat.

Ez alapján az érték alapján kapják meg az alapok a besorolásukat a következő módon:

A legmagasabb kategóriába tehát a csoport felső decilise, míg a legalsó kategóriába a csoport alsó kvartilise kerül.

A Morningstar Inc. értékelési szisztémája mögött már összetettebb számítási mechanizmus húzódik meg. A rendszer célja, hogy modellezze egy átlagos, kockázatkerülő befektető preferenciáit, ezért megalkotja a "kockázattal korrigált hozam" fogalmát.

Ez a korrigált hozam lényegében azt mutatja, hogy az adott kockázatviselésű befektető számára mekkora kockázatmentes, biztos jövedelem lenne egyenértékű az alap nyújtotta kockázatos hozammal. Ennek megállapításához a modell összetett matematikai lépések során keresztül, az alap valós hozamát összeveti a kockázatmentes eszközök hozamával bizonyos hasznossági függvények alkalmazásán keresztül.

Az S&P-hez hasonlóan ez a szisztéma is havi hozamadatokat alkalmaz, azzal az eltéréssel, hogy ha egy alap öt évnél hosszabb ideje működik, akkor az értékelést egyaránt elvégzik az öt éves időszakra és az elmúlt három évre is, és a végső besorolás ezek 60-40 arányú összegzéséből születik meg.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Morningstar a közelmúltban vezette be értékelési rendszerének felújított verzióját, amely - S&P Stars-hoz hasonlóan - már nem a piac teljes egészéhez, hanem csak a hasonló befektetési politikával rendelkező alapokhoz hasonlítja az egyes alapokat. A Morningstar ennek érdekében 49 alapcsoportot hozott létre.

A konkrét csillag-besorolásokat az egyes csoportokon belül az említett kockázattal korrigált hozam szerinti rangsorból számítják, a következő módon:

Látható tehát, hogy a két érékelési rendszer célja hasonló: tömör, egyértelmű információ nyújtása az egyes alapok relatív teljesítményéről. Mindkét esetben az elegendő mennyiségű (36 havi) adattal rendelkező alapok automatikusan bekerülnek az értékelésbe, ugyanakkor a kategóriák a csoportban található alapok előre meghatározott hányadát képviselik. Ha tehát egy alap feljebb kerül egy kategóriával, az törvényszerűen egy másik alap visszaesésével jár.

Az S&P Stars számítási módszere rendkívül egyszerű: azt kutatja, hogy a hasonló alapokhoz viszonyított esetleges átlagos extra hozamnak mekkora részét "emésztheti fel" az alap hozamának rendszeres ingadozása. Ha nagy az extrahozam (a hasonló alapokhoz képest), vagy relatíve kevéssé ingadozik, akkor magas értékelést ad a szóban forgó alapnak.

A Morningstar ugyanakkor szofisztikáltabb módszert alkalmaz: az átlagos befektető kockázatvállalási hajlamából indul ki, és alapvetően a kockázatmentes hozamhoz viszonyítja az alapok teljesítményét bizonyos hasznossági függvények alkalmazása mellett.

Egy fontos eltérés: mihez képest?

A két módszer eredményeiben tapasztalható egy jelentős eltérés: a S&P az egyes alapokat közvetlenül a hasonló alapokhoz viszonyítja, míg a Morningstar lényegében elkészíti az alapok összesített rangsorát (a kockázatmentes hozamhoz viszonyítva), és ezután alapkategóriánként "osztja ki" a csillagokat.

Az S&P szisztémája szerint tehát, ha megváltoztatjuk a viszonyítási alapot, és az értékelést pl. a piac egészére végezzük el, akkor a csillagok mögött álló "relatív hozam - volatilitás" arány megváltozik, és így elképzelhető, hogy a rangsorban két alap helyet cserél.

Ugyanez a Morningstar esetében nem fordulhat elő, a "kockázattal korrigált hozam" értéke minden alapnál a csoport-besorolástól függetlenül állandó. Ily módon a viszonyítási alap változásával kizárólag a csillagok száma módosulhat, az alapok nem cserélődnek fel a rangsorban.

Még egy értékelési rendszer az S&P-től

Fontos említést tenni az S&P másik értékelési rendszeréről: az S&P Fund Management Ratings mélyebb, kvalitatív elemeket is magába foglaló értékelés, amely a csillagokkal szemben nem terjed ki az összes befeketetési alapra, csupán kevesebb mint 20 %-ra. Az értékelés három fokozatú, és a besorolás elnyeréséhez több lépcsőn kell átmennie az alapoknak: a kvantitatív hozamelemzések után átfogó audit, és interjú-sorozat következik, és a végső értékelés az erre szakosodott bizottság döntése alapján alakul ki.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 13:12
Az uniós értékek magyarországi érvényesüléséről szóló új EP-állásfoglalás számos aggodalmat fogalmaz...
Bankmonitor  |  2024. április 25. 12:53
A közkedvelt lakástakarék-pénztárak tavaly új erőre kaptak, jelenleg már 3 szolgáltató is verseng eg...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem