Utolsó roham: Sokan változtatnak még befektetéseiken?

Pénzcentrum
2006. augusztus 18. 10:00

A kamatadó bevezetése miatt sok bank kínál megoldást arra, hogy hogyan alakítsuk befektetéseinket úgy, hogy az nekünk a lehető legjobb legyen. A tőzsdei árfolyamnyereség-adó optimalizálására viszont már a befektetőknek kell figyelniük, és a bevallást is nekik kell elkészíteniük.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Sokan a tőzsdei papírokról a nyílt végű befektetési alapokra térnek át, mert így a megvásárolt jegyeken elért árfolyamnyereség továbbra is adómentes marad. A BÉT azt szeretné ki kiharcolni a parlamenti különbizottságtól, hogy a három éven túli, öngondoskodást segítő befektetések váljanak adómentessé.

Az osztalékpapírok is fellendülést mutathatnak, hiszen az osztalék után fizetett adó szeptember 1-je után 10 százalék lesz a tőzsdei cégei esetében. A tőzsdei árfolyamnyereség-adót azonban szeptember 1-től önbevallás alapján kell elszámolni, az adott évi szja-bevallás készítésekor. Azonban ezeket nem éri meg elmulasztani, mert a brókercégeknek adatokat kell szolgáltatniuk az APEH felé.

A hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok és befektetési jegyek esetében az árfolyamnyereség adóját csak a szeptember 1-je után megszerzett értékpapírok esetében kell kifizetni. Ide tartozik a diszkontkincstárjegy, a befektetési jegy és a hosszú lejáratú állampapír lejáratakor realizált árfolyamnyereség.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 9. csütörtök
Natália
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 8. 20:39