24 °C Budapest

Válasszunk bankot! - Hol érdemes folyószámlát nyitni?

Pénzcentrum
2006. július 20. 10:55

Tanácstalan vagy, hogy melyik banknál nyiss folyószámlát? Esetleg nem vagy biztos abban, hogy a megfelelőt választod? Nincsenek konkrét koncepcióid? Jelenlegi összeállításunkban kilenc különböző bank ajánlatait hasonlítottuk össze, hogy megkönnyítsük a keresgélők számára a választást.

Mit ajánlanak a bankok?A bankok információs vonalát egy meghatározott személy nevében hívtuk fel, a számunkra legmegfelelőbb ajánlat után kutatva. Az általunk összehasonlított ajánlatokat olyan forint alapú folyószámla után kutató személyeknek ajánlják a bankok tanácsadói, akik a következő tulajdonságokkal és igényekkel bírnak: rendszeres havi jövedelemmel rendelkeznek, havi rendszeres átutalásokat, csoportos beszedési megbízásokat szeretnének a folyószámlán keresztül intézni. Bankkártyával nem kívánnak rendelkezni, így a havi pénzfelvételeiket -körülbelül kettő- a banki pénztárakban személyesen szeretnék intézni. A mobil szolgáltatások közül az SMS értesítést igénylik, hogy a folyószámla forgalmát ellenőrizni tudják, valamint az Interneten keresztül is szeretnének tranzakciókat lebonyolítani.

Ezen koncepció alapján tehát a következő ajánlatokat kaptuk a telefonos ügyintézőktől:Az OTP, K&H, Erste, CIB és Inter-Európa Bankoknál az elektronikus számlacsomagot javasolták. Az OTP banknál az E-számlacsomag esetén az Internet banking szolgáltatás ingyenes, így ha átutalási tranzakciót szeretnénk lebonyolítani az információs háló segítségével, akkor bankon belül és kívül is díjmentesen tehetjük meg. A folyószámla megkötéséhez szükséges a bankkártya igénylése, viszont ez nem jár további fizetési kötelezettségekkel. Banki pénzfelvétel az automatákból havi 4-szer díjmentes, a további felvételekért 35 Ft-ot és az összeg 0,45%-át kell fizetni. Az SMS értesítésre az OTP Banknál a SzámlaKontroll szolgál, ami E-számla esetén díjmentes SMS küldést jelent.

A K&H Bank ajánlatában az Internet banking alapszolgáltatás díjmentes, átutalások alkalmával tételenként 10, illetve külső számlára történő átutalás alkalmával 20 Ft-ot vonnak le a számlánkról. Havonta 2 készpénzfelvétel kedvezményezett, a továbbiakban 50 Ft-ot és a felvett összeg 0,25%-át kell kifizetnünk.

Szintén havi 2 kedvezményezett készpénzfelvétel jár azoknak, akik a HVB Bank Privát Plusz folyószámláját választják. További pénzfelvétel során 40 Ft-ot vonnak le a számlánkról. Az SMS értesítésekért 20 Ft-ot számláznak tételenként, de van lehetőség arra is, hogy 400 Ft-os havidíj ellenében a bank minden munkanap a folyószámla egyenlegről SMS-ben tájékoztatást küldjön. A pénztárakban történő pénzfelvételek során 0,2%-ot vonnak le tőlünk. Az átutalások minden esetben 50 Ft-ba kerülnek.

Csoportos beszedési megbízásokat bankon belül ingyenesen intézhetünk az Erste banknál az Elektronikus számlacsomagban, külső bankon keresztül történő megbízásokat 35 Ft-os tételáron intézhetünk el. Átutalni bankon belülre díjmentesen, bankon kívülre az Interneten az összeg 0,13%-áért, minimum 80, de maximum 1000 Ft-ért tudunk.

A Raiffeisen Lendület csomagjánál észrevehetjük, hogy a legtöbb internetes művelet, így a neten történő átutalás, csoportos beszedési megbízás, Internet banking mind díjmentesek, illetve a pénzforgalomról is díjmentesen kapunk SMS-t. A csoportos beszedési megbízásokért csak abban az esetben kell fizetnünk, ha valamelyik tételt törölni szeretnénk, ezt 100 Ft-os tételáron megtehetjük. Személyes úton lebonyolított átutalásokért minden esetben 0,2%-ot kérnek el tőlünk.

Az MKB ügyfeleként a Kivételes számlacsomagban is intézhetjük Interneten keresztül a különböző tranzakciókat. A netbankár használata alapszolgáltatásként ingyenes, abban az esetben, ha valamilyen tranzakciót hajtunk végre, különböző díjat kell fizetnünk. Ez az összeg csoportos beszedési megbízásoknál 50 Ft, átutalásoknál 20, illetve 40 Ft -mind Interneten keresztül, mind személyes úton. A pénztári kifizetésekért 0,3%-ot számolnak fel, minimum 350 Ft-ot, viszont 10 millió forintig ingyenesen tudunk a számlára befizetni. A mobil szolgáltatásoknál az 'egyenleg figyelőért' díjmentesen, mindennemű pénzmozgásról tájékoztató üzenetekhez viszont 300 Ft-os havi díjon juthatunk hozzá.

A Budapest Banknál sok más bankhoz hasonlóan a csoportos beszedési megbízásokért tételenként kell fizetni, készpénzt 0,25%-os díj plussz 25 Ft-os áron tudunk felvenni. Ezen díj maximum 4,000 Ft-ig terjedhet. Az internetes átutalások jelen esetben is olcsóbbak, mivel ez a koncepció 25 Ft plussz 0,25%, (minimum 50, maximum 1000, illetve külső átutalásoknál minimum 50, maximum 2000 Ft), viszont személyes úton mindez 55 Ft plussz 0,3% (minimum 100, maximum 2000 Ft).

A CIB Bank ajánlata a Raiffeisenhez hasonlóan leginkább az Internetre épül, hiszen díjmentesen utalhatunk, juthatunk hozzá internetes banki szolgáltatásokhoz, valamint kapunk ehhez a folyószámlacsomaghoz egy díjmentes kártyát online szolgáltatásokhoz, vásárláshoz. Az alap SMS szolgáltatás, ami azt foglalja magában, hogy a bank számlainformációt küld, ingyenes, de van lehetőség arra, csakúgy, mint az MKB-nél, HVB-nél és Budapest Banknál, hogy havidíj ellenében mindennemű pénzmozgásról értesítsenek bennünket. Ez a szolgáltatás 400 Ft/hónap. Az Online csomag 99 Ft-os számlavezetési díjának nagyon fontos feltétele, hogy a havi rendszeres bérnek minimum 50,000 Ft-nak kell lennie, valamint minden hónapban legalább 2 alkalmi, rendszeres vagy közüzemi (csoportos beszedési megbízás) átutalásnak kell lennie.

Az Inter-Európa Banknál a Bázis folyószámlacsomagot javasolták nekünk, ahol az átutalásokért 50 Ft-ot -bankban történő utalásokkor 0,15%-ot - számláznak fel. Havonta 2 díjmentes pénzfelvételre van lehetőség, ezen túl készpénzt felvenni 0,15%-ért tudunk, minimum 200 Ft-os tarifáért.

Hol a legolcsóbb?

Az összevetés utolsó lépéseként fiktív adatokat felhasználva konkrét értékekkel számoljuk ki, hogy az adott csomag mennyi pénzbe kerül nekünk. Az adatok legyenek a következők:


A bankpénztárban havonta kétszer veszünk fel pénzt (40,000, illetve 50,000 Ft-ot). Csoportos megbízásokat is intézünk a folyószámlán keresztül, havi ötöt. Minden hónapban háromszor utalunk át 10,000 Ft-ot az Interneten keresztül, ebből kettőt bankon belülre. SMS értesítőt is kérünk a mobil szolgáltatások közül, de csak alapszolgáltatatást, azaz csak akkor kapunk üzenetet, ha pénzt veszünk fel, illetve pénz érkezik a számlánkra. (jelen esetben ez havi 11 SMS lesz.)

A következő táblázatban foglaljuk össze, hogy melyik folyószámlacsomagnál mennyit kellene fizetnünk a fenti esetben:

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)A bankok jelezték, hogy a vázolt ügyfélviselkedés nem feltétlenül fedi le a bankok által az adott számlacsomagoknál tapasztaltakat, ezért a csomagok egyéb előnyös tulajdonságai nem mutatkoznak meg a jelen esetben. Az OTP Bank esetében az e-számlacsomag tartalmaz például ingyenes webkártyát, a rugalmas megtakarítást lehetővé tévő megtakarítási számlát.

Hangsúlyozzuk, hogy a felvázolt koncepciók csak a jelen esetre vonatkoznak, így más tulajdonságoknál más eredmények, illetve a profilok változtatásával más számlacsomag, vagy éppen bank lenne a legmegfelelőbb. A számítások során nem feltétlenül jelentkeznek a legelőnyösebb tulajdonságok.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?