35 °C Budapest

Válasszunk bankot! - Hol érdemes folyószámlát nyitni?

Pénzcentrum
2006. július 20. 10:55

Tanácstalan vagy, hogy melyik banknál nyiss folyószámlát? Esetleg nem vagy biztos abban, hogy a megfelelőt választod? Nincsenek konkrét koncepcióid? Jelenlegi összeállításunkban kilenc különböző bank ajánlatait hasonlítottuk össze, hogy megkönnyítsük a keresgélők számára a választást.

Mit ajánlanak a bankok?A bankok információs vonalát egy meghatározott személy nevében hívtuk fel, a számunkra legmegfelelőbb ajánlat után kutatva. Az általunk összehasonlított ajánlatokat olyan forint alapú folyószámla után kutató személyeknek ajánlják a bankok tanácsadói, akik a következő tulajdonságokkal és igényekkel bírnak: rendszeres havi jövedelemmel rendelkeznek, havi rendszeres átutalásokat, csoportos beszedési megbízásokat szeretnének a folyószámlán keresztül intézni. Bankkártyával nem kívánnak rendelkezni, így a havi pénzfelvételeiket -körülbelül kettő- a banki pénztárakban személyesen szeretnék intézni. A mobil szolgáltatások közül az SMS értesítést igénylik, hogy a folyószámla forgalmát ellenőrizni tudják, valamint az Interneten keresztül is szeretnének tranzakciókat lebonyolítani.

Ezen koncepció alapján tehát a következő ajánlatokat kaptuk a telefonos ügyintézőktől:Az OTP, K&H, Erste, CIB és Inter-Európa Bankoknál az elektronikus számlacsomagot javasolták. Az OTP banknál az E-számlacsomag esetén az Internet banking szolgáltatás ingyenes, így ha átutalási tranzakciót szeretnénk lebonyolítani az információs háló segítségével, akkor bankon belül és kívül is díjmentesen tehetjük meg. A folyószámla megkötéséhez szükséges a bankkártya igénylése, viszont ez nem jár további fizetési kötelezettségekkel. Banki pénzfelvétel az automatákból havi 4-szer díjmentes, a további felvételekért 35 Ft-ot és az összeg 0,45%-át kell fizetni. Az SMS értesítésre az OTP Banknál a SzámlaKontroll szolgál, ami E-számla esetén díjmentes SMS küldést jelent.

A K&H Bank ajánlatában az Internet banking alapszolgáltatás díjmentes, átutalások alkalmával tételenként 10, illetve külső számlára történő átutalás alkalmával 20 Ft-ot vonnak le a számlánkról. Havonta 2 készpénzfelvétel kedvezményezett, a továbbiakban 50 Ft-ot és a felvett összeg 0,25%-át kell kifizetnünk.

Szintén havi 2 kedvezményezett készpénzfelvétel jár azoknak, akik a HVB Bank Privát Plusz folyószámláját választják. További pénzfelvétel során 40 Ft-ot vonnak le a számlánkról. Az SMS értesítésekért 20 Ft-ot számláznak tételenként, de van lehetőség arra is, hogy 400 Ft-os havidíj ellenében a bank minden munkanap a folyószámla egyenlegről SMS-ben tájékoztatást küldjön. A pénztárakban történő pénzfelvételek során 0,2%-ot vonnak le tőlünk. Az átutalások minden esetben 50 Ft-ba kerülnek.

Csoportos beszedési megbízásokat bankon belül ingyenesen intézhetünk az Erste banknál az Elektronikus számlacsomagban, külső bankon keresztül történő megbízásokat 35 Ft-os tételáron intézhetünk el. Átutalni bankon belülre díjmentesen, bankon kívülre az Interneten az összeg 0,13%-áért, minimum 80, de maximum 1000 Ft-ért tudunk.

A Raiffeisen Lendület csomagjánál észrevehetjük, hogy a legtöbb internetes művelet, így a neten történő átutalás, csoportos beszedési megbízás, Internet banking mind díjmentesek, illetve a pénzforgalomról is díjmentesen kapunk SMS-t. A csoportos beszedési megbízásokért csak abban az esetben kell fizetnünk, ha valamelyik tételt törölni szeretnénk, ezt 100 Ft-os tételáron megtehetjük. Személyes úton lebonyolított átutalásokért minden esetben 0,2%-ot kérnek el tőlünk.

Az MKB ügyfeleként a Kivételes számlacsomagban is intézhetjük Interneten keresztül a különböző tranzakciókat. A netbankár használata alapszolgáltatásként ingyenes, abban az esetben, ha valamilyen tranzakciót hajtunk végre, különböző díjat kell fizetnünk. Ez az összeg csoportos beszedési megbízásoknál 50 Ft, átutalásoknál 20, illetve 40 Ft -mind Interneten keresztül, mind személyes úton. A pénztári kifizetésekért 0,3%-ot számolnak fel, minimum 350 Ft-ot, viszont 10 millió forintig ingyenesen tudunk a számlára befizetni. A mobil szolgáltatásoknál az 'egyenleg figyelőért' díjmentesen, mindennemű pénzmozgásról tájékoztató üzenetekhez viszont 300 Ft-os havi díjon juthatunk hozzá.

A Budapest Banknál sok más bankhoz hasonlóan a csoportos beszedési megbízásokért tételenként kell fizetni, készpénzt 0,25%-os díj plussz 25 Ft-os áron tudunk felvenni. Ezen díj maximum 4,000 Ft-ig terjedhet. Az internetes átutalások jelen esetben is olcsóbbak, mivel ez a koncepció 25 Ft plussz 0,25%, (minimum 50, maximum 1000, illetve külső átutalásoknál minimum 50, maximum 2000 Ft), viszont személyes úton mindez 55 Ft plussz 0,3% (minimum 100, maximum 2000 Ft).

A CIB Bank ajánlata a Raiffeisenhez hasonlóan leginkább az Internetre épül, hiszen díjmentesen utalhatunk, juthatunk hozzá internetes banki szolgáltatásokhoz, valamint kapunk ehhez a folyószámlacsomaghoz egy díjmentes kártyát online szolgáltatásokhoz, vásárláshoz. Az alap SMS szolgáltatás, ami azt foglalja magában, hogy a bank számlainformációt küld, ingyenes, de van lehetőség arra, csakúgy, mint az MKB-nél, HVB-nél és Budapest Banknál, hogy havidíj ellenében mindennemű pénzmozgásról értesítsenek bennünket. Ez a szolgáltatás 400 Ft/hónap. Az Online csomag 99 Ft-os számlavezetési díjának nagyon fontos feltétele, hogy a havi rendszeres bérnek minimum 50,000 Ft-nak kell lennie, valamint minden hónapban legalább 2 alkalmi, rendszeres vagy közüzemi (csoportos beszedési megbízás) átutalásnak kell lennie.

Az Inter-Európa Banknál a Bázis folyószámlacsomagot javasolták nekünk, ahol az átutalásokért 50 Ft-ot -bankban történő utalásokkor 0,15%-ot - számláznak fel. Havonta 2 díjmentes pénzfelvételre van lehetőség, ezen túl készpénzt felvenni 0,15%-ért tudunk, minimum 200 Ft-os tarifáért.

Hol a legolcsóbb?

Az összevetés utolsó lépéseként fiktív adatokat felhasználva konkrét értékekkel számoljuk ki, hogy az adott csomag mennyi pénzbe kerül nekünk. Az adatok legyenek a következők:


A bankpénztárban havonta kétszer veszünk fel pénzt (40,000, illetve 50,000 Ft-ot). Csoportos megbízásokat is intézünk a folyószámlán keresztül, havi ötöt. Minden hónapban háromszor utalunk át 10,000 Ft-ot az Interneten keresztül, ebből kettőt bankon belülre. SMS értesítőt is kérünk a mobil szolgáltatások közül, de csak alapszolgáltatatást, azaz csak akkor kapunk üzenetet, ha pénzt veszünk fel, illetve pénz érkezik a számlánkra. (jelen esetben ez havi 11 SMS lesz.)

A következő táblázatban foglaljuk össze, hogy melyik folyószámlacsomagnál mennyit kellene fizetnünk a fenti esetben:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)A bankok jelezték, hogy a vázolt ügyfélviselkedés nem feltétlenül fedi le a bankok által az adott számlacsomagoknál tapasztaltakat, ezért a csomagok egyéb előnyös tulajdonságai nem mutatkoznak meg a jelen esetben. Az OTP Bank esetében az e-számlacsomag tartalmaz például ingyenes webkártyát, a rugalmas megtakarítást lehetővé tévő megtakarítási számlát.

Hangsúlyozzuk, hogy a felvázolt koncepciók csak a jelen esetre vonatkoznak, így más tulajdonságoknál más eredmények, illetve a profilok változtatásával más számlacsomag, vagy éppen bank lenne a legmegfelelőbb. A számítások során nem feltétlenül jelentkeznek a legelőnyösebb tulajdonságok.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. június 30. 11:59
“A 2008-ban telenyomták a gazdaságokat pénzzel. Mindenki azt mondta – ti is –  hogy ebből jele...
Kiszámoló  |  2022. június 29. 21:59
Emlékszünk még, amikor a kormány ingyenessé tette a kéményseprést a lakosságnak? Nem, nem arra, hogy...
MNB Intézet  |  2022. június 28. 10:22
Despite a broad consensus on phasing out fossil fuels, some people still hesitate about the actual e...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 30. csütörtök
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?