12 °C Budapest

RCM: "a felfelé ívelés azonban most következik"

Pénzcentrum
2006. július 10. 15:18

"A jelenlegi konjunkturális szakaszban 2006. május 10. jelentette a részvénybefektetések területén bekövetkezett erőteljes korrekciók kezdetét" - állítja Klaus Glaser, a Raiffeisen Capital Management (RCM), Ausztria legnagyobb alapkezelő társaságának alapkezelésért felelős vezetője. "A stabilizálódás és a felfelé ívelés azonban most következik, különösen azért, mert a társaságok második

negyedéves eredményeit tartalmazó jelentések alátámasztják majd a vállalati szektor kedvező helyzetét."

A tőzsdéken tapasztalt árfolyamesések kiváltó okaként a növekvő jegybanki alapkamatokat és ezeknek a likviditásra és a befektetők kockázatéhségére gyakorolt hatásait kell kiemelni - véli Glaser. Ugyanis nemcsak a nagy jegybankok, mint például a FED, az EKB és a japán jegybank szűkítik a likvid forrásokat, hanem Kanadában, Ausztráliában, Svájcban, Koreában, Dél-Afrikában és Törökországban is egyre intenzívebb harc folyik a jelenleg nagy visszhangot kiváltó inflációs veszély ellen.

Ennek ellenére a Raiffeisen Capital Management a jelenleg emelkedő tendenciát mutató (mag)inflációs adatokat nagyrészt ciklikus jelenségnek tekinti, amely az erőteljes globális növekedés átlagosnál hosszabb szakaszát követően nem meglepő. Glaser véleménye szerint azonban nem kell attól félni, hogy a globális világgazdaságnak valódi "inflációs problémával" kell szembenéznie, mivel "strukturálisan alacsonyabb inflációs rátákra van kilátás, a bérköltségek terén ez idáig nem történt figyelemre méltó emelkedés, és a növekedés várható visszaesése - különösen az Amerikai Egyesült Államokban - e területen enyhülést hoz majd" - állítja elemzésében az alapok bécsi szakértője.

Ennek ellenére még eltarthat néhány hónapig, amíg az inflációs félelmek tartósan alábbhagynak, mivel az amerikai maginfláció - részben kalkulációtechnikai okok miatt is - még tovább nő. A pénzügyi piacok számára ez azt jelenti, hogy a bizonytalanság időszaka még jobban kitolódik. Rövid távon azonban, az alábbi okok miatt, növekedés várható:

  • Mivel az amerikai maginfláció (1995 óta először) egymás után három hónapban havi 0,3%-kal emelkedett, legalább a következő hónapban alacsonyabb érték várható.
  • A FED két további kamatemelése már majdnem teljes egészében begyűrűzött, és a jelenlegi szempontokat figyelembe véve nagyon valószínűtlen, hogy az USA jegybankja ennél nagyobb kamatemelést hajt végre.
  • A részvénybefektetésekkel szemben tanúsított pesszimista várakozások különféle mutatók szerint extrém értékeket értek el, és ez általában jó "ellenmutatóként" szolgál.
  • A fejlett részvénypiacokon középtávon felfelé ívelés mutatható ki.
  • A legutolsó eladási hullám részben rekord körülmények között és válogatás nélkül minden piacon és szektorban bekövetkezett, ami az eladási csúcspont elérésének jele. Ez azt jelenti, hogy a befektetők stabilizálódási és növekedési szakasznak nézhetnek elébe, azért is, mert a vállalatok második negyedévre vonatkozó jelentései alátámasztják majd a vállalati szektor jó eredményeit.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Raiffeisen Capital Management azonban nem számol azzal, hogy ezen növekedés keretében a korábbi csúcsok újra elérhetők lesznek. Az osztrák piacvezető arra számít, hogy az elkövetkező hónapokban a piaci szereplők beszélgetéseinek középpontjában már nem az infláció és a kamatok, hanem a növekedés és a fundamentális adatok állnak majd. Ezt a következők támasztják alá:

  • A pénzpolitika a reálgazdaságra késleltetett hatást gyakorol.
  • Az amerikai 400 bázispontos kamatemelés ellenére eddig csak az ingatlanpiacon mutatkoznak a gyengülés alapvető jelei.
  • Az ingatlanpiac meghatározó befolyással bír az amerikai fogyasztásra, azaz a konjunktúra legnagyobb részét képviselő területre.
  • A vállalati nyereségek a maguk részéről az inflációhoz hasonlóan alakulnak, és részben hasonló okok miatt a konjunkturális ciklust követő indikátorként viselkednek. A konjunktúra gyengülése a vállalatok nyereségének alakulásában is tükröződik és a tartósan pozitív nyereségalakulás trendje megfordul.
  • 2000-ben a részvénypiaci helyzet már az első negyedévben nagy változást mutatott, míg a vállalatok nyereségének alakulása csak a harmadik negyedév végén szolgáltatott beszédtémát.

Ezzel azonban még nem merült ki véglegesen a korrektúra lehetősége, különösen, ha azt nézzük, hogy az előttünk álló harmadik negyedév szezonális okok miatt nehézségeket rejt . A legutóbbi, 2000-2002-es ciklikus konjunkturális visszaeséssel összehasonlítva a jelenlegi helyzetben Klaus Glaser jelentős különbségekre hívja fel a figyelmet: "Egyrészt a vállalati szektort semmilyen burok sem védi, sőt épp ellenkezőleg, a vállalati mérlegek a tényleges helyzetnek megfelelőek. Másrészt pedig a részvényértékelések mérsékeltnek mondhatók, még akkor is, ha az év vége felé negatív nyereségalakulással számolunk. Ezen okok miatt a piacok gyengülése bizonyos kereteken nem lép majd túl, és belátható időn belül a közép- és hosszú távú befektetések területén érdekes piacra lépési lehetőségeket kínálkoznak majd."

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 16. 06:03
A tavalyi lengyel politikai fordulat a Donald Tusk vezette koalíció kormányra kerülése az ország gaz...
MEDIA1  |  2024. április 15. 18:58
Starcz Ákos, a kormányközelből bekebelezett Index.hu Zrt. vezérigazgatóját felkérték a szintén kormá...
Bankmonitor  |  2024. április 15. 12:48
Miért lenne szükségem életbiztosításra? Ha meghalok, mindenem a családé lesz, nekem akkor már nincs...
MNB Intézet  |  2024. április 15. 11:07
Sokan meglepődnek azon, hogy az USA-ban nem a hard landing forgatókönyv látszik megvalósulni. Valójá...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem