10 °C Budapest

7 százalék feletti éves betéti kamatokat hirdetnek a bankok - erre már a PSZÁF is felkapta a fejét !

Pénzcentrum
2005. október 21. 10:40

Rövid időn belül konkrét lépéseket tesz a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete az egyéb pénzügyi instrumentumokkal kevert lakossági betéti, illetve folyószámla-konstrukciókkal kapcsolatban - értesült a Világgazdaság.

Rövid időn belül konkrét lépéseket tesz a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete az egyéb pénzügyi instrumentumokkal kevert lakossági betéti, illetve folyószámla-konstrukciókkal kapcsolatban – értesült a Világgazdaság.
A piacon egyre nagyobb számban megjelenő konstrukciók kapcsán azért kell intézkedni, mert az érintett hitelintézetek hirdetéseikben, illetve közzétételeikben nem hívják fel elég nyomatékosan ügyfeleik figyelmét arra: a feltüntetett betéti hozamok nem tekinthetők garantáltnak.
A konstrukciók egy részénél a nyilatkozó szakértők szerint betétbiztosítási kérdések is felmerülnek. Azoknál a betéti konstrukcióknál ugyanis, amikor az ügyfél tőkéjét – általában ötven-ötven százalékos arányban – a bank megosztja a lekötött betét és egy vagy több befektetési alap között, nem egyértelmű, hogy biztosítási szempontból az Országos Betétbiztosítási Alaphoz, vagy a Befektetővédelmi Alaphoz tartoznak. A termék lényege, hogy a folyószámla-tulajdonos nagyobb hasznot érhet el azzal, hogy pénze nem csak lekötött betétben, hanem befektetési alapban is kamatozik. A legnagyobb gondot az jelenti, hogy a befektetési alapok éves teljesítményére vonatkozóan csak visszamenőleges adatok közölhetők, és ez a jövőbeni teljesítményre vonatkozóan nem lehet garancia az alap múltbéli teljesítménye.
A kevert betéti és folyószámla-konstrukciók a betéti kamatszint utóbbi hónapokban érezhető mérséklődésére válaszul jelentek meg a lakossági piacon. Ráadásul a befektetési alapokkal vegyes termékek ráirányítják az ügyfelek figyelmét az alternatív megtakarítási lehetőségekre is, amely – lévén az adott csoportokhoz tartozó alapokról szó – egyéb szempontból is előnyös az érintett hitelintézeteknek.
A betéti kamatok átlagos szintje az elmúlt időszakban meredek csökkenést mutat Magyarországon. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a háztartási szektor éven belüli lekötött betéteinek átlagkamatlába az elmúlt másfél év alatt – 2004 márciusától ez év augusztusáig – kereken öt százalékponttal, 10,55 százalékról 5,55 százalékra mérséklődött. A látra szóló és folyószámlabetéteknél nagyjából egy évvel ezelőtt voltak csúcson – 3 százalék felett – az elérhető éves kamatok, 2005. augusztus végére az átlagos szint 2,6 százalék körülire csökkent. A kamatok mérséklődésével párhuzamosan a lekötött betétek állománya is csökken.
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Holdblog  |  2024. április 21. 06:59
Az alkalmazkodás maga az élet. Mi sem vagyunk ez alól kivételek, ugyanakkor a szellemi képességeink...
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 21. vasárnap
Konrád
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 21. 16:08
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm