7 százalék feletti éves betéti kamatokat hirdetnek a bankok - erre már a PSZÁF is felkapta a fejét !

Pénzcentrum
2005. október 21. 10:40

Rövid időn belül konkrét lépéseket tesz a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete az egyéb pénzügyi instrumentumokkal kevert lakossági betéti, illetve folyószámla-konstrukciókkal kapcsolatban - értesült a Világgazdaság.

Rövid időn belül konkrét lépéseket tesz a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete az egyéb pénzügyi instrumentumokkal kevert lakossági betéti, illetve folyószámla-konstrukciókkal kapcsolatban – értesült a Világgazdaság.
A piacon egyre nagyobb számban megjelenő konstrukciók kapcsán azért kell intézkedni, mert az érintett hitelintézetek hirdetéseikben, illetve közzétételeikben nem hívják fel elég nyomatékosan ügyfeleik figyelmét arra: a feltüntetett betéti hozamok nem tekinthetők garantáltnak.
A konstrukciók egy részénél a nyilatkozó szakértők szerint betétbiztosítási kérdések is felmerülnek. Azoknál a betéti konstrukcióknál ugyanis, amikor az ügyfél tőkéjét – általában ötven-ötven százalékos arányban – a bank megosztja a lekötött betét és egy vagy több befektetési alap között, nem egyértelmű, hogy biztosítási szempontból az Országos Betétbiztosítási Alaphoz, vagy a Befektetővédelmi Alaphoz tartoznak. A termék lényege, hogy a folyószámla-tulajdonos nagyobb hasznot érhet el azzal, hogy pénze nem csak lekötött betétben, hanem befektetési alapban is kamatozik. A legnagyobb gondot az jelenti, hogy a befektetési alapok éves teljesítményére vonatkozóan csak visszamenőleges adatok közölhetők, és ez a jövőbeni teljesítményre vonatkozóan nem lehet garancia az alap múltbéli teljesítménye.
A kevert betéti és folyószámla-konstrukciók a betéti kamatszint utóbbi hónapokban érezhető mérséklődésére válaszul jelentek meg a lakossági piacon. Ráadásul a befektetési alapokkal vegyes termékek ráirányítják az ügyfelek figyelmét az alternatív megtakarítási lehetőségekre is, amely – lévén az adott csoportokhoz tartozó alapokról szó – egyéb szempontból is előnyös az érintett hitelintézeteknek.
A betéti kamatok átlagos szintje az elmúlt időszakban meredek csökkenést mutat Magyarországon. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a háztartási szektor éven belüli lekötött betéteinek átlagkamatlába az elmúlt másfél év alatt – 2004 márciusától ez év augusztusáig – kereken öt százalékponttal, 10,55 százalékról 5,55 százalékra mérséklődött. A látra szóló és folyószámlabetéteknél nagyjából egy évvel ezelőtt voltak csúcson – 3 százalék felett – az elérhető éves kamatok, 2005. augusztus végére az átlagos szint 2,6 százalék körülire csökkent. A kamatok mérséklődésével párhuzamosan a lekötött betétek állománya is csökken.
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 6. 11:38
Miért sznik meg az Érd TV lineáris adása és miért választották inkább azt, hogy a YouTube-ra gyártan...
Kasza Elliott-tal  |  2022. augusztus 6. 07:00
Elsején kijött Justin Law listája az osztalékfizet részvényekrl, sorba is rendeztem ket gyorsan, itt...
Holdblog  |  2022. augusztus 6. 06:56
Volt már amerikai steaktérkép és európai strandverseny, most mutatjuk, sörgyártásban mely nemzetek a...
FudgElliott  |  2022. augusztus 5. 17:36
Mivel mindenkit a rezsi kérdés foglalkoztat, gondoltam ránézek a holland gáz tzsdére, milyen fázisáb...
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 7. 16:08