7 százalék feletti éves betéti kamatokat hirdetnek a bankok - erre már a PSZÁF is felkapta a fejét !

Pénzcentrum
2005. október 21. 10:40

Rövid időn belül konkrét lépéseket tesz a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete az egyéb pénzügyi instrumentumokkal kevert lakossági betéti, illetve folyószámla-konstrukciókkal kapcsolatban - értesült a Világgazdaság.

Rövid időn belül konkrét lépéseket tesz a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete az egyéb pénzügyi instrumentumokkal kevert lakossági betéti, illetve folyószámla-konstrukciókkal kapcsolatban – értesült a Világgazdaság.
A piacon egyre nagyobb számban megjelenő konstrukciók kapcsán azért kell intézkedni, mert az érintett hitelintézetek hirdetéseikben, illetve közzétételeikben nem hívják fel elég nyomatékosan ügyfeleik figyelmét arra: a feltüntetett betéti hozamok nem tekinthetők garantáltnak.
A konstrukciók egy részénél a nyilatkozó szakértők szerint betétbiztosítási kérdések is felmerülnek. Azoknál a betéti konstrukcióknál ugyanis, amikor az ügyfél tőkéjét – általában ötven-ötven százalékos arányban – a bank megosztja a lekötött betét és egy vagy több befektetési alap között, nem egyértelmű, hogy biztosítási szempontból az Országos Betétbiztosítási Alaphoz, vagy a Befektetővédelmi Alaphoz tartoznak. A termék lényege, hogy a folyószámla-tulajdonos nagyobb hasznot érhet el azzal, hogy pénze nem csak lekötött betétben, hanem befektetési alapban is kamatozik. A legnagyobb gondot az jelenti, hogy a befektetési alapok éves teljesítményére vonatkozóan csak visszamenőleges adatok közölhetők, és ez a jövőbeni teljesítményre vonatkozóan nem lehet garancia az alap múltbéli teljesítménye.
A kevert betéti és folyószámla-konstrukciók a betéti kamatszint utóbbi hónapokban érezhető mérséklődésére válaszul jelentek meg a lakossági piacon. Ráadásul a befektetési alapokkal vegyes termékek ráirányítják az ügyfelek figyelmét az alternatív megtakarítási lehetőségekre is, amely – lévén az adott csoportokhoz tartozó alapokról szó – egyéb szempontból is előnyös az érintett hitelintézeteknek.
A betéti kamatok átlagos szintje az elmúlt időszakban meredek csökkenést mutat Magyarországon. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a háztartási szektor éven belüli lekötött betéteinek átlagkamatlába az elmúlt másfél év alatt – 2004 márciusától ez év augusztusáig – kereken öt százalékponttal, 10,55 százalékról 5,55 százalékra mérséklődött. A látra szóló és folyószámlabetéteknél nagyjából egy évvel ezelőtt voltak csúcson – 3 százalék felett – az elérhető éves kamatok, 2005. augusztus végére az átlagos szint 2,6 százalék körülire csökkent. A kamatok mérséklődésével párhuzamosan a lekötött betétek állománya is csökken.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 3. kedd
Hermina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?