25 °C Budapest

Állampapír alapok: kik voltak a legjobbak? - valahol besegít a forintgyengülés

Pénzcentrum
2005. október 17. 12:15

Az utóbbi napokban érdemi hozamkorrekció történt az állampapírpiacon. Az utóbbi két hétben a hozamok 25-35 bp-tal emelkedtek, ami pl. egy 10 éves papírnál több mint 2%-os árfolyamveszteséget jelent. Úgy tűnik, hogy a hosszú hozamesési trend véget ért, a következő heteket, hónapokat a nagyobb hozamingadozások jellemezhetik a forintárfolyam megnövekedett volatilitásával. A MAX index éves hozama szeptember közepén még jóval 20% felett volt, jelenleg 16% körüli. Az RMAX (mely a rövid állampapír-befektetések referencia indexe) hozama ennél szerényebb, 10% körüli, ugyanakkor itt a hozamalakulás lényegesen stabilabb.

Az alábbiakban listát állítottunk össze a forintban jegyzett állampapíralapok éves hozamteljesítménye alapján. A kategorizálásnál a Bamosz besorolást vettük alapul, a hozamadatokat a szövetség adatbázisából vettük.

Látható, hogy a legjobb éves teljesítménnyel a hosszú kötvényalapok rendelkeznek, ugyanakkor 3 hónapos időtávon már a rövidebb kötvényalapok és a pénzpiaci alapok teljesítettek jobban az átlag alapján. Ennek oka a bevezetőben említett piaci korrekció (hozamemelkedés), mely a nagyobb érzékenységű hosszabb alapokat jobban érinti.


A táblában látható, hogy az egyes alapok (portfóliómenedzserek) különböző módon készültek fel a korrekciós időszakra. Az éves alapon legjobb teljesítményt nyújtó OTP Maxima feltehetően továbbra is jelentősebb mennyiségű hosszú lejáratú állampapírt tartott, melynek eredménye a rövid időszakra számított hozam kedvezőtlenebb alakulása lett. A Budapest II. Kötvényalap ezzel szemben feltehetően jókor csökkentett "kitetteséget", csoportosította át befektetéseit rövidebb lejáratú papírokba (esetleg külföldi kötvényekbe), melynek eredménye a 3 hónapos időtávon is viszonylag magas hozam. A hosszú kötvényalapoknál az Aegon Nemzetközi és az MKB Nemzetközi éves szinten elmaradt, ugyanakkor a forintgyengülés miatt rövid távon a legjobb számokat találhatjuk a nevek mellett.

A rövid kötvényalapoknál a korábbi megállapításokhoz hasonlóakat tehetünk. A rövid hozamoknál itt is besegített a forintgyengülés a nemzetközi befektetésekkel rendelkező alapoknál (Budapest Nemzetközi). A hosszú alapokhoz képest az éves és fél éves hozamok jellemzően alacsonyabbak, de a 3 hónapos már magasabb. A pénzpiaci alapoknál az egyes időtávokra számított hozamteljesítmény közötti különbség a legkisebb, melynek oka ezek kisebb kockázata és stabilabb teljesítménye.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A kilátásokat tekintve piaci szakértők esetleges további forintgyengülésről és jelentősebb hozamingadozásról beszélnek. Egyelőre nem egyértelmű, hogy a hozamemelkedés egy újabb és felfelé irányuló trend kezdete, vagy csak egy korrekció, és a kialakult szint körül le- és felfelé ingadoznak a hozamok. Az ajánlásokban leginkább pénzpiaci alapok szerepelnek, emellett érdemes elgondolkodni a külföldi eszközökkel rendelkező befektetési alapok jegyeinek tartásán is (védekezés a forint gyemgülése ellen).

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 17. 13:01
Egy gyerekeket átverő mobiljáték kapcsán lépett fel a versenyhivatal.
Kiszámoló  |  2022. május 17. 12:43
A múltkori Wise fiaskó után kerestem valami számlacsomagot, ahonnan olcsón/ingyen tudok utalni, a vé...
MNB Intézet  |  2022. május 17. 10:15
Fizetnénk-e azért, hogy szén-dioxid-kibocsátásunk káros hatásait ellensúlyozzuk? Egy kutatás szerint...
Holdblog  |  2022. május 17. 05:57
Egy csúcsszínvonalú Bel Air-i (Los Angeles, Kaliforna) kastély 87,8 millió dollárért szerepelt egy á...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?