14 °C Budapest

Állampapír alapok: kik voltak a legjobbak? - valahol besegít a forintgyengülés

Pénzcentrum
2005. október 17. 12:15

Az utóbbi napokban érdemi hozamkorrekció történt az állampapírpiacon. Az utóbbi két hétben a hozamok 25-35 bp-tal emelkedtek, ami pl. egy 10 éves papírnál több mint 2%-os árfolyamveszteséget jelent. Úgy tűnik, hogy a hosszú hozamesési trend véget ért, a következő heteket, hónapokat a nagyobb hozamingadozások jellemezhetik a forintárfolyam megnövekedett volatilitásával. A MAX index éves hozama szeptember közepén még jóval 20% felett volt, jelenleg 16% körüli. Az RMAX (mely a rövid állampapír-befektetések referencia indexe) hozama ennél szerényebb, 10% körüli, ugyanakkor itt a hozamalakulás lényegesen stabilabb.

Az alábbiakban listát állítottunk össze a forintban jegyzett állampapíralapok éves hozamteljesítménye alapján. A kategorizálásnál a Bamosz besorolást vettük alapul, a hozamadatokat a szövetség adatbázisából vettük.

Látható, hogy a legjobb éves teljesítménnyel a hosszú kötvényalapok rendelkeznek, ugyanakkor 3 hónapos időtávon már a rövidebb kötvényalapok és a pénzpiaci alapok teljesítettek jobban az átlag alapján. Ennek oka a bevezetőben említett piaci korrekció (hozamemelkedés), mely a nagyobb érzékenységű hosszabb alapokat jobban érinti.


A táblában látható, hogy az egyes alapok (portfóliómenedzserek) különböző módon készültek fel a korrekciós időszakra. Az éves alapon legjobb teljesítményt nyújtó OTP Maxima feltehetően továbbra is jelentősebb mennyiségű hosszú lejáratú állampapírt tartott, melynek eredménye a rövid időszakra számított hozam kedvezőtlenebb alakulása lett. A Budapest II. Kötvényalap ezzel szemben feltehetően jókor csökkentett "kitetteséget", csoportosította át befektetéseit rövidebb lejáratú papírokba (esetleg külföldi kötvényekbe), melynek eredménye a 3 hónapos időtávon is viszonylag magas hozam. A hosszú kötvényalapoknál az Aegon Nemzetközi és az MKB Nemzetközi éves szinten elmaradt, ugyanakkor a forintgyengülés miatt rövid távon a legjobb számokat találhatjuk a nevek mellett.

A rövid kötvényalapoknál a korábbi megállapításokhoz hasonlóakat tehetünk. A rövid hozamoknál itt is besegített a forintgyengülés a nemzetközi befektetésekkel rendelkező alapoknál (Budapest Nemzetközi). A hosszú alapokhoz képest az éves és fél éves hozamok jellemzően alacsonyabbak, de a 3 hónapos már magasabb. A pénzpiaci alapoknál az egyes időtávokra számított hozamteljesítmény közötti különbség a legkisebb, melynek oka ezek kisebb kockázata és stabilabb teljesítménye.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kilátásokat tekintve piaci szakértők esetleges további forintgyengülésről és jelentősebb hozamingadozásról beszélnek. Egyelőre nem egyértelmű, hogy a hozamemelkedés egy újabb és felfelé irányuló trend kezdete, vagy csak egy korrekció, és a kialakult szint körül le- és felfelé ingadoznak a hozamok. Az ajánlásokban leginkább pénzpiaci alapok szerepelnek, emellett érdemes elgondolkodni a külföldi eszközökkel rendelkező befektetési alapok jegyeinek tartásán is (védekezés a forint gyemgülése ellen).

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20