Állampapír alapok: kik voltak a legjobbak? - valahol besegít a forintgyengülés

Pénzcentrum
2005. október 17. 12:15

Az utóbbi napokban érdemi hozamkorrekció történt az állampapírpiacon. Az utóbbi két hétben a hozamok 25-35 bp-tal emelkedtek, ami pl. egy 10 éves papírnál több mint 2%-os árfolyamveszteséget jelent. Úgy tűnik, hogy a hosszú hozamesési trend véget ért, a következő heteket, hónapokat a nagyobb hozamingadozások jellemezhetik a forintárfolyam megnövekedett volatilitásával. A MAX index éves hozama szeptember közepén még jóval 20% felett volt, jelenleg 16% körüli. Az RMAX (mely a rövid állampapír-befektetések referencia indexe) hozama ennél szerényebb, 10% körüli, ugyanakkor itt a hozamalakulás lényegesen stabilabb.

Az alábbiakban listát állítottunk össze a forintban jegyzett állampapíralapok éves hozamteljesítménye alapján. A kategorizálásnál a Bamosz besorolást vettük alapul, a hozamadatokat a szövetség adatbázisából vettük.

Látható, hogy a legjobb éves teljesítménnyel a hosszú kötvényalapok rendelkeznek, ugyanakkor 3 hónapos időtávon már a rövidebb kötvényalapok és a pénzpiaci alapok teljesítettek jobban az átlag alapján. Ennek oka a bevezetőben említett piaci korrekció (hozamemelkedés), mely a nagyobb érzékenységű hosszabb alapokat jobban érinti.


A táblában látható, hogy az egyes alapok (portfóliómenedzserek) különböző módon készültek fel a korrekciós időszakra. Az éves alapon legjobb teljesítményt nyújtó OTP Maxima feltehetően továbbra is jelentősebb mennyiségű hosszú lejáratú állampapírt tartott, melynek eredménye a rövid időszakra számított hozam kedvezőtlenebb alakulása lett. A Budapest II. Kötvényalap ezzel szemben feltehetően jókor csökkentett "kitetteséget", csoportosította át befektetéseit rövidebb lejáratú papírokba (esetleg külföldi kötvényekbe), melynek eredménye a 3 hónapos időtávon is viszonylag magas hozam. A hosszú kötvényalapoknál az Aegon Nemzetközi és az MKB Nemzetközi éves szinten elmaradt, ugyanakkor a forintgyengülés miatt rövid távon a legjobb számokat találhatjuk a nevek mellett.

A rövid kötvényalapoknál a korábbi megállapításokhoz hasonlóakat tehetünk. A rövid hozamoknál itt is besegített a forintgyengülés a nemzetközi befektetésekkel rendelkező alapoknál (Budapest Nemzetközi). A hosszú alapokhoz képest az éves és fél éves hozamok jellemzően alacsonyabbak, de a 3 hónapos már magasabb. A pénzpiaci alapoknál az egyes időtávokra számított hozamteljesítmény közötti különbség a legkisebb, melynek oka ezek kisebb kockázata és stabilabb teljesítménye.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kilátásokat tekintve piaci szakértők esetleges további forintgyengülésről és jelentősebb hozamingadozásról beszélnek. Egyelőre nem egyértelmű, hogy a hozamemelkedés egy újabb és felfelé irányuló trend kezdete, vagy csak egy korrekció, és a kialakult szint körül le- és felfelé ingadoznak a hozamok. Az ajánlásokban leginkább pénzpiaci alapok szerepelnek, emellett érdemes elgondolkodni a külföldi eszközökkel rendelkező befektetési alapok jegyeinek tartásán is (védekezés a forint gyemgülése ellen).

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. május 28. 16:15
Az Együtt volt elnöke szerint a TV2 vezetése hülyének nézi a bíróságot, a tévénézőket és őt, amikor...
Bankmonitor  |  2023. május 28. 09:04
Melyik pénzügyi termék lehet a legideálisabb választás a jelenlegi gazdasági helyzetben? A Bankmonit...
Holdblog  |  2023. május 28. 07:01
Az Eurostat ábrája azt mutatja, hogy az uniós tagállamokban az összes online szállásfoglalás hány sz...
Összkép  |  2023. május 26. 23:41
Kolozsvár Európa egyik leggyorsabban fejlődő városa, 2026-ra készül el a város metrójának első szaka...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. május 28. 16:06