25 °C Budapest

IE Befektetési Alapkezelő: hisznek az euróban, új alapok forgalmazása indul

Pénzcentrum
2005. szeptember 7. 13:06

Sikeresnek ítéli az IE Befektetési Alapkezelő Rt. új euró pénzpiaci alapjának első néhány hónapját. Az alap vagyona mára eléri a 6 m eurót, hozama versenyképesnek bizonyult az euró denominációjú betétekkel szemben. Az alapkezelő még az idei évben 4 külföldi, az Inter-Európa Bank többségi tulajdonosa által kezelt alap forgalmazását kívánja megkezdeni. Az új alapok kiegészítik majd az IE Befektetési Alapkezelő által kínált termékpalettát.

Az IE Alapkezelő Rt. (korábbi nevén Europool Alapkezelő Rt.) a hazai piacon másodikként megjelent társaság 1991-től. A korábban még magánszemélyek tulajdonában levő cég mára az IEB 100%-os tulajdona. A bank nemrég vásárolta ki teljesen a magánszemély tulajdonosokat, mellyel megnövelte mozgásterét az alapkezelővel való együttműködésben.

Az IEB a Sanpaolo IMI csoport tagja, mely az egyik legnagyobb vagyonkezelő Európában. Kezelt vagyona 144 mrd euró, mérlegfőösszege meghaladja a 210 mrd eurót.

Az IE Alapkezelő Rt. az alapkezelői tevékenység mellett felvette a befektetési tanácsadói tevékenységet is, mely az utóbbi időszakban egyre fontosabbá vált. Az alapkezelő egy luxemburgi EMEA alap tanácsadója, az IE Alapkezelőnél a tanácsadással ellátott vagyon 16.5 mrd Ft. Az alapkezelő törekvései között szerepel, hogy a csoporton belül minél nagyobb vagyonelemhez nyújtson tanácsadói tevékenységet, illetve ezt a szolgáltatást esetleg más bankok felé is értékesítse.

Az IE Befektetési Alapkezelő Rt. 1998 óta rendelkezik pénztári vagyonkezelés ellátásához szükséges engedéllyel. Ezt mint kiegészítő tevékenységet végzi a mára leszűkült profithányadok miatt. Az alapkezelő hosszú távú együttműködések kialakítására törekszik. Jelenleg a Mobilitással (Molhoz tartozó pénztár) van ilyen jellegű megállapodásuk.

Az alapkezelő alapokban kezelt vagyona 2004 decemberében még 15 mrd Ft körül volt, mára ez 30 mrd Ft-ra bővült. Az alapkezelő jól használta ki a piac általános bővüléséből adódó lehetőségeket. Aktuális piaci részesedése 1.7%, melyet 2006 végére 3%-ra kívánnak növelni.

Jelenleg az alapkezelő és a bank nem forgalmaz sajátján kívül más termékeket, de az idei évben négy, a Sanpaolo IMI által kezelt alapot kínálnak majd a privát banki ügyfeleiknek, illetve a központi értékesítésen keresztül egyéb ügyfeleiknek is (most az engedélyeztetési eljárás folyik a felügyeletnél). Később az egész forgalmazói hálózatban megjelenhetnek az új termékek. Az alapkezelő új alapot nem kíván indítani saját vagyonkezelési tevékenységén belül. Az utóbbi időszakban oly népszerű garantált alapokról Nagy Zoltán vezérigazgató elmondta, hogy ezen szegmens már leszálló ágban van, igazi sikereket csak az első indulók könyvelhettek el. Emiatt döntöttek úgy, hogy az IE Befektetési Alapkezelőnél nem indítanak már ilyen alapot.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az alapkezelő legújabb terméke az IE Euró Hozamtermelő Alap, mely egy euró pénzpiaci alap. Az alap vagyona jelenleg kb. 6 m euró.

Az alapot három különböző ügyfélkörnek kínálja az Inter-Európa Bank:

  • akik szeretnének euróban megtakarítani
  • akiknek a jövedelme és kiadása rendszeresen euróban jelentkezik, illetve
  • akik számára az árfolyamkockázat kezelése fontos (pl. devizahitel törlesztés, külföldi utazás, vagy cégek esetében később felmerülő kiadások miatt)
.

Az alap előnyei közé tartozik a kedvező piaci hozam, lekötési és lejárati idő nélkül bármekkora összeg befektethető, és ingyenes vétel és számlanyitás tartozik hozzá (Inter-Európa Bank befektetési számlára vonatkozik, az ajánlat visszavonásig érvényes).

Az alap ez év februárjában indult, s az első félév után az elért hozam 1.4-1.5% között mozgott. Az alap euróban denominált, azaz úgy viselkedik az euróval rendelkező befektetők számára, mint a forint pénzpiaci alap a forinttal rendelkező befektetők részére.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2023. május 28. 09:04
Melyik pénzügyi termék lehet a legideálisabb választás a jelenlegi gazdasági helyzetben? A Bankmonit...
Holdblog  |  2023. május 28. 07:01
Az Eurostat ábrája azt mutatja, hogy az uniós tagállamokban az összes online szállásfoglalás hány sz...
Összkép  |  2023. május 26. 23:41
Kolozsvár Európa egyik leggyorsabban fejlődő városa, 2026-ra készül el a város metrójának első szaka...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?