11 °C Budapest

IE Befektetési Alapkezelő: hisznek az euróban, új alapok forgalmazása indul

Pénzcentrum
2005. szeptember 7. 13:06

Sikeresnek ítéli az IE Befektetési Alapkezelő Rt. új euró pénzpiaci alapjának első néhány hónapját. Az alap vagyona mára eléri a 6 m eurót, hozama versenyképesnek bizonyult az euró denominációjú betétekkel szemben. Az alapkezelő még az idei évben 4 külföldi, az Inter-Európa Bank többségi tulajdonosa által kezelt alap forgalmazását kívánja megkezdeni. Az új alapok kiegészítik majd az IE Befektetési Alapkezelő által kínált termékpalettát.

Az IE Alapkezelő Rt. (korábbi nevén Europool Alapkezelő Rt.) a hazai piacon másodikként megjelent társaság 1991-től. A korábban még magánszemélyek tulajdonában levő cég mára az IEB 100%-os tulajdona. A bank nemrég vásárolta ki teljesen a magánszemély tulajdonosokat, mellyel megnövelte mozgásterét az alapkezelővel való együttműködésben.

Az IEB a Sanpaolo IMI csoport tagja, mely az egyik legnagyobb vagyonkezelő Európában. Kezelt vagyona 144 mrd euró, mérlegfőösszege meghaladja a 210 mrd eurót.

Az IE Alapkezelő Rt. az alapkezelői tevékenység mellett felvette a befektetési tanácsadói tevékenységet is, mely az utóbbi időszakban egyre fontosabbá vált. Az alapkezelő egy luxemburgi EMEA alap tanácsadója, az IE Alapkezelőnél a tanácsadással ellátott vagyon 16.5 mrd Ft. Az alapkezelő törekvései között szerepel, hogy a csoporton belül minél nagyobb vagyonelemhez nyújtson tanácsadói tevékenységet, illetve ezt a szolgáltatást esetleg más bankok felé is értékesítse.

Az IE Befektetési Alapkezelő Rt. 1998 óta rendelkezik pénztári vagyonkezelés ellátásához szükséges engedéllyel. Ezt mint kiegészítő tevékenységet végzi a mára leszűkült profithányadok miatt. Az alapkezelő hosszú távú együttműködések kialakítására törekszik. Jelenleg a Mobilitással (Molhoz tartozó pénztár) van ilyen jellegű megállapodásuk.

Az alapkezelő alapokban kezelt vagyona 2004 decemberében még 15 mrd Ft körül volt, mára ez 30 mrd Ft-ra bővült. Az alapkezelő jól használta ki a piac általános bővüléséből adódó lehetőségeket. Aktuális piaci részesedése 1.7%, melyet 2006 végére 3%-ra kívánnak növelni.

Jelenleg az alapkezelő és a bank nem forgalmaz sajátján kívül más termékeket, de az idei évben négy, a Sanpaolo IMI által kezelt alapot kínálnak majd a privát banki ügyfeleiknek, illetve a központi értékesítésen keresztül egyéb ügyfeleiknek is (most az engedélyeztetési eljárás folyik a felügyeletnél). Később az egész forgalmazói hálózatban megjelenhetnek az új termékek. Az alapkezelő új alapot nem kíván indítani saját vagyonkezelési tevékenységén belül. Az utóbbi időszakban oly népszerű garantált alapokról Nagy Zoltán vezérigazgató elmondta, hogy ezen szegmens már leszálló ágban van, igazi sikereket csak az első indulók könyvelhettek el. Emiatt döntöttek úgy, hogy az IE Befektetési Alapkezelőnél nem indítanak már ilyen alapot.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Az alapkezelő legújabb terméke az IE Euró Hozamtermelő Alap, mely egy euró pénzpiaci alap. Az alap vagyona jelenleg kb. 6 m euró.

Az alapot három különböző ügyfélkörnek kínálja az Inter-Európa Bank:

  • akik szeretnének euróban megtakarítani
  • akiknek a jövedelme és kiadása rendszeresen euróban jelentkezik, illetve
  • akik számára az árfolyamkockázat kezelése fontos (pl. devizahitel törlesztés, külföldi utazás, vagy cégek esetében később felmerülő kiadások miatt)
.

Az alap előnyei közé tartozik a kedvező piaci hozam, lekötési és lejárati idő nélkül bármekkora összeg befektethető, és ingyenes vétel és számlanyitás tartozik hozzá (Inter-Európa Bank befektetési számlára vonatkozik, az ajánlat visszavonásig érvényes).

Az alap ez év februárjában indult, s az első félév után az elért hozam 1.4-1.5% között mozgott. Az alap euróban denominált, azaz úgy viselkedik az euróval rendelkező befektetők számára, mint a forint pénzpiaci alap a forinttal rendelkező befektetők részére.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?