IE Befektetési Alapkezelő: hisznek az euróban, új alapok forgalmazása indul

Pénzcentrum
2005. szeptember 7. 13:06

Sikeresnek ítéli az IE Befektetési Alapkezelő Rt. új euró pénzpiaci alapjának első néhány hónapját. Az alap vagyona mára eléri a 6 m eurót, hozama versenyképesnek bizonyult az euró denominációjú betétekkel szemben. Az alapkezelő még az idei évben 4 külföldi, az Inter-Európa Bank többségi tulajdonosa által kezelt alap forgalmazását kívánja megkezdeni. Az új alapok kiegészítik majd az IE Befektetési Alapkezelő által kínált termékpalettát.

Az IE Alapkezelő Rt. (korábbi nevén Europool Alapkezelő Rt.) a hazai piacon másodikként megjelent társaság 1991-től. A korábban még magánszemélyek tulajdonában levő cég mára az IEB 100%-os tulajdona. A bank nemrég vásárolta ki teljesen a magánszemély tulajdonosokat, mellyel megnövelte mozgásterét az alapkezelővel való együttműködésben.

Az IEB a Sanpaolo IMI csoport tagja, mely az egyik legnagyobb vagyonkezelő Európában. Kezelt vagyona 144 mrd euró, mérlegfőösszege meghaladja a 210 mrd eurót.

Az IE Alapkezelő Rt. az alapkezelői tevékenység mellett felvette a befektetési tanácsadói tevékenységet is, mely az utóbbi időszakban egyre fontosabbá vált. Az alapkezelő egy luxemburgi EMEA alap tanácsadója, az IE Alapkezelőnél a tanácsadással ellátott vagyon 16.5 mrd Ft. Az alapkezelő törekvései között szerepel, hogy a csoporton belül minél nagyobb vagyonelemhez nyújtson tanácsadói tevékenységet, illetve ezt a szolgáltatást esetleg más bankok felé is értékesítse.

Az IE Befektetési Alapkezelő Rt. 1998 óta rendelkezik pénztári vagyonkezelés ellátásához szükséges engedéllyel. Ezt mint kiegészítő tevékenységet végzi a mára leszűkült profithányadok miatt. Az alapkezelő hosszú távú együttműködések kialakítására törekszik. Jelenleg a Mobilitással (Molhoz tartozó pénztár) van ilyen jellegű megállapodásuk.

Az alapkezelő alapokban kezelt vagyona 2004 decemberében még 15 mrd Ft körül volt, mára ez 30 mrd Ft-ra bővült. Az alapkezelő jól használta ki a piac általános bővüléséből adódó lehetőségeket. Aktuális piaci részesedése 1.7%, melyet 2006 végére 3%-ra kívánnak növelni.

Jelenleg az alapkezelő és a bank nem forgalmaz sajátján kívül más termékeket, de az idei évben négy, a Sanpaolo IMI által kezelt alapot kínálnak majd a privát banki ügyfeleiknek, illetve a központi értékesítésen keresztül egyéb ügyfeleiknek is (most az engedélyeztetési eljárás folyik a felügyeletnél). Később az egész forgalmazói hálózatban megjelenhetnek az új termékek. Az alapkezelő új alapot nem kíván indítani saját vagyonkezelési tevékenységén belül. Az utóbbi időszakban oly népszerű garantált alapokról Nagy Zoltán vezérigazgató elmondta, hogy ezen szegmens már leszálló ágban van, igazi sikereket csak az első indulók könyvelhettek el. Emiatt döntöttek úgy, hogy az IE Befektetési Alapkezelőnél nem indítanak már ilyen alapot.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az alapkezelő legújabb terméke az IE Euró Hozamtermelő Alap, mely egy euró pénzpiaci alap. Az alap vagyona jelenleg kb. 6 m euró.

Az alapot három különböző ügyfélkörnek kínálja az Inter-Európa Bank:

  • akik szeretnének euróban megtakarítani
  • akiknek a jövedelme és kiadása rendszeresen euróban jelentkezik, illetve
  • akik számára az árfolyamkockázat kezelése fontos (pl. devizahitel törlesztés, külföldi utazás, vagy cégek esetében később felmerülő kiadások miatt)
.

Az alap előnyei közé tartozik a kedvező piaci hozam, lekötési és lejárati idő nélkül bármekkora összeg befektethető, és ingyenes vétel és számlanyitás tartozik hozzá (Inter-Európa Bank befektetési számlára vonatkozik, az ajánlat visszavonásig érvényes).

Az alap ez év februárjában indult, s az első félév után az elért hozam 1.4-1.5% között mozgott. Az alap euróban denominált, azaz úgy viselkedik az euróval rendelkező befektetők számára, mint a forint pénzpiaci alap a forinttal rendelkező befektetők részére.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 21. 09:59
2009-ben a pénzügyi világégéskor találták ki a jegybankok (először a mindig bátrabb Fed), hogy a kam...
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24