13 °C Budapest

IE Befektetési Alapkezelő: hisznek az euróban, új alapok forgalmazása indul

Pénzcentrum
2005. szeptember 7. 13:06

Sikeresnek ítéli az IE Befektetési Alapkezelő Rt. új euró pénzpiaci alapjának első néhány hónapját. Az alap vagyona mára eléri a 6 m eurót, hozama versenyképesnek bizonyult az euró denominációjú betétekkel szemben. Az alapkezelő még az idei évben 4 külföldi, az Inter-Európa Bank többségi tulajdonosa által kezelt alap forgalmazását kívánja megkezdeni. Az új alapok kiegészítik majd az IE Befektetési Alapkezelő által kínált termékpalettát.

Az IE Alapkezelő Rt. (korábbi nevén Europool Alapkezelő Rt.) a hazai piacon másodikként megjelent társaság 1991-től. A korábban még magánszemélyek tulajdonában levő cég mára az IEB 100%-os tulajdona. A bank nemrég vásárolta ki teljesen a magánszemély tulajdonosokat, mellyel megnövelte mozgásterét az alapkezelővel való együttműködésben.

Az IEB a Sanpaolo IMI csoport tagja, mely az egyik legnagyobb vagyonkezelő Európában. Kezelt vagyona 144 mrd euró, mérlegfőösszege meghaladja a 210 mrd eurót.

Az IE Alapkezelő Rt. az alapkezelői tevékenység mellett felvette a befektetési tanácsadói tevékenységet is, mely az utóbbi időszakban egyre fontosabbá vált. Az alapkezelő egy luxemburgi EMEA alap tanácsadója, az IE Alapkezelőnél a tanácsadással ellátott vagyon 16.5 mrd Ft. Az alapkezelő törekvései között szerepel, hogy a csoporton belül minél nagyobb vagyonelemhez nyújtson tanácsadói tevékenységet, illetve ezt a szolgáltatást esetleg más bankok felé is értékesítse.

Az IE Befektetési Alapkezelő Rt. 1998 óta rendelkezik pénztári vagyonkezelés ellátásához szükséges engedéllyel. Ezt mint kiegészítő tevékenységet végzi a mára leszűkült profithányadok miatt. Az alapkezelő hosszú távú együttműködések kialakítására törekszik. Jelenleg a Mobilitással (Molhoz tartozó pénztár) van ilyen jellegű megállapodásuk.

Az alapkezelő alapokban kezelt vagyona 2004 decemberében még 15 mrd Ft körül volt, mára ez 30 mrd Ft-ra bővült. Az alapkezelő jól használta ki a piac általános bővüléséből adódó lehetőségeket. Aktuális piaci részesedése 1.7%, melyet 2006 végére 3%-ra kívánnak növelni.

Jelenleg az alapkezelő és a bank nem forgalmaz sajátján kívül más termékeket, de az idei évben négy, a Sanpaolo IMI által kezelt alapot kínálnak majd a privát banki ügyfeleiknek, illetve a központi értékesítésen keresztül egyéb ügyfeleiknek is (most az engedélyeztetési eljárás folyik a felügyeletnél). Később az egész forgalmazói hálózatban megjelenhetnek az új termékek. Az alapkezelő új alapot nem kíván indítani saját vagyonkezelési tevékenységén belül. Az utóbbi időszakban oly népszerű garantált alapokról Nagy Zoltán vezérigazgató elmondta, hogy ezen szegmens már leszálló ágban van, igazi sikereket csak az első indulók könyvelhettek el. Emiatt döntöttek úgy, hogy az IE Befektetési Alapkezelőnél nem indítanak már ilyen alapot.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az alapkezelő legújabb terméke az IE Euró Hozamtermelő Alap, mely egy euró pénzpiaci alap. Az alap vagyona jelenleg kb. 6 m euró.

Az alapot három különböző ügyfélkörnek kínálja az Inter-Európa Bank:

  • akik szeretnének euróban megtakarítani
  • akiknek a jövedelme és kiadása rendszeresen euróban jelentkezik, illetve
  • akik számára az árfolyamkockázat kezelése fontos (pl. devizahitel törlesztés, külföldi utazás, vagy cégek esetében később felmerülő kiadások miatt)
.

Az alap előnyei közé tartozik a kedvező piaci hozam, lekötési és lejárati idő nélkül bármekkora összeg befektethető, és ingyenes vétel és számlanyitás tartozik hozzá (Inter-Európa Bank befektetési számlára vonatkozik, az ajánlat visszavonásig érvényes).

Az alap ez év februárjában indult, s az első félév után az elért hozam 1.4-1.5% között mozgott. Az alap euróban denominált, azaz úgy viselkedik az euróval rendelkező befektetők számára, mint a forint pénzpiaci alap a forinttal rendelkező befektetők részére.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 16:17
Az EP Kreml-barát üzenetek terjesztésével vádolja a Fideszt és az Orbán-kormányt, és azonnali intézk...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 26. 07:45
A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai b...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem