IE Befektetési Alapkezelő: hisznek az euróban, új alapok forgalmazása indul

Pénzcentrum
2005. szeptember 7. 13:06

Sikeresnek ítéli az IE Befektetési Alapkezelő Rt. új euró pénzpiaci alapjának első néhány hónapját. Az alap vagyona mára eléri a 6 m eurót, hozama versenyképesnek bizonyult az euró denominációjú betétekkel szemben. Az alapkezelő még az idei évben 4 külföldi, az Inter-Európa Bank többségi tulajdonosa által kezelt alap forgalmazását kívánja megkezdeni. Az új alapok kiegészítik majd az IE Befektetési Alapkezelő által kínált termékpalettát.

Az IE Alapkezelő Rt. (korábbi nevén Europool Alapkezelő Rt.) a hazai piacon másodikként megjelent társaság 1991-től. A korábban még magánszemélyek tulajdonában levő cég mára az IEB 100%-os tulajdona. A bank nemrég vásárolta ki teljesen a magánszemély tulajdonosokat, mellyel megnövelte mozgásterét az alapkezelővel való együttműködésben.

Az IEB a Sanpaolo IMI csoport tagja, mely az egyik legnagyobb vagyonkezelő Európában. Kezelt vagyona 144 mrd euró, mérlegfőösszege meghaladja a 210 mrd eurót.

Az IE Alapkezelő Rt. az alapkezelői tevékenység mellett felvette a befektetési tanácsadói tevékenységet is, mely az utóbbi időszakban egyre fontosabbá vált. Az alapkezelő egy luxemburgi EMEA alap tanácsadója, az IE Alapkezelőnél a tanácsadással ellátott vagyon 16.5 mrd Ft. Az alapkezelő törekvései között szerepel, hogy a csoporton belül minél nagyobb vagyonelemhez nyújtson tanácsadói tevékenységet, illetve ezt a szolgáltatást esetleg más bankok felé is értékesítse.

Az IE Befektetési Alapkezelő Rt. 1998 óta rendelkezik pénztári vagyonkezelés ellátásához szükséges engedéllyel. Ezt mint kiegészítő tevékenységet végzi a mára leszűkült profithányadok miatt. Az alapkezelő hosszú távú együttműködések kialakítására törekszik. Jelenleg a Mobilitással (Molhoz tartozó pénztár) van ilyen jellegű megállapodásuk.

Az alapkezelő alapokban kezelt vagyona 2004 decemberében még 15 mrd Ft körül volt, mára ez 30 mrd Ft-ra bővült. Az alapkezelő jól használta ki a piac általános bővüléséből adódó lehetőségeket. Aktuális piaci részesedése 1.7%, melyet 2006 végére 3%-ra kívánnak növelni.

Jelenleg az alapkezelő és a bank nem forgalmaz sajátján kívül más termékeket, de az idei évben négy, a Sanpaolo IMI által kezelt alapot kínálnak majd a privát banki ügyfeleiknek, illetve a központi értékesítésen keresztül egyéb ügyfeleiknek is (most az engedélyeztetési eljárás folyik a felügyeletnél). Később az egész forgalmazói hálózatban megjelenhetnek az új termékek. Az alapkezelő új alapot nem kíván indítani saját vagyonkezelési tevékenységén belül. Az utóbbi időszakban oly népszerű garantált alapokról Nagy Zoltán vezérigazgató elmondta, hogy ezen szegmens már leszálló ágban van, igazi sikereket csak az első indulók könyvelhettek el. Emiatt döntöttek úgy, hogy az IE Befektetési Alapkezelőnél nem indítanak már ilyen alapot.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az alapkezelő legújabb terméke az IE Euró Hozamtermelő Alap, mely egy euró pénzpiaci alap. Az alap vagyona jelenleg kb. 6 m euró.

Az alapot három különböző ügyfélkörnek kínálja az Inter-Európa Bank:

  • akik szeretnének euróban megtakarítani
  • akiknek a jövedelme és kiadása rendszeresen euróban jelentkezik, illetve
  • akik számára az árfolyamkockázat kezelése fontos (pl. devizahitel törlesztés, külföldi utazás, vagy cégek esetében később felmerülő kiadások miatt)
.

Az alap előnyei közé tartozik a kedvező piaci hozam, lekötési és lejárati idő nélkül bármekkora összeg befektethető, és ingyenes vétel és számlanyitás tartozik hozzá (Inter-Európa Bank befektetési számlára vonatkozik, az ajánlat visszavonásig érvényes).

Az alap ez év februárjában indult, s az első félév után az elért hozam 1.4-1.5% között mozgott. Az alap euróban denominált, azaz úgy viselkedik az euróval rendelkező befektetők számára, mint a forint pénzpiaci alap a forinttal rendelkező befektetők részére.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. június 23. 21:06
Az Otthonfelújítási Program részletei, feltételei az elmút hetekben többször módosultak. De végre me...
MEDIA1  |  2024. június 23. 18:02
A Media1 podcastjának vendége volt M. Lengyel László, a Sajtószakszervezet ügyvezető elnöke. A beszé...
Kiszámoló  |  2024. június 23. 13:56
A magas kamatok dacára az Egyesült Államokban 5,8%-kal 419 ezer dollárra nőtt a használt ingatlanok...
Holdblog  |  2024. június 23. 07:28
Még mindig a legtrendibb papír az Nvidia, de az adatok szerint a hedge fundok inkább csökkentik rész...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 24. hétfő
Iván
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm