9 °C Budapest

Ezért van bajban a magyar oktatás: lenne mit tanulni a szlovákoktól, osztrákoktól

2019. augusztus 12. 14:30

Összesítették, hogy GDP-arányosan mennyit fordítanak az egyes OECD-tagállamok az oktatásra. Hát, nem állunk túl fényesen, a lista hátsó felében kullogunk, a régiós tagországok között pedig konkrétan tökutolsó Magyarország ebben a tekintetben. A szervezet összesítése szerint a listát Norvégia vezeti.

Újabb aggasztó jelentés látott napvilágot, ezúttal a magyar oktatási rendszrről: az OECD-országok közül ugyanis Magyarország a lista hátsó traktusában szerepel abban az összegzésben, amely azt vizsgálta, GDP-arányosan mennyit fordítanak az egyes országok oktatásra. Kiderült, hogy az általános- és középfokú oktatásra 2,9, a felsőoktatásra pedig a bruttó nemzeti össztermék 0,9 százalékát fordítottuk 2018-ban. Mögöttunk Luxemburg áll, ők ugyanúgy 2,9 százalékot fordítottak az alapfokú oktatásra, a főiskolákra, egyetemekre pedig 0,5 százalékot. Nálunk rosszabbak még az írek (2,7% és 0,8%), valamit az oroszok (1,9% és 1,1%).

Az OECD-listán az első helyen Norvégia áll, ők a GDP 4,6 százalékát fordították az alap- és középfokú oktatásra, 1,7-et pedig a felsőoktatásra. A második helyen Új-Zéland áll (4,5% illetve 1,8%) a harmadik pedig Nagy-Britannia, amely a teljes GDP 2,2 százalékát fordította felsőoktatásra, míg az általános- és középiskolai oktatásra 4 százalék ment el.

A régióból Ausztria vezet: ott a GDP 3,1 százalékát fordították az alap- és középfokú iskolákra, felsőoktatásra pedig 1,7 százaléknyi GPD-t fordították az osztrákok. Lengyelország (3,2% és 1,4%) a második, utána pedig Szlovákia jön: az északi szomszédban a GDP 1,6 százalékát költötték felsőoktatásra, az alap- és középfokú oktatásra 3,3 százalék ment el. Szlovénia (3,3% és 1%) és Csehország (2,6% és 1,2%) is előz minket a régióban az OECD-országok közül.

Tanárból sincs elég

A hazai helyzeten ráadásul sokat ront, hogy még oktatókból sincsen elég. Korábban Ficza János, a Workania.hu szóvivője a Pénzcentrumnak arról beszélt:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A munkaerőpiac olyan gyorsan változik, hogy nehéz megállapítani, mire lesz igény és miből lesz hiány 5-10 év múlva. E kettősségre jó példa még a tanári terület: óriási hiány van belőlük, így a jövőre nézve talán érdemes ezt a pályát választani, jelenleg viszont annyira alulfizetett, hogy egyáltalán nem kecsegtető a mai pályakezdők illetve diákok számára.

Talán ezért is van rengeteg betöltetlen tanári állás idehaza: korábban megírtuk, hogy hatalmas emberhiánnyal küszködik több iskola is. Júliusban például a Közigálláson, a közszféra állásportálján a tanár szóra 2783, a tanítóra pedig 879 találat jött ki - utóbbi esetében gyakran egy hirdetésben több embert is keresnek. Volt olyan iskola, ahol gyakorlatilag egy komplett tanári kar hiányzott, a törökszentmiklósi Hunyadi Mátyás Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola például összesen 13 álláshirdetést adott fel.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm