18 °C Budapest
Kritikus a pedagógushiány: van, ahol komplett tanári kart keresnek

Kritikus a pedagógushiány: van, ahol komplett tanári kart keresnek

2019. július 16. 09:30

Rengeteg tanári állás betöltetlen ma Magyarországon: van olyan intézmény, amely gyakorlatilag egy komplett tanári kart venne fel még a tanévkezdés előtt. Számos iskola már csak úgy hirdet, hogy bármilyen szakos tanárok jelentkezését várják.

Hatalmas erőforráshiánnyal küszködik több magyar iskola is: a 24.hu megnézte, hány tanári állás betöltetlen az országban: a Közigálláson, a közszféra állásportálján pénteken a tanár szóra 2783, a tanítóra pedig 879 találat jött ki - utóbbi esetében gyakran egy hirdetésben több embert is keresnek. Ez a portál szerint több mint 3600 üres álláshelyet jelent.

Például a budapesti XVIII. kerület Bókay Árpád Általános Iskolában főiskolát végzett, bármely szakos tanárt keresnek. Így van a váci Árpád Fejedelem Általános Iskolában: "bármely szakost tanár" címszó alatt keresnek pedagógust, a pályázati feltételeket nem szűkítik tovább, főiskolát végzett tanárra lenne szükségük. Ezen két intézmény mellett még a pomázi Sashegyi Sándor Általános Iskola, Gimnázium és Rendészeti Szakközépiskolát, illetve a Borsod megyei Vajdácska általános iskoláját is említik - a többi, bármely szakos tanárt kereső hirdetést áttekerték.

Megnézték azt is, hogy melyik intézményekben van a legnagyobb munkaerőhiány: a Borsod megyei Hernádvécsén jelenleg három tanítón kívül matematika-bármi, biológia-földrajz, testnevelés-bármi, rajz-bármi és angol-bármi szakos pedagógusok jelentkezését is várják. A törökszentmiklósi Hunyadi Mátyás Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola gyakorlatilag egy komplett tanári kart keres:

hét tanítón kívül matematika-bármi, angol-bármi, angol, testnevelés-matek, testnevelés-bármi, ének-bármi, illetve néptánc szakos tanárt is keresnek. Összesen 13 pedagógus hiányzik.

11 tanárt pedig a Fejér megyei Ercsin található Eötvös József Általános Iskola venne fel azonnal.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kiderült, hogy az egyes intézmények földrajzi elhelyezkedése gyakorlatilag nem számít: ugyanúgy hiánnyal küszkodnek a fővárosi iskolák, mint a vidéken, vagy a megyeszékhelyeken működő intézmények.

NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?