19 °C Budapest
dirty hands of a man, a working man, a man drained his hands while working, a poor man

Súlyos dolog derült ki a magyar bérekről: hiába az emelések, ismét Európa szégyenpadjára kerültünk

2023. április 21. 16:09

Az Európai Unión belül tavaly Magyarországon nőtt a legnagyobb arányban, 16,4 százalékkal egy átlagos dolgozó bére. Bár az Eurostat friss jelenetésében olvasottak bíztatóan hangzanak, az inflációs nyomás mellett a bérek vásárlóereje nyilván így is sokat zuhant. Az Európai Unió statisztikai hivatala szerint ráadásul a magyarországi átlagbér számszerűen továbbra is a második legalacsonyabb a tagállamok közül.

Az Eurostat álta készített munkaadói bérköltség-indexhez csütörtök délután kiadott kiegészítő adatokból kiderült, hogy  2022-ben az átlagos munkáltatói bérköltség az EU-n belül 22,9 euró, az eurózónában mért pedig 25,5 euró volt. Ez az előbbi esetében 4,4, az utóbbiéban 4 százalékos emelkedést jelent az előző évhez képest.

Az eurózónán az óránkénti bér és fizetési költség a legkisebb mértékben Olaszországban, Máltán és Finnországban nőtt (mindegyik országban 2,3 százalékos mértékben). A legnagyobb növekedést pedig az eurót használó országok közül Litvániában (13,4 százalék), Észtországban (8,8 százalék) és Horvátországban jelentették - emelte ki a jelentés.

Hazai szempontból azonban sokkal érdekesebb a teljes Uniót nézni. Nemzeti valutában nézve ugyanis ugyanis az összes tagállam közül Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben a munkáltatók átlagos óránkénti bér- és fizetési költsége. 

A 16,4 százalékos magyarországi emelkedés egészen kiemelkedő, megközelíteni is csak Bulgária tudta 15,5 százalékkal. A harmadik legnagyobb mértékű, 12,3 százalékos költségnövekedést egyébként Romániában, a negyedik legnagyobbat pedig Lengyelországban (11,7 százalék) mérték. Jól látszik tehát, hogy a mi régióban érezték a leginkább a munkáltatók szükségét a nagyobb mértékű bérkorrekcióknak.

Érdekes megfigyelni, hogy mindeközben Dániában például csupán 2,2, Svédországban pedig csak 3 százalékkal emelkedett az átlagos bérköltség. Ezek mellett az eurózónába tartozó Finnország is előkelő helyet foglal el a legalacsonyabb átlagos bérköltség-emelést jelentő országok toplistáján, amiből joggal következtethetünk arra, hogy a leginkább jóléti társadalmaknak számító tagállamok körében érezték a munkáltatók a legkevésbé égetőnek a drágulások miatti rendkívüli béremeléseket.

Átlagbérben továbbra is a sereghajtók között

Természetesen a kutatással kapcsolatos publikációban szám szerint is szerepelnek az átlagos munkáltatói költségek is. Ezeket a bér- és fizetési költségekre csupaszítva pedig azt is látjuk, mely országokban mennyibe kerül a cégeknek egy átlagos foglalkoztatott fizetése.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Órabérre bontva Luxemburg végzett az első helyen, ahol 44,4 eurójába kerül a munkáltatónak egy átlagos ledolgozott óra bérköltsége. A miniállamot szorosan követi Dánia, ahol óránként 41 euróba kerül egy átlagos dolgozó foglalkoztatása. Így talán az is érthetőbb, miért nőtt az átlagos bérköltség csupán 2,2 százalékkal. A harmadik legmagasabb bérköltség egyébként Belgiumban volt, 33,4 euróval, sokat mondó tehát az is, hogy Luxemburg és Dánia milyen mértékben elszakadt az EU-s átlagtól.

Utóbbi ugye 22,9 euró volt, amitől nem csak a legmagasabb, de a legalacsonyabb bérköltségekkel rendelkező országok is igazán messze vannak.  A sereghajtó Bulgáriában ez 7,1 eurós óránkénti bérköltséget jelentett, míg Romániában 9 eurósat.

Ez egyébként a régiónkban is kiemelkedően alacsony összeg. Szlovákiában 11,4 euróra jön ki az órabér, míg Csehországban 12,5 euró a munkáltatók által erre költött óránkénti költség. Szlovéniában pedig ennél is drágább, 19,8 a cégeknek egyetlen óra munka bérköltsége, nem is beszélve Ausztriáról, ahol ez az összeg már 28,6 euróra rúg. Ha egyetlen országgal továbbmegyünk tehát akár két-háromszeres költsége is lehet egy dolgozó foglalkoztatásának. Nem csoda tehát, hogy nemzetközi cégek gyárak sorát húzzák fel hazánkban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem