16 °C Budapest
Súlyos dolog derült ki a magyarok órabéréről: a számok nem hazudnak, ez botrányos

Súlyos dolog derült ki a magyarok órabéréről: a számok nem hazudnak, ez botrányos

2022. december 12. 16:04

Az Európai Unión belül tavaly Magyarországon 4 300 forintra jött ki a munkaadók bérköltsége egy órára, ezzel pedig nálunk volt a harmadik legolcsóbb a foglalkoztatás az unión belül. Ugyan az alacsony fizetések vonzóak a külföldi cégek számára, a magyar munkavállalók számára nem éppen jó hír, hogy csak Romániában és Bulgáriában alacsonyabbak az órabérek, mint nálunk. Megnéztük, hogy európai összehasonlításban mekkora különbségek vannak a munkaerő költségeinél, és mennyire befolyásolja külföldi cégek kiadásait itthon a magas infláció és a gyenge forint.

Az Eurostat által évente elkészített munkaadói bérköltség-index alapján 2021-ben az átlagos órabér az EU-n belül 32,8 euró volt, mai árfolyamon 13 600 ezer forint. Ehhez képest a magyar átlagos órabér az adatok szerint csupán 10,4 euró, vagyis 4 300 forint, ami csupán harmada az európai átlagbérnek. Ezzel nálunk volt a harmadik legalacsonyabb az óránkénti fizetés átlagos összege, ennél rosszabbul csak Romániában (8,5 euró; 3 500 forint), valamint Bulgáriában (7 euró; 2 900 forint) kerestek a munkavállalók.

Közel hétszeres bérkülönbség az unión belül

A kutatásban az átlagos órabéreket a munkaadói költségek alapján határozzák meg a 10 főnél több munkavállalót foglalkoztató cégek esetében, amibe nem csak a fizetések tartoztak bele, de az egészségügyi járulékok és az adók is. Ez alapján tavaly órabérre lebontva a cégeknek Dániában kellett fizetni a munkavállóik után, 46,9 eurót, közel 20 ezer forintot. A második helyen Luxemburg végzett 43 euróval (18 ezer forint), míg Belgiumban volt a harmadik legmagasabb a foglalkoztatás óránkénti költsége: 41,6 euró (17 300 forint).

Ehhez képest a sereghajtó Bulgária volt 7 eurós óránkénti bérköltséggel, ezt előzte meg Románia 8,5 euróval (3 500 forint), Magyarország pedig a 27 tagállam közül hátulról a harmadik, vagyis a 25. helyen végzett. Nálunk tavaly 10,4 euróba (4 300 forintba) került a munkaerő alkalmazása egy órára lebontva. Ha a legolcsóbb Bulgáriát összevetjük a ledrágább Dániával, akkor azt látjuk, hogy az utóbbiban majdnem hétszer annyiba kerül a munkaerő foglalkoztatása, mint a legolcsóbb országban az EU-n belül.

Az uniós átlag tavaly 32,8 euró (13 600 forint), ennek nagyjából egyharmadába került a magyar munkaerő foglalkoztatása 2021-ben.

A szomszéd országokhoz képest is olcsó a magyar munkaerő

Ha megnézzük, mennyibe kerül a munkavállalók foglalkoztatása a régió más országaihoz képest, akkor Románia kivételével szintén nálunk a legolcsóbb a munkaerő. Szlovákiában 14,2 euróra (6 ezer forint) jön ki az órabér, míg Csehországban 15,3 euró (6 400 forint), Szlovéniában 21,1 euró (8 800 forint) ez  amunkáltatói költség. Magyarországhoz egyébként a munkaerőköltségekben a legközelebb Horvátország van 11,2 euróval (4 700 forint), de ott is magasabb nálunk az óránkénti foglalkoztatás.

A szomszédos Ausztriában pedig 37,5 euró (15 600 forint) kerül átlagosan óránként foglalkoztatni valakit, ami nagyjából a magyar óránkénti munkáltatói költség három és félszerese.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Emelkedő tendencia

2022-ben sokaknak jelentős béremeléssel indult, például a minimálbér bruttó összege 200 ezer forintra nőtt, bár azóta a 22,5%-os infláció ezt bőven elvitte. A bérek emelkedése egyébként a foglalkoztatási költségeknél is látszik: míg 2020-ban 9,9 euró (4 100 forint), addig tavaly már 10,4 euró volt (4 330 forint) ez az összeg, vagyis 5%-os emelkedést tapasztalhattak a cégek a magyar munkaerő setében. Az idei évről ugyan még nincsenek adatok, de valószínűleg a 20%-os idei minimálbéremelés itt is érezteti fogja a hatását.

A forintromlás is kedvez a cégeknek

Az, hogy ennyire alacsonyak nálunk a foglalkoztatás költségei európai összehasonlításban, sok esetben kedvező gazdaságilag: így a nagy nemzetközi cégeknek megéri ide kiszervezni a feladataikat, vagy idehozni a gyártást. Ugyan 2022-ről még nem jelentek meg ezek az adatok, de könnyen lehet, hogy még olcsóbbá vált a magyar munkaerő foglalkoztatása. A forint romlása miatt pedig valószínű, hogy euróban akár csökkent is a külföldi cégek bérköltsége Magyarországon , hiszen így kevesebb eurót kerülnek ugyanazok a fizetések. Így egyértelműen megéri Magyarországra hozni a munkát, a viszont kérdés, hogy a külföldi munkaadók hajlandóak lesznek-e akkora emelést adni, ami kompenzálja a 20% feletti inflációt. Amennyiben a jövő évi béremelések nem éri el az infláció mértékét, az a forintgyengüléssl együtt még jobban lenyomhatja a hazai munkaerő költségeit európai összehasonlításban.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem