16 °C Budapest
A woman handing over her medical insurance card to the receptionist at an MRI clinic reception in order to pay for her scan and follow up treatment.

Személyi igazolvány kérdések és válaszok: így történik a személyi igazolvány igénylése, cseréje

2022. november 20. 15:05

A személyi igazolvány 2022 évében is az egyik legfontosabb okmányunk, amit napi szinten használunk hivatalos ügyeink intézése közben vagy akár a bolti bevásárlás során. Összeszedtük a leggyakoribb kérdéseket a személyi igazolvány igénylése, cseréje kapcsán, mutatjuk, mit kell tudni az új e-személyi igazolvány használatáról, illetve, hogy mit tegyünk, ha a személyi igazolvány lejárt.

Cikkünkben eláruljuk, mi az e személyi igazolvány és hogy hogy néz ki az e személyi igazolvány – mikor lehet szükség az e-személyi igazolvány használatára? Egy személyi igazolvány mennyi idő alatt készül el 2020 évében, történt-e valamilyen változás a személyi igazolvány igénylése kapcsán 2022 évében? Hol található a személyi igazolvány szám, hány éves kortól kell személyi igazolvány egy gyereknek?

Mi a személyi igazolvány funkciója?

A személyi igazolvány (SZIG) az egyik alapvető okiratunk, az útlevelünk és a jogosítványunk mellett a személyazonosítást szolgálja. A személyi igazolvány első oldalán található az arcképünk is, a személyi igazolvány szám mindkét oldalról leolvasható. Minden magyar állampolgárnak kötelezően rendelkeznie kell személyi igazolvánnyal!

Hány éves kortól kell személyi igazolvány?

2019 óta már a csecsemőknek is kell személyi igazolvány (korábban 14 éves kortól volt kötelező kikérni), ugyanígy a TAJ-kártya és a lakcímkártya is azonnal jár, illetve, ha családi adókedvezményt veszük igénybe a gyermekre, adókártyát is kell kérni neki.

Milyen adatok olvashatóak le a személyi igazolványról?

A személyi igazolvány 2022 évi verziója tartalmazza:

  • a nevünket és az aláírásunkat,
  • a nemünket,
  • az anya nevét;
  • a születésünk helyét és idejét;
  • a személyi igazolvány számát (okmányazonosító: 6 szám + 2 betű);
  • a személyi igazolvány érvényességi idejét;
  • CAN – nem összekeverendő a személyi igazolvány azonosító számmal!
  • fényképes azonosítót;
  • a QR kódot.

Hol a személyi igazolvány szám?

Hivatalos okiratok kitöltésénél sokan eltévesztik a személyi igazolvány számát (a CAN-nel keverik össze). A személyi igazolvány szám az első és a második oldalon is megjelenik, új típusú személyi igazolvány esetében háromszor is szerepel a plasztikon (a fényképes oldalon a fénykép mellett, a születési- és érvényességi idő alatt, illetve a hátoldalon, fehér mezőben, a QR kód és a címer alatt).

Hogyan történik a személyi igazolvány igénylése?

Személyi igazolványt nem csak magyar állampolgár igényelhet, jogosultak arra bevándorlók, letelepedett, menekült vagy oltalmazott jogállású személyek, illetve a külföldön élő magyar állampolgárok is. A személyi igazolvány igénylése alapesetben személyesen történik (az új személyi igazolványhoz szükséges az arckép készítés, az ujjlenyomatvétel és az aláírás), a papírmunkát bármelyik okmányirodában, járási hivatalban, nyilvántartási szervnél, konzuli irodában elintézhetjük. A személyi igazolvány igénylése során fel kell mutatnunk egy érvényes útlevelet, annak hiányában a születési anyakönyvi kivonatunkat – ne felejtsük el valamelyiket magunkkal vinni!

Cselekvőképtelen vagy korlátozottan cselekvőképes személy, pl. kiskorú esetében a törvényes képviselő/szülő eljárása, hozzájárulása szükséges. Személyes megjelenésében korlátozott személy indítványozhatja a személyi igazolvány kiállítását a lakó- vagy tartózkodási hely szerinti jegyzőnél is, fogvatartott személy esetében pedig a személyi igazolvány kiállítását a büntetés-végrehajtási intézetben lehet előterjeszteni.

Mit tegyünk, ha a személyi igazolvány lejárt?

A személyi igazolvány egy alapvető okmányunk, éppen ezért mindig nálunk kell, hogy legyen vagy az eredeti személyi igazolvány, vagy az azt pótló ideiglenes személyi igazolvány. Bármilyen esetben, ha a személyi igazolvánnyal kapcsolatos változás áll fenn (elveszik, ellopják, megsemmisül, adatváltozás történik), azt jeleznünk kell 3 napon belül Ügyfélkapun vagy egy okmányirodában, eltulajdonítás esetében a rendőrségen is. A sérült személyi igazolvány cseréje és az elveszett személyi igazolvány pótlása ugyanolyan feltételekkel történik, mint az első személyi igazolvány kiállítása, az ügyintézés pótlás esetében online is kezdeményezhető.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Hogyan történik a lejárt személyi igazolvány megújítása?

A személyi igazolvány korlátozott ideig érvényes, vagyis a személyi igazolvány lejárata miatt néhány évente meg kell újítanunk az okmányt – ehhez elég bemennünk a legközelebbi okmányirodába, jelezni a problémát és máris elindul az ügyintézés. A következő személyi igazolvány érvényességi idővel érdemes számolni (könnyedén ellenőrizhetjük saját okmányunkon, hogy meddig érvényes a személyi igazolvány):

  • Ha az igénylő 12. életévét még nem töltötte be, a kiállítás napjától számított 3 évet követő születési idejének napjáig, de legfeljebb a 12. életév betöltésének napjáig érvényes a személyi igazolvány.
  • Ha az igénylő a 12. életévét betöltötte, de a 18. életévét még nem töltötte be, a kiállítás napjától számított 3 évet követő születési idejének napjáig érvényes a személyi igazolvány.
  • Ha az igénylő a 18. életévét betöltötte, a kiállítás napjától számított 6 évet követő születési idejének napjáig érvényes a személyi igazolvány.
  • 65 év felett az igénylő kérheti a személyi igazolvány korlátlan érvényességét.

Mi az e személyi igazolvány, milyen szolgáltatásokat nyújt?

Az e-személyi igazolvány nem más, mint a legújabb típusú személyi igazolvány, amit 2016 óta, felmenő rendszerben kapnak a magyar állampolgárok. Az új e személyi különlegessége, hogy maga az igazolvány egy digitális tárhellyel is rendelkezik, amivel nem csak hitelesen igazolhatjuk a személyazonosságunkat, de a digitális ügyintézést is megkönnyíti, elektronikus közhitelesítés formájában. Külön kérelemre az e személyi elektronikus aláírás létrehozására jogosíthat fel.

Az e személyi igazolvány felmutatásával ugyanúgy lehet EU-n belül külföldi országokba utazni, mint korábban. Arról, hogy néz ki az e személyi igazolvány, hogyan kell beaktiválni és milyen tudnivalókat érdemes ismernünk az e-személyi igazolvány igénylése, használata, tárhelye, érvényessége kapcsán, korábbi cikkünkben írtunk részletesen.

Mennyi idő alatt készül el a személyi igazolvány?

A személyi igazolvány ügyintézésének ideje alapesetben (tisztázott tényállás szerint) 8 nap, egyéb esetekben 20 nap, ezt követően személyesen és postai úton is átvehetjük az új személyi igazolványt. Hogy biztosan ne feledkezzünk el róla, kérhetünk SMS értesítést a személyi igazolvány elkészülésének idejéről.

Mennyibe kerül az új személyi igazolvány?

A személyi igazolvány igénylése (a személyi igazolvány kiállítására vonatkozó kérelem) illetékmentes. Új személyi igazolvány kiállítására lehet szükség, ha a családi állapot változása névváltozást eredményez (pl. házasságkötés), ha eltulajdonított okmány pótlását kérjük, ha az igénylő kiskorú, vagy ha hivatalból történik (lejárt az előző érvényessége) a személyi igazolvány kiállítása.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem