Female business woman interviewing a woman for a job

Mennyi az álláskeresési járadék 2022 évében? Mutatjuk, mikor történik az álláskeresési járadék utalása!

2022. október 31. 10:58

A munkaerőpiac szeszélyes: sajnos bármikor, bárkivel előfordulhat, hogy elveszti állását és rövidebb, vagy éppen hosszabb ideig munkanélküli marad, ami a jelenlegi gazdasági helyzetben veszélyesebb lehet, mint valaha – ilyenkor nagy segítség az álláskeresési járadék össze az aktív álláskeresőknek. Mutatjuk, mikor jár az álláskeresési járadék 2022 évében, mennyi pénzről van szó!

Cikkünkben eláruljuk, mi az álláskeresési járadék és mennyi az álláskeresési járadék 2022 évi összege az álláskeresési járadék kalkulátor szerint. Mikor jár az álláskeresési járadék a munka nélkül maradt polgároknak, az álláskeresési járadék igénylése hol történik, ki nem igényelheti ezt a juttatást? Mikor várható az álláskeresési járadék utalása 2022-ben és mennyi a munkanélküli segély, avagy az álláskeresési járadék – hogyan történik az álláskeresési járadék számítása?

Mi az álláskeresési járadék?

Az álláskeresési járadék jelentése nem más, mint a munkanélküli segély (ez az álláskeresési járadék hétköznapi megnevezése). Az álláskeresési járadék egy olyan juttatás, ami azoknak a magyar munkakeresőknek jár, akik az elmúlt 3 év során legalább 12 havi járulékfizetési időszakot (munkaviszonyt) tudnak felmutatni, ebbe azonban ne m számítják bele a 30 napnál hosszabb fizetés nélküli szabadságot. A munkanélküli segély, avagy az álláskeresési járadék 2021 évéhez képest nem változott feltételeit tekintve, azonban érdemes a témával kapcsolatban frissen tartanunk tudásunkat.

Az álláskeresési járadék időtartama 90 nap, ha ez idő alatt nem találtunk új munkát, a juttatás megszűnik. Ilyenkor is vannak lehetőségeink: amennyiben a családunk olyan nehéz anyagi helyzetben van, hogy veszélybe kerül a létfenntartásuk, igényelhetünk szociális segélyeket, például az aktív korúak járadékát, vagy lehetünk közfoglalkoztatottak, amiért legalább a mindenkori minimálbér 50%-a, 2022-ben bruttó 100.000 Ft jár.

A „NYES”, azaz a nyugdíj előtti álláskeresési segély az álláskeresési járadék egy speciális fajtája, ami kifejezetten az idősödő munkavállalók megsegítését célozza, akik koruk miatt nehezen találnak új munkát. Ez esetben azok kapják az álláskeresési járadékot, akik legfeljebb 5 évre vannak a nyugdíjkorhatártól, legalább 45 napon át álláskeresési járadékban részesültek, illetve különféle életjáradékokban nem részesülnek.

Álláskeresési járadék kalkulátor: mennyi az álláskeresési járadék 2022 évében?

Az álláskeresési járadék egy egyedileg meghatározott juttatás, az összegét az határozza meg, mennyi munkaerőpiaci járulékot fizettünk be, mégpedig az álláskeresési járadék kérelem beadásától számítva az előző 4 naptári negyedévre. Az alkalmazott/vállalkozó havonta befizetett munkaerőpiaci járulékának átlaga alapján számítják ki az álláskeresési járadék összegét.

Az álláskeresési járadék kalkulátor az egy napra vetített, arányosított járadékösszegekkel számol, amelyet felszoroz a folyósítás időtartamával. Az álláskeresési járadék a munkaerőpiaci járadékalap 60%-a, de legfeljebb a jogosultság kezdő napján hatályos kötelező legkisebb munkabér napi összegének megfelelő összeg. A minimálbér 2022 évében bruttó 200.000 Ft/hó, a napi összeg pedig 6.667 Ft.

Az álláskeresési járadék egyösszegben is kikérhető, ha a kérelmező az álláskeresési járadék folyósítási idejének kimerítését megelőzően határozatlan időtartamú teljes, vagy minimum napi 4 óra munkaidejű (részmunkaidős) munkaviszonyt létesít – ilyenkor a hátralévő álláskeresési járadék 80%-a kérhető ki. NYES esetén a hatályos minimálbér 40%-a jár.

Mik az álláskeresési járadék feltételei?

Az álláskeresési járadék 2022 évében a regisztrált munkakeresőknek jár, amennyiben a következő feltételek megvalósulnak, illetve együttműködnek a munkaügyi hivatallal:

  • Az álláskeresési járadék legfontosabb feltétele, hogy az elmúlt 3 naptári év során mindenképp rendelkeznünk kell legalább 360 napnyi járulékfizetési idővel (12 hónap), azaz bejelentett, 8 órás munkaviszonnyal vagy vállalkozói munkaviszonnyal.
  • Amennyiben valaki nem fizette ez idő alatt a járulékokat, nem lesz jogosult az álláskeresési járadék összegére!
  • Az álláskeresési járadék kérelmezője az álláskeresési járadék folyósítása mellett nem lehet semmilyen foglalkoztatási jogviszonyban.
  • Az álláskeresőnek egészségesnek/munkaképesnek kell lennie, a jogosultsági kérelem aláírásával ki kell jelentenie, hogy munkát akar vállalni (az álláskeresési járadék átmeneti megoldás két munkahely között).
  • Az álláskeresési járadék igénylése szempontjából alapvető feltétel a hivatallal való együttműködés – részt kell vennie az álláskeresőnek a felajánlott képzéseken, munkaviszonyt kell létesítenie a számára megfelelő munkaadóval!

Az álláskeresési járadék mikor jár?

Akkor jár az álláskeresési járadék egy regisztrált munkanélkülinek, ha hivatalos döntés születik státuszbesorolásáról – erről a döntésről a hivatal 8 napon belül értesíti a kérelmezőt. Amennyiben pozitív az álláskeresési járadék elbírálása, jár a kérelmezőnek a juttatás, a várakozási időre visszamenőleg is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

NEM JÁR álláskeresési járadék a kérelmezőnek akkor, ha a fenti feltételek nem érvényesek rá/megszegi azokat, tipikusan nem tud legalább 360 napnyi bejelentett munkaidőt felmutatni (pl. „feketén” foglalkoztatnak valakit). Vállalkozók esetében az álláskeresési járadék feltétele a vállalkozás megszüntetése, a szüneteltetés nem elég.

Az álláskeresési járadék minimuma, adója, járulékai

Előfordul az álláskeresési járadék igénylése során, hogy valakinek az elmúlt 3 évben úgy jön össze a járulékfizetői jogviszonya, hogy az több, rövidebb munkaviszonyt ölel fel – ilyenkor a rövidebb időszak fizetése alapján számítják ki az álláskeresési járadék 2022 évi összegét. Ha az elmúlt évben nem dolgoztunk semmit, de a jogosultsági feltételek teljesülnek, akkor a legalacsonyabb kötelező bér 130%-a jár az álláskeresési járadék kérelmezőjének.

Az álláskeresési járadék összege után 15% személyi jövedelemadót és 10% nyugdíjjárulékot kell befizetni. Az álláskeresési járadék 90 napos időtartama alatt jár az ingyenes állami egészségügyi ellátás, ám amint az időszak lejár, munkanélküliként fizetnünk kell a TB-járulékot, ami 2022-ben 8.250 Ft/hó.

Az álláskeresési járadék igénylése hol történik?

Az álláskeresési járadék igénylés első lépése, hogy jelentsük be magunkat az állami munkanélküli nyilvántartásba, lehetőleg már a felmondás dátumától - keressük meg az illetékes kormányhivatal foglalkoztatási osztályát (területi/megyei kormányhivatal foglalkoztatási osztálya). Itt az álláskeresési járadék igényléséhez be kell mutatnunk a következő dokumentumokat:

  • személyi okmányok (személyi igazolvány, lakcímkártya, adókártya, TAJ-kártya, TB-kiskönyv vagy OEP igazolvány);
  • a korábbi foglalkoztatásokat igazoló iratok (3 év alatt 12 hónap, lehet különböző munkahelyekről is);
  • a legutolsó munkahelyről származó felmondási papírok - munkáltatói igazolás a munkaviszony megszűnéséről;
  • igazolólap az álláskeresési járadék megállapításához;
  • egyszerűsített munkaszerződés, amennyiben szükséges;
  • munkáltatói igazolás társadalombiztosítási kötelezettségek levonásáról és befizetéséről;
  • jövedelemigazolás egészségbiztosítási ellátás megállapításához;
  • vállalkozók esetében a vállalkozói tevékenység megszűnését igazoló dokumentum, tartozásigazolás (tartozásmentesség);
  • NAV igazolás egyéni és társas vállalkozók részére a munkaerőpiaci járulék alapjáról és a járulék befizetéséről, megjelölve a járulékfizetési kötelezettség alól mentes időszakokat.

FIGYELEM! Az álláskeresési járadék 2022 évében (2013 óta) online is leadható, amennyiben kitöltjük az álláskeresési járadék kapcsolattartási nyilatkozatot, elektronikus formában; Ügyfélkapun is elindíthatjuk a folyamatot.

Álláskeresési járadék mikor utalják?

Az álláskeresési járadék utalása a jogosultsági időszakban történik; várhatóan az álláskeresési járadék utalás időpontját követő napon kerül jóváírásra az összeg a bankszámlánkon. Nézzük, az álláskeresési járadék mikor utalják!

  • Álláskeresési járadék 2022 január: február 1. (kedd)
  • Álláskeresési járadék 2022 február: március 2. (szerda)
  • Álláskeresési járadék 2022 március: április 4. (hétfő)
  • Álláskeresési járadék 2022 április: május 3. (kedd)
  • Álláskeresési járadék 2022 május: június 4. (hétfő)
  • Álláskeresési járadék 2022 június: július 4. (hétfő)
  • Álláskeresési járadék 2022 július: augusztus 2. (kedd)
  • Álláskeresési járadék 2022 augusztus: augusztus 25. (szerda)
  • Álláskeresési járadék 2022 szeptember: október 4. (kedd)
  • Álláskeresési járadék 2022 október: november 3. (csütörtök)
  • Álláskeresési járadék 2022 november: december 2. (péntek)
  • Álláskeresési járadék 2022 december: 2023. január 3. (kedd)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem