15 °C Budapest
Side view diverse employees sitting at desk using laptop, focus on young indian female. Millennial serious hindu worker typing message business letter on computer looking at screen searching new ideas

Nagy hibát követnek el ezek a cégek: a semmiért fizetik a dolgozóikat?

2021. szeptember 29. 13:02

Rendszeres, kiszámítható jövedelem, valós szakmai tapasztalatszerzés és a karrier elindításának lehetősége az egyik oldalon, hosszabb távon is foglalkoztatható, energikus munkaerő becsábítása a másik oldalon – a diákként végzett gyakornoki munka mindkét fél számára előnyös. Egy hazai iskolaszövetkezet tapasztalatai szerint a klasszikus diákmunka mellett egyre több fiatal és munkáltató érdeklődik a diákok hosszabb távú, gyakornoki foglalkoztatása iránt.

Magyarországon is egyre több diák vállal időszakosan munkát rövid távú céljai megvalósítása érdekében, sokszor a számos lehetőséget kínáló iskolaszövetkezeteken keresztül. A hagyományos diákmunka jellemzően rugalmas, rövid távra vagy egy-egy feladat, projekt elvégzésére szól, és többnyire nem igényel különleges képességeket. Sem a diák, sem a cég számára nem jelent hosszú távú elköteleződést: előbbi több vállalatnál és területen kipróbálhatja magát, a fizikai munkaköröktől az irodai munkavégzésig, akár már 15 éves kortól, a vállalat pedig könnyen jut kisegítő munkaerőhöz, amikor éppen szüksége van rá. Egyre elterjedtebb azonban, hogy a munkáltatók gyakornoki munkakörökbe keresnek diákokat.

"A pandémia során egyértelműen megmutatkozott, hogy a gyakornoki munka sokkal válságállóbb, mint a hagyományos diákmunka. A fiatalok jóval többet tudtak dolgozni, mert az online oktatással időt nyertek, a korlátozásokkal szabadidős lehetőségeik szűkültek be, és a home office számukra is nyitva állt. Míg normál időszakban 20-25 órát tudnak a diákok iskola mellett dolgozni, a Covid járvány alatt ez a szám 30-35-re is felment, vagyis szinte teljes munkaidős kollégaként segítették munkaadójuk tevékenységét” – érzékelteti a különbséget Papp Nóra, a Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet üzletágvezetője.

Egyre több vállalat indít utánpótlási vagy tehetséggondozás programokat, amelyeknek szerves részét képezi a gyakornokok foglalkoztatása is. Ennek megfelelően a legjobb munkáltatók már kidolgozott onboardinggal és mentori rendszerrel várják őket. A hiányszakmákban, mint például az informatika, a gyakornokok foglalkoztatása a képzett munkaerő bevonzásának bevett módja lett: a cégek igyekeznek már az iskolapadból magukhoz csábítani a jó jelölteket, akiket különböző ösztönzőkkel próbálnak maguknál is tartani.

A diákok számára rendkívül sok előnnyel jár a gyakornokként végzett munka. Rendszeres, kiszámítható jövedelemhez jutnak, ami pozíciótól és tapasztalattól függően havi bruttó 250-300 ezer forint is lehet, vagyis négyszer-ötször annyi, mint amennyit az általános diákmunkával meg lehet keresni. Ez már elegendő ahhoz, hogy hozzájáruljanak saját életük menedzseléséhez és bizonyos fokú anyagi függetlenséghez jussanak, ráadásul nem egy esetben a cégek belső ösztönző rendszerébe is bekerülnek. A gyakornokok teljes értékű csapattagnak számítanak, részt vehetnek szakmai továbbképzéseken, csapatépítő tréningeken, miközben munkáltatójuk alkalmazkodik az iskolai tanulmányaikhoz, ezzel biztosítva számukra a rugalmas munkavégzést. Munkájuk során fejleszthetik soft skilljeiket, mint az érvelési képesség, a kommunikáció, a konfliktuskezelés, a problémamegoldás, a csapatban való munkavégzés vagy éppen a határidők betartásának képessége. Korántsem utolsósorban pedig értékes szakmai tapasztalatokra tehetnek szert, kapcsolati tőkét építhetnek ki, amivel nagymértékben elősegíthetik későbbi karrierjük menedzselését

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

– ecseteli az előnyöket Papp Nóra. A hagyományosabbnak mondható bank és pénzügy, jog, gazdaság, informatika, logisztika, vendéglátás-turizmus vagy marketing-PR mellett, újabban már beszerzési, hitelezési és értékesítési, back office vagy munkaügyi feladatkörökbe is keresnek gyakornokokat a vállalatok. Az iskolaszövetkezetek, partneri kapcsolataik jóvoltából, szélesebb kínálattal rendelkeznek a pozíciók terén, így hatékonyan tudnak segíteni a diákoknak az érdeklődési körükhöz és tanulmányaikhoz illő gyakornoki hely megtalálásában. A szövetkezetek garantálni tudják, hogy a diákok megbízható, a szakmai fejlődésre és a tapasztalatszerzésre valóban alkalmas cégeknél tölthessék el gyakornoki idejüket.

Arról sem szabad megfeledkezniük a vállalatoknak, hogy a diákok körében azok a legnépszerűbb munkahelyek, amelyek felvállalják és képviselik a generációjuk számára fontos értékeket, például hangsúlyt fektetnek a társadalmi felelősségvállalásra, a környezetvédelemre, a fenntartható fejlődésre vagy az esélyegyenlőségre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 23. 14:05
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem