9 °C Budapest

Rémálom a magyar munkahelyeken: így kezelheted a passzív-agresszív kollégákat

2019. október 29. 14:33

Majdnem minden magyar munkahelyen van olyan személy, aki viselkedésével kiakasztja a többi kollégát. A passzív-agresszív egyén rendszerint hárítja a felelősséget, feszegeti a határokat, nem tartja be a határidőket, és ezzel folyamatos konfliktushelyzetet generál. Legrosszabb esetben az ilyen munkatárs még az egész szervezetet is szabotálhatja. De mi a legalkalmasabb módja az ilyen viselkedés kezelésének? A Portfolio november 20-i konferenciáján a munkavállalóbarát szervezet és környezet kialakítása, illetve a digitalizált HR-megoldások lesznek fókuszban. Részletes program, jelentkezés itt: Big Office HR Brand Day

A passzív-agresszív magatartás roppant káros a munkahelyeken. Az ilyen viselkedés nem csak bosszantó, de hatással van a munkatársak elkötelezettségére és munkamoráljára is. Lindred Greer, a Michigan-i Egyetem docense ezzel kapcsolatban azt mondta a CNN-nek, hogy az agresszív magatartás bármilyen formájához hasonlóan, legyen az direkt vagy indirekt, fertőző a munkahelyi légkörre és rossz hatással lehet a teljesítményre is. A legtöbb konfliktushelyzet abból következik, hogy az emberek nem rendelkeznek problémamegoldó képességgel. A felmerülő gondokat tehát nem oldják meg, és a felgyülemlett nehézségek később blokkolhatják a szervezet működését.

A passzív-agresszív magatartás sokféleképp jelenhet meg az irodában. Az ilyen jelenség mögött általában elfojtott düh húzódik a CNN által megszólaltatott szakértő szerint. Általában a passzív-agresszív egyén maga sem tudja, miért dühöng, a viselkedésének rejtett okait maga sem ismeri. A passzív-agresszív személyre jellemző, hogy hajlamos kivonni magát a felelősség alól, nem tartja be a határidőket, és nehezen kötelezi el magát, gyakran tartja vissza az információt, nem tartja tiszteletben az eltérő felelősségi szinteket, de gyakran a mások munkáját is szabotálni próbálja. De nézzük meg, milyen lehetőségek állnak rendelkezésre ahhoz, hogy kezelni tudjuk a passzív-agresszív személyeket.

Mivel a passzív-agresszív magatartás sokszor elégedetlenségből vagy a személy boldogtalanságából fakad, ezért hasznos lehet, ha az ilyen személyekkel beszélgetést kezdeményezünk, ahol őszintén megnyílhat és beszélhet a problémáiról. Ehhez azonban sokszor az kell, hogy ragadjuk ki őket a környezetből, és ne az irodában, a munkahelyen próbáljuk őket beszéltetni. Ez azért fontos, mert a viselkedés mögötti okokat kell feltárni, hogy a helyet valóban kezelhető legyen, állítja a szakértő. Merjük őket nem csak a munkáról, de a magánéletről is megkérdezni, hiszen a probléma lehet, hogy ott gyökerezik. Érdemes lehet konkrét helyzetekre is rákérdezni, hogy az adott, konfliktust generáló helyzetben miért úgy járt el az illető, ahogy azt tette.

A negatív hozzáállás mások véleményéhez, a felvetett ötletek elvetése a passzív agresszív magatartás egyik jellemző tünete, ennek azonban az lehet az ellenszere, ha nyitottan állunk az ilyen emberekhez. Ha például feltesszük nekik a kérdést, hogy mi az ő javaslatuk, akkor azzal ki lehet őket mozdítani a negatív attitűdből. A problémamegoldásba bevont személy ezáltal azon kezd el gondolkodni, hogy miképp lehet megoldani a helyzetet, nem pedig a problémára magára.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Bizony előfordulhat, hogy egy passzív-agresszív személy épp minket talál meg, rosszabb esetben egy mítingen, a többi kolléga előtt. Mielőtt erre reagálnánk, a szakértő szerint tegyük fel magunknak a kérdést: önvédelemből, véletlenül, vagy rosszindulatból csinálta-e az adott személy, amit velünk szemben tett. ha arra jutunk, hogy a cselekedet szándékolt volt, akkor hatásos lehet a szemtől szembeni beszélgetés. Ilyenkor azonban ügyelni kell arra, hogy őszinték legyünk és nyugodtak maradjunk. Az is hazsnos lehet, ha a tudtára hozzuk, hogy mindenki tisztában van a viselkedésükkel, hiszen a passzív-agresszív személyek nem szeretnének a viselkedésükkel kitűnni, így pedig kihúzzuk alóluk a széket.

Az is fontos, hogy húzzuk meg a határokat: noha mások viselkedését nem tudjuk kontrollálni, azt pontosan tudhatjuk, hogy mi mit tudunk elviselni, és mit nem. Így például odaállíthatunk a kollégánk elé, és elmondhatjuk neki, hogy elvárjuk, hogy mielőtt a főnökhöz fordul reklamációval, előbb velem próbálja meg rendezni a problémát.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
hrdoktor  |  2024.03.11 09:47
A súlyos testi-szellemi kimerültség érzése a CFS tünete is lehet! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.04 10:19
Ma egy olyan témáról fogok írni, amely sok házaspár életét érinti: azokról a pillanatokról, amikor ú...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem