15 °C Budapest

Szomorú: ennyivel szúrják ki a magyar paralimpikonok szemét

2016. szeptember 12. 17:07

Az idei paralimpiát rengeteg probléma és botrány övezte. Néhány héttel a kezdete előtt kierült, hogy nem igazán tudják a szervezők eladni a jegyeket, ezért csökkenteniük kellett a költségeket - erre egyébként még nem volt példa a paralimpiai játékok  56 éves történetében. Ráadásul a szegényebb országok sportolóinak a kiutazása is veszélybe került, mivel több mint egy hónapot késtek a kiutazási támogatások. Majd jött az orosz csapat körüli doppingbotrány.

Nem kellettek a jegyek?

Hetekkel a kezdés előtt a belépőknek csak a 12 százaléka, 290 ezer jegy kelt el. Majd jött egy löket, így a megnyitó előtti napokban már 1,6 milliónál tartott az eladott jegyek száma. Pekingben 2008-ban 1,6 millió, Londonban 2002-ben 2,7 millió belépőt adtak el (utóbbi egyébként rekord volt). 

Majd a költségvetési keret kimerülése már csak hab volt a tortán: brazil állami cégek segítettek pénzzel, de még így is bőven faragni kellett a költségeken.

A Paralimpiai érem csak feleannyit ér?

Legutóbb az verte ki a biztosítékot, hogy a paralimpikonok az érmekért csak feleannyi pénzt kapnak, mint az olimpikonok. Míg egy olimpikon az aranyéremért 35 millió forintot kap az államtól, addig egy paralimpikon csak 17,5 milliót.

Ezzel szemben, négy évvel ezelőtt, Londonban jóval magasabb összegeket kaptam a paralimpikonok a jó teljesítményeikre. Akkor egy aranyéremért 23, az ezüstért 18, a bronzért pedig 14 millió forintot kaptak. 

Emelték a támogatást

Az viszont mindenképp jó hír, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság a paralimpikonoknak az eddigi 39 millió forintos éves támogatási keretét idén 61 millió forintra emelte. Tehát ennyit szánnak évente a sportolók felkészülésére. Ez így önmagában egy nagy fejlődésnek látszik. Csakhogy eközben az olimpikonoknak idén 935 millió forint volt az éves keretük. Így már nem is tűnik olyan soknak az a 61 millió.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke korábban azt mondta a Borsnak, hogy a támogatás megemelésének fejében alakult úgy, hogy a parasportolók feleakkora összeget kaphatnak a riói eredményeik után, mint az olimpikonok.

Nincs ez mindenhol így!

Nemzetközi szinten a díjazások legkülönbözőbb változatai is előfordulnak. Nagy-Britannia például egyáltalán nem fizet se az olimpikonoknak, se a paralimpikonoknak arra az álláspontra hivatkozva, hogy: bőven elég megtiszteltetés egy ilyen neves sportrendezvényen szerepelni, nem kell pénzben jutalmazni az eredményeket. 

Az oroszoknál érvényesül az esélyegyenlőség: ott egy paralimpikon ugyanakkora összeget kap a teljesítményéért, mint egy olimpikon. Sőt, ahogy az rendezvény elején kiderült, még doppingolás kérdésében se tesznek külnbséget.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm