12 °C Budapest
Szomorú: ennyivel szúrják ki a magyar paralimpikonok szemét

Szomorú: ennyivel szúrják ki a magyar paralimpikonok szemét

2016. szeptember 12. 17:07

Az idei paralimpiát rengeteg probléma és botrány övezte. Néhány héttel a kezdete előtt kierült, hogy nem igazán tudják a szervezők eladni a jegyeket, ezért csökkenteniük kellett a költségeket - erre egyébként még nem volt példa a paralimpiai játékok  56 éves történetében. Ráadásul a szegényebb országok sportolóinak a kiutazása is veszélybe került, mivel több mint egy hónapot késtek a kiutazási támogatások. Majd jött az orosz csapat körüli doppingbotrány.

Nem kellettek a jegyek?

Hetekkel a kezdés előtt a belépőknek csak a 12 százaléka, 290 ezer jegy kelt el. Majd jött egy löket, így a megnyitó előtti napokban már 1,6 milliónál tartott az eladott jegyek száma. Pekingben 2008-ban 1,6 millió, Londonban 2002-ben 2,7 millió belépőt adtak el (utóbbi egyébként rekord volt). 

Majd a költségvetési keret kimerülése már csak hab volt a tortán: brazil állami cégek segítettek pénzzel, de még így is bőven faragni kellett a költségeken.

A Paralimpiai érem csak feleannyit ér?

Legutóbb az verte ki a biztosítékot, hogy a paralimpikonok az érmekért csak feleannyi pénzt kapnak, mint az olimpikonok. Míg egy olimpikon az aranyéremért 35 millió forintot kap az államtól, addig egy paralimpikon csak 17,5 milliót.

Ezzel szemben, négy évvel ezelőtt, Londonban jóval magasabb összegeket kaptam a paralimpikonok a jó teljesítményeikre. Akkor egy aranyéremért 23, az ezüstért 18, a bronzért pedig 14 millió forintot kaptak. 

Emelték a támogatást

Az viszont mindenképp jó hír, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság a paralimpikonoknak az eddigi 39 millió forintos éves támogatási keretét idén 61 millió forintra emelte. Tehát ennyit szánnak évente a sportolók felkészülésére. Ez így önmagában egy nagy fejlődésnek látszik. Csakhogy eközben az olimpikonoknak idén 935 millió forint volt az éves keretük. Így már nem is tűnik olyan soknak az a 61 millió.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke korábban azt mondta a Borsnak, hogy a támogatás megemelésének fejében alakult úgy, hogy a parasportolók feleakkora összeget kaphatnak a riói eredményeik után, mint az olimpikonok.

Nincs ez mindenhol így!

Nemzetközi szinten a díjazások legkülönbözőbb változatai is előfordulnak. Nagy-Britannia például egyáltalán nem fizet se az olimpikonoknak, se a paralimpikonoknak arra az álláspontra hivatkozva, hogy: bőven elég megtiszteltetés egy ilyen neves sportrendezvényen szerepelni, nem kell pénzben jutalmazni az eredményeket. 

Az oroszoknál érvényesül az esélyegyenlőség: ott egy paralimpikon ugyanakkora összeget kap a teljesítményéért, mint egy olimpikon. Sőt, ahogy az rendezvény elején kiderült, még doppingolás kérdésében se tesznek külnbséget.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?