Berezelsz, ha csenget a NAV? Itt a megoldás

Pénzcentrum
2013. április 15. 17:08

Továbbra sem hajlandó tudomásul venni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az általános forgalmi adó visszaigénylésére vonatkozó európai bírósági döntéseket, ellenben a magyar bíróságok precedens értékűnek tartják az ítéleteket, és egyre nagyobb arányban döntenek az adózók javára - derült ki a Deloitte tanácsadó cég háttérbeszélgetésén. Tapasztalatok szerint a vállalkozások jelentős része nincs tisztában azzal, milyen jogorvoslati lehetőségei vannak az adóhatóság jogsértő határozataival szemben. A legnagyobb hibát akkor követik el, amikor szakértő nélkül próbálnak meg szembeszállni a hatósággal.

Még a közép- és nagyvállalatok több mint 60 százaléka sem ismeri részletesen, milyen jogorvoslati lehetőségei vannak az adóhivatal elmarasztaló határozataival szemben - derül ki a Deloitte Legal felmérésből. A mikro- és kisvállalkozások körében feltételezhetően még magasabb ez az arány. Az ellenőrzött vállalkozások jelentős része már a revízió elején elköveti azt a hibát, hogy nem tájékozódik megfelelően a jogairól, és ezért nem tud az adóhatósággal egyenrangú partnerként részt venni az adóvitákban.

Az első és legfontosabb tanács, hogy - amennyiben lehetséges - már az ellenőrzés megkezdésekor, vagyis a megbízólevél átvételekor egy adóügyekben jártas szakember, tanácsadó képviselje a vállalkozást. Így van a legnagyobb esély arra, hogy a vizsgált adózó nem követ el hibákat, nem állít olyan dolgokat, amelyek a későbbi eljárás során hátrányosan érintik - hangsúlyozza Falcsik István, a Deloitte Legal hálózathoz tartozó ügyvédi iroda ügyvédje. A vállalkozások jelentős része ott követi el a legnagyobb hibát, hogy az eljárás kezdetén azt hiszi, egyedül is boldogul, és akkor fordul tanácsadóhoz, amikor már megkapja az elmarasztaló határozatot az adóhatóságtól.

Az egyik legfontosabb kérdés, amellyel nincsenek tisztában a vállalkozások, hogy mikor kell az adózónak, és mikor az adóhatóságnak bizonyítani az állításokat. Falcsik István azt tanácsolja, hogy ha másban nem, akkor legalább ebben a kérdésben kérjenek segítséget adózási szakembertől. Kevesen tudják például, hogy a becsléssel szemben is van ellenbizonyítási lehetőség.

Sokan követik el azt a hibát, hogy a revizorok olyan kéréseit is teljesítik, amelyekhez nem lenne joguk. Nem kötelezhető a vállalkozás olyan nyilvántartás vezetésére és átadására, számítás elvégzésére, amelyet nem ír elő jogszabály.

A Deloitte Legal megvizsgálta, hogy a jelenlegi környezetben, amelyben az adóhatóság egyre agresszívabban próbál meg költségvetési forrásokat keresni, az ügyfelek mennyiben vannak tisztában a jogorvoslati lehetőségeikkel. A megkérdezett vállalkozások kétharmada fellebbezett már az adóhatóság határozata ellen, 64 százalékuk azonban csak a jelentősebb összegű megállapítás esetében élt ezzel a lehetőséggel. Kiderült: a vállalkozások mindössze 38 százaléka van tisztában teljes egészében a különböző jogorvoslati lehetőségek közötti különbségekkel, 51 százaléka ismeri az alapvető rendelkezéseket, de a részletszabályokban már elveszik, míg 11 százaléka egyáltalán nem tud különbséget tenni a jogorvoslati lehetőségek között. Összességében elmondható, hogy a megkérdezett társaságok 62 százaléka számára nem ismertek a részletszabályok, nincsenek tisztában például azzal, hogyan lehet alkalmazni az európai uniós rendelkezéseket.

A vállalkozások 45 százaléka kérte már adóhatósági határozat bírósági felülvizsgálatát, 47 százalék nyújtott már be felügyeleti intézkedés iránti kérelmet. Akik nem éltek ezekkel a lehetőségekkel, egyrészt az eljárás magas költségével, másrészt a bíróságokba vetett bizalom hiányával, harmadrészt az előnyök és hátrányok ismeretének hiányával indokolták döntésüket.

A megkérdezettek 76 százaléka azt nyilatkozta, hogy véleménye szerint a bíróságok kevés tapasztalattal rendelkeznek az adójogi kérdések megítélése terén. A Deloitte Legal tanácsadó cég képviselőinek személyes tapasztalatai szerint az utóbbi időben számottevő fejlődésen mentek keresztül a bíróságok a különféle ügyek szakmai megítélésében, ennek ellenére a cégek egyelőre nem bíznak abban, hogy a bíróságok eltérő álláspontra helyezkednek a hatósággal szemben.

A bizalmatlansághoz hozzájárul, hogy a híradásokban megjelenő információk szerint az adóhatóság 80-90 százalékban nyeri a bírósági peres ügyeket. Ez a híresztelés nagyban hozzájárul a vállalkozások bizalmatlanságához. Ezt a nyerési arányt nem igazolják vissza a Deloitte saját ügyfélkörére jellemző tapasztalatai: nagyjából 50-50 százalékos arányról lehet beszámolni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Szinte az összes megkérdezett vállalat tisztában van vele, hogy az európai uniós jog rendelkezései adóügyekben is irányadóak, részletes információkkal azonban csak 55 százalékuk rendelkezik, annak ellenére, hogy az Európai Bíróság a közelmúltban számos fontos adóügyben döntött a magyar adózók javára.

A Deloitte tapasztalatai alátámasztják a Pénzcentrum.hu korábbi információit, miszerint a magyar adóhatóság továbbra sem hajlandó tudomásul venni az Európai Bíróság tavaly júniusban, illetve szeptemberben, két magyar ügyben hozott ítéletét. A NAV sorra tagadja meg a vállalkozásoktól az általános forgalmi adó (áfa) levonását az eladónál megállapított szabálytalanságra hivatkozva olyan esetekben is, amelyekben a számla kibocsátója megfizette az áfát.

Ebben a kérdésben még fontosabb tudniuk a vállalkozásoknak, hogy érdemes pert indítaniuk az adóhatósági határozatokkal szemben. A magyar bíróságok ugyanis már abszolút precedens értékűnek veszik az Európai Bíróság által, előzetes döntéshozatali eljárásokban hozott ítéleteket - nyomatékosította lapunk kérdésére Kövesdy Attila, a Deloitte Zrt. adóosztályának vezetője.

A témában írt korábbi cikkeinket ITT OLVASHATOD EL:

Dúl az áfaháború! Itt a konkrét példa, hová csap a NAV
Ki élheti túl az áfaháborút? Megszólal a minisztérium

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem