21 °C Budapest

Külföldre kell menniük a magyar betegeknek: ki fog itt gyógyítani?

Pénzcentrum
2011. november 17. 17:02

Mostanáig összesen 2300 orvos rezidens helyezte ügyvédi letétbe a felmondó levelét - jelentette be Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke a Világgazdaság által szervezett egészségügyi konferencián. Október elejéig több mint 800 orvos hagyta el az országot. Szócska Miklós, egészségpolitikáért felelős államtitkár szavaiból kiderült: nem számíthatnak átfogó bérrendezésre az ágazatban dolgozók, ellenben idén és jövőre összesen több mint 17 milliárd forintot pótlékok formájában megkapnak a népegészségügyi adóból befolyó pénzből.

Senkit nem kérünk arra, hogy hagyja el az országot. Ellenkezőleg, a fiatal orvosok célja olyan rendszer elérése, amelyben sikerül csökkenteni az elvándorlók számát, s a külföldön dolgozók jelentős részét is sikerül haza csábítani - hangsúlyozta a konferencián Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ) elnöke. Jelenleg azonban semmilyen jövőkép nem rajzolódik ki, amely vonzóvá tenné Magyarországot a fiatal orvosok számára.

Tavaly összesen 1111 orvos hagyta el az országot, idén október elejéig már 808-an mentek külföldre dolgozni. Ezt a számot növelhetik azok az orvosok, akik csatlakoztak az MRSZ által kezdeményezett akcióban december 31-ei hatállyal letétbe helyezték a felmondó levelüket arra az esetre, ha a kormányzat nem teljesíti a kívánságukat, miszerint a kezdő orvosok fizetése legalább nettó 200, a szakorvosoké pedig 300 ezer forint legyen. Papp Magor leszögezte: az akcióban részt vevők a megállapodás szerint néhány hónapra felfüggesztik az ellátást.

A konferencián Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár nem biztatta béremeléssel az orvosokat. Mindössze annyit ígért, hogy a népegészségügyi termékdíjból befolyt összegből idén és jövőre összesen több mint 17 milliárd forintot kapnak meg az egészségügyben dolgozók pótlékok formájában. Ebben az évben várhatóan összesen 2,4 milliárd forint folyik be az adóból, jövőre pedig 30 milliárd forintot terveznek belőle. Az idei összes bevételt az egészségügyi dolgozók juttatására fordítják, a jövő évi 30 milliárdból pedig 15 milliárdot lehet erre a célra fordítani. 

A tárca az év végén olyan, összesen 15 milliárd forint keretössszegű programokat is indít uniós forrásból, amelyekből a hiányszakmákban tevékenykedő szakorvosok, szakdolgozók ösztöndíjakat kaphatnak. Ehhez a programhoz az a 200 rezidens is csatlakozhat, akik kimaradtak a kezdő orvosoknak indított ösztöndíjból, annak kerete ugyanis mára betelt. Mint ismeretes, a tárca 600 rezidens számára indított ösztöndíjprogramot, amellyel a kezdő orvosok itthon maradását támogatják.

KATTINTS! Orvosdilemma: itthon maradni 100 ezerért vagy elmenni 1 millióért?

Claude Wetzel, az Európai Orvos-szakszervezetek szövetségének (FEMS) elnöke egy áprilisi konferencián leszögezte: tény, hogy Magyarországon az orvosok és a nővérek is alul vannak fizetve. Egy magyar szakorvos ugyanis 12 évnyi tanulás után kevesebbet keres, mint egy átlagpolgár. Magyarország GDP-je az elmúlt tíz évben 15 százalékkal emelkedett, az egészségügy kasszájába mégis 18 százalékkal kevesebb jutott. Enrico Reginato, a FEMS alelnöke ismertette, hogy szervezetük jelenleg is gyűjti az adatokat az európai országok orvosainak fizetéséről. A már beérkezett adatok alapján ő is megerősítette, hogy a GDP-vel összehasonlítva a magyar orvosok fizetése a legalacsonyabb Európában.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Emiatt az egészségügyi dolgozók külföldre távoznak, ezzel együtt viszont hamarosan a betegek is kénytelenek lesznek külföldön gyógyulni - mutatott rá. Ez pedig azért is probléma, mert ha a magyarok külföldre mennek gyógyulni, azzal más országok egészségügyi rendszereibe kerül a pénz - tette hozzá.

Nigériában is háromszor többet keresnek az orvosok
Hitetlenkedve hallgatta egy nigériai rezidens magyar társai beszámolóját a hazai orvosi fizetésekről - számolt be nemrégiben kellemetlen élményéről egy végzős orvostanhallgató az MTV Napközben című műsorában. A fiatal férfi elmondta, nemrég egyik végzős, nigériai származású hallgatótársával beszélgetett. Az afrikai fiatalember az egészségügyi dolgozók fizetése felől érdeklődött. "Kicsit hitetlenkedve, értetlenül nevetve kérdezte tőlem, igaz-e, hogy tényleg olyan keveset keresnek a kezdő magyar orvosok, amennyiről ő hallott, mert amennyiben igen, akkor ez csak a vicc kategóriájába tartozhat. Ennél még ők is háromszor-négyszer többet keresnek" - számolt be a beszélgetésről a végzős magyar orvostanhallgató. A kezdő magyar orvosok nagyjából nettó kilencvenkétezer forintos fizetéssel indulhatnak neki a pályájuknak.

A fiatal generáció egyik legnagyobb problémája a magyarországi rendszerbnen, hogy a megélhetésük attól függ, mennyi hálapénzt csúsztatnak a zsebükbe a betegek. Papp Magor hangsúlyozta: felméréseik szerint a külföldre távozott orvosok 83 százaléka hazatérne, ha a magyar egészségügyben megszűnne a hálapénz rendszere. A megkérdezettek 62 százaléka praktizálna itthon, ha a kezdő szakorvosi bér nettó 300 ezer forintra emelkedne. Változások híján azonban csak 7 százalékuk tervezi a hazatérést.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?