Hogyan szerezzek tapasztalatot, ha anélkül sehova nem vesznek fel?

2011. augusztus 25. 16:04

A frissdiplomás közgazdászok az iskolapadból kikerülve gyakran találják szemben magukat azzal a problémával, hogy az áhított pozícióra több éves munkatapasztalattal rendelkező szakembert keresnek. A gyakornoki programok száma is véges. Jogosan merül fel bennük a kérdés: "Hogyan szerezzek tapasztalatot, ha anélkül sehova nem vesznek fel?"

A Verlag Dashöfer Szakkiadó utánajárt, hogy mi az oka, ha egy cég nem szívesen alkalmaz pályakezdőket, és mit gondolnak a frissdiplomások saját tudásukról, képességeikről. A felmérésben pénzügyi, számviteli területen munkáltatói oldalról közel 400 fő, a leendő munkavállalói oldalról pedig 430 fő vett részt.

A válaszadó cégek 59 százaléka egyáltalán nem alkalmaz pályakezdőket, és 35 százaléka is csak esetenként vesz fel gyakorlati tapasztalat nélküli munkavállalót. 79 százalékuknál még a kötelező gyakorlati idő eltöltésére sincs a hallgatóknak lehetősége. Ezt elsősorban a cégek anyagi helyzetével indokolták. Sok helyen létszámstop van, új munkavállalók felvételére nem nyílik lehetőség. Ha mégis, akkor gyakorlott szakembereket keresnek. Ez elég ellentmondásosnak tűnik, hiszen a pályakezdők munkabére alacsonyabb, nem beszélve a gyakornokokról. A valódi ok tehát máshol keresendő.

A gyakorlati ismeretek hiányát, illetve a betanítással járó nehézségeket a cégek közel egyötöde emelte ki. Az álláskereső fiatalok elsősorban a számítástechnikai ismereteikkel nincsenek megelégedve, de jelentős hányaduk jelölte meg a nyelvtudást, gyakorlati munkatapasztalatot valamint kommunikációs, prezentációs készségüket hiányosságként. A munkáltatói oldalról főként a számítógépes programok kezelése és a gyakorlati mindennapi munkában jellemző feladatokhoz való hozzáértés jelenik meg hiányosságként. Ezek közül is főként a bevallások, jelentések, analitikák készítésének, gyakorlati könyvelési feladatok ellátásának, hibák felismerésének és azok javításának képessége.

A nyelvtudás az állás megszerzésénél döntő jelentőségű, és ennek hiánya könnyen kiszűrhető. A fent említett további képességeket, illetve készségeket nehéz mérni, az ezekbeli hiányosságot a munkakezdés után látják a munkáltatók, és az iskolákban ezeket nem tanulják meg megfelelő mélységig a hallgatók.

Természetes, hogy egy elismert iskolában jó eredményekkel végzett frissdiplomás elvárja, hogy egy jó állást szerezzen meg, de a cégek többségénél (87%) a gyakorlati tapasztalat fontosabb a végzettségnél.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az álláskeresés módján is sok múlhat, ami még inkább megnehezíti a dolgot. Pozitívnak mondható, hogy az álláskeresők jellemzően több helyen keresnek együttesen állást, hiszen a cégek inkább egy-egy vagy csak kevés csatornát választanak az új munkatárs megtalálására. A munkaadói oldal több mint fele elsősorban ismeretségi körében keresi az új munkavállalót, ezzel szemben az elsődleges munkakeresési helyszínek a frissdiplomások körében az álláskeresési portálok. A válaszadók 93 százaléka itt keresi a jövendő munkahelyét, míg a cégek csupán 19 százaléka kínálja fel ilyen oldalon a betöltendő pozíciót. A vállalkozások az ismeretségi körükön és az állásközvetítő portálokon kívül a legjellemzőbben a munkaügyi hivatalokat és az újsághirdetéseket használják a leendő kolléga megtalálására.

 

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25