19 °C Budapest

Kétmillió képzett bevándorlóra lenne szüksége Németországnak

Pénzcentrum
2011. augusztus 15. 19:32

Kétmillió képzett bevándorlóra lenne szüksége Németországnak a következő években a krónikus szakemberhiány megszüntetésére. A szabad munkavállalás lehetősége a májusi munkaerőpiaci nyitás óta a magyarok előtt is nyitva áll. Kérdés, hogy kiknek, miért érdemes a külföldi munkavállalás mellett döntenie. Elhelyezkedési esélyek és kereseti lehetőségek - ezúttal a bajor fém- és elektronikai ipari munkaadók egyesületének szemszögéből.

Esélylatolgatás és helyzetjelentés

"Bár igaz, hogy még a határ közeli régiókban sem élünk meg jelentős rohamot, azonban az érdeklődés hiánya sem fedi a valóságot" - nyilatkozta a Jobline Magazinnak Bertram Brossardt, a vbm (Verband der Bayerischen Metall- und Elektro-Industrie e. V.) főigazgatója. A német szakember a visszafogott érdeklődést elsősorban azzal indokolja, hogy más államokban, például Nagy-Britanniában már jóval korábban lehetővé vált a szabad munkaerőáramlás. Ezt a lehetőséget a képzett munkaerő Közép-Európában jórészt ki is használta. Emellett a bérszínvonal a közép-európai országokban olyannyira javult, hogy a gazdasági okok sokakat már nem kényszerítenek hazájuk elhagyására - teszi hozzá a szakember.

Ezt támasztja alá a német bevándorlási szakértők jelentése is, akik jelenleg kevés esélyét látják, hogy a kelet-európai, így a magyar munkavállalók megoldanák a német szakemberhiányt. Májusban 8 kelet- és közép-európai országból csak mintegy 10 ezer munkavállaló pályázott németországi álláshelyekre, és ez csupán 4.500-al több mint egy éve, amikor Németország még zárva tartotta kapuit.

Képesítésfüggő lehetőségek és bérek

Bertram Brossardt szerint az elhelyezkedési esélyek jelentősen eltérnek attól függően, hogy a munkavállalók milyen képesítést hoznak magukkal. "Már most növekvő igény van a fémipari végzettséggel - fémmegmunkálás és fémelőállítás - rendelkezők, valamint az elektromos és összeszerelő szakmák iránt. Emellett nagy a kereslet az egészségügyi és ápoló szektorban is" - magyarázza. Bajorországban elmondása szerint 2015-ig 520 ezer fős munkaerőhiánnyal számolnak.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A bérek három-négyszer magasabbak a közép-európai államok béreinél. A fém- és elektronikai ipar - változatos munkavégzés mellett - különösen jó kereseti lehetőségeket kínál. A németországi munkavégzéshez természetesen a májusi nyitás után is szükséges a befejezett és hivatalosan is elismert végzettség. Ehhez társul még az elszántság és kedv, hogy valaki Németországban akarjon élni és dolgozni - fogalmaz a német szakember.

Németország - Ausztriával együtt - május elsejei hatállyal, a régi tagállamok közül utolsóként szüntette meg a hét éven keresztül érvényes korlátozásokat, és nyitotta meg munkaerő-piacát a 2004-ben csatlakozott uniós országok munkavállalói előtt. 

 

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
perfekt  |  2022.05.12 08:24
A legnagyobb körültekintés, szakmai felkészültség ellenére is előfordulhat, hogy az összeállított (l...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 15. 16:30