20 °C Budapest

NAV határidő: igényelj vissza a gázolaj adójából!

2011. február 12. 13:52

A jövedéki szabályozásban 2011. január 1-jével bevezetett, a kereskedelmi gázolaj felhasználásához kapcsolódó jövedéki adó-visszaigénylést érintően a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének szervezésében a NAV Központi Hivatal Jövedéki Főosztálya közreműködésével országosan - 5 helyszínen - szakmai konzultációk megtartására került sor.

A szakmai konzultációkon mintegy 250 vállalkozó vett részt. A konzultációk jelentős mértékben hozzájárultak ahhoz, hogy a vállalkozók részletesen megismerjék a kereskedelmi gázolaj felhasználásához kapcsolódó nyilvántartásba vételi eljárást és a jövedéki adó-visszaigénylés menetét. A vállalkozók a konzultációk során teljes körű tájékoztatást kaptak gyakorlati kérdéseikre.

Kérelmet nyújthat be a jövedéki adó visszaigénylésére azon személy (például fuvarozó vagy busztársaság), aki közúti árufuvarozásra szolgáló, legalább 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű gépjárművel, nyerges vontatóval közúti árufuvarozást, vagy autóbusszal személyszállítást végez és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyilvántartásba vette. A regisztrációhoz szükséges nyomtatvány, kitöltési útmutató valamint a benyújtásra vonatkozó tájékoztató letölthető a NAV honlapjáról.

"A szakmai konzultációkon elhangzottaknak is köszönhetően - a témakör ismertetésének eredményeként - a vállalkozók ez idáig a vámhatósághoz a kereskedelemi gázolaj jövedéki adójának visszaigényelhetőségével összefüggő nyilvántartásba vételhez 415 kérelmet nyújtottak be. A nyilvántartásba vétellel összefüggésben hangsúlyozandó, hogy azon vállalkozóknak, akik már 2011. április 20-val szeretnének jövedéki adót visszaigényelni, 2011. február 15-ig (tehát a jövő hét keddel bezárólag) kérelmezniük kell a nyilvántartásba vételt" - mondta a Pénzcentrum.hu-nak Suller György Attila őrnagy, a NAV vám- és jövedéki szóvivője.

 

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?