28 °C Budapest

Veszélyben a 40 év utáni nyugdíj!

2010. szeptember 7. 05:22

Az önkormányzati választások és egy, az Alkotmánybírósághoz érkezett beadvány is hátráltatja a 40 év szolgálati idő utáni nyugdíjaztatásért indított népszavazást. Leghamarabb novemberben kezdődhet az aláírásgyűjtés - közölte a népszavazást kezdeményező Magyar Vegyipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége.

A népszavazást július végén hitelesítette az Országos Választási Bizottság (OVB), ám a beadványt nem sokkal a hitelesítés után valaki megtámadta az Alkotmánybíróságnál. A referendum kiírásához szükséges aláírásgyűjtéssel így meg kell várni az AB döntését. Emellett a népszavazást az is hátráltatja, hogy az október 3-ra kiírt önkormányzati választásokat megelőző és az azt követő 40 napban a törvényi előírások szerint nem lehet aláírást gyűjteni - emlékeztet Székely Tamás, a VDSZ elnöke a közleményben.

Kiderült, hol él a legtöbb nyugdíjas Magyarországon - Kattints!

A szakszervezet ennek ellenére megkezdte a technikai előkészületeket, s az érdekvédők úgy kalkulálnak, hogy a szükséges aláírás többszörösét is meg fogják szerezni. Amennyiben ennek alapján a parlament jóváhagyja a kezdeményezést, akkor ki lehet írni a népszavazást, amire vélhetően már csak jövőre lesz lehetőség.

Korda után Kardával bővült a celebnyugdíjasok listája - Kattints!

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Székely Tamás szerint negyven év letöltött időre hivatkozva legfeljebb 11 ezer ember mehetne nyugdíjba jövőre, s attól kezdve minden évben egyre kevesebben. Ezért véleménye szerint tévedésen alapulnak azok a riogatások, miszerint az új lehetőség költségvetési káoszt okozna. Az érdekképviseleti szövetség azt szeretné elérni, hogy 40 év szolgálati idő után igénybe vehető legyen az öregségi nyugdíj, a nyugdíj összegének csökkentése nélkül.

Mint arról a Pénzcentrum.hu korábban beszámolt, 2009 végén összesen 1 064 715 nő részesült öregségi nyugdíjban, az ellátásuk átlaga 91 315 forint volt havonta. Az átlagnyugdíjjal számolva a 11 ezer nő havi ellátása 1004,5 millióba kerülne, ami éves szinten 12,05 milliárd forintos terhet jelent a Nyugdíjbiztosítási Alapnak. Ez az összeg az alap éves költségvetésének (2934,8 milliárd forint) a 0,41%-át teszi ki.

Forrás: Pénzcentrum/Hirado.hu

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?