25 °C Budapest

Kiderült, hol él a legtöbb nyugdíjas Magyarországon

2010. szeptember 2. 05:22

Közel 3 millió nyugdíjas él ma Magyarországon. A nyugdíjban, járadékban és nyugdíjszerű ellátásban részesülők népességen belüli aránya az ország nyugati és középső részében 1-2 százalékponttal alacsonyabb, míg a Dunától keletre eső országrészben és a Dél-Dunántúlon magasabb az országos átlagnál.

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság 2010. januárjában 2 millió 980 ezer személy részére összesen 249,4 milliárd forint nyugdíjat, járadékot, illetve nyugdíjszerű ellátást folyósított. Az ellátottak a népesség 29,8%-át tették ki, számuk 1,7%-kal csökkent a 2009. januárihoz képest, miközben a folyósított ellátások összértéke 4,1%-kal növekedett.

 

Nyugdíjban, járadékban és nyugdíjszerű ellátásban részesültek népességen belüli aránya; %; 2010. január (Forrás: KSH)


A nyugdíjban, járadékban és nyugdíjszerű ellátásban részesülők népességen belüli aránya az ország nyugati és középső részében 1-2 százalékponttal alacsonyabb, míg a Dunától keletre eső országrészben és a Dél-Dunántúlon magasabb az országos átlagnál. Ez alól csak az észak-alföldi Hajdú-Bihar megye kivétel, ahol a népesség 28,2%-a részesül nyugellátásban.

A nyugdíjasok aránya legkisebb, 25,3% Pest megyében, legnagyobb pedig, 35,5% Békés megyében.

A nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban részesülők struktúrája régiók és megyék összehasonlításában jelentős eltéréseket mutat. Az öregségi nyugdíjasok részaránya az Észak-Alföldön 43%, azon belül is Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legalacsonyabb, ahol csupán az ellátottak egyharmadát teszi ki. Budapesten, Pest és Nógrád megyében, valamint a Dunántúl nyugati és a Balatontól északra fekvő megyéiben ugyanakkor az országosnál jóval nagyobb az öregségi nyugdíjasok aránya az ellátottakon belül.

Tízezrével utasítják el a nyugdíjkérelmeket Magyarországon! Kattints!

A korhatár alatti rokkantnyugdíjasok aránya Tolna, Békés, Szabolcs-Szatmár és Csongrád megyékben a legmagasabb, az országost (12,7%) meghaladóan 17-18% között volt. A legnagyobb területi különbségek az egészségkárosodott személyek szociális járadékaiban részesültek között fordulnak elő. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében arányuk az ellátottak 16%-át tette ki, a többi megyében 10% alatt maradt.

A fővárosban és a Nyugat-Dunántúl megyéiben - ahol legmagasabb az öregségi nyugdíjasok aránya - kisebb a rokkantsági nyugdíjasok, és különösen alacsony az egészségkárosodott személyek részaránya.

 

Nyugdíjban, nyugdíjszerű ellátásban részesültek megoszlása ellátási formák szerint, 2010. január (Forrás: KSH)

 

A nők többen vannak

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A nyugdíjasok, járadékosok nemek szerinti összetételét szinte valamennyi fő ellátási formában nőtöbblet jellemzi, ami többek között a nők születéskor várható magasabb élettartamával, népességen belüli részarányuk növekedésével, és a számukra biztosított, ma még alacsonyabb nyugdíjkorhatárral hozható összefüggésbe.

Az ellátottak egészét tekintve a nők aránya 60%, ezen belül az öregségi nyugdíjas nőké 62%, a hozzátartozói nyugdíjasoké 96% volt.

A főbb ellátási formákban részesülők nemek szerinti megoszlása a régiók, azon belül az egyes megyék között is eltérő. A saját jogú nyugdíjas férfiak aránya például Budapesten a legalacsonyabb (37,7%), ugyanakkor a hozzátartozói nyugdíjasoké itt a legmagasabb (9%, országosan 4,2%.)

 

A nyugdíjasok megoszlása főbb ellátási formák és nemek szerint, 2010. január (Forrás: KSH)


A korbetöltött rokkantsági nyugdíjasok között férfitöbblet tapasztalható, ez alól csak a közép-magyarországi régió és Somogy megye kivétel. A korhatár alatti rokkant nyugdíjasok körében néhány évvel ezelőtt még határozott férfitöbblet mutatkozott, ami 2010 januárjára a megyék mintegy felében megszűnt.

 

Forrás: KSH - Nyugdíjasok, nyugdíjak, 2010

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?