Ötszörös rehab járulék: túl keveset tudnak még a cégek

2010. augusztus 12. 16:02

Idén már év elejétől megélénkült ugyan az érdeklődés a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása iránt, ám a vállalatok HR csapatai jellemzően még nincsenek minden szükséges információ birtokában - derül ki a Work Force személyzeti tanácsadó cég friss felméréséből.

A Work Force Személyzeti Tanácsadó Kft. 73 vállalkozást érintő felmérése azt mutatja, hogy mind az alkalmazási feltételekről, mind a megváltozott munkaképességűek munkaközösségbe való bevezetésének gyakorlatáról a vállalatok 89 százalékánál túl kevés információ áll rendelkezésre, több mint felénél pedig a sikeres foglalkoztatáshoz való minimális ismeretek sincsenek meg.

A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásában új lehetőségek nyíltak annak kapcsán, hogy 2010. január elsején 177.600 forintról 964.500 forintra nőtt a cégek által fizetendő rehabilitációs hozzájárulás összege. A rehabilitációs hozzájárulást akkor köteles a foglalkoztató megfizetni, ha legalább 20 munkavállalót foglalkoztat, és az általa foglalkoztatott megváltozott munkaképességű személyek létszáma nem éri el az éves átlagos állományi létszám 5 százalékát. Annyiszor 964.500 forintot kell fizetni, ahány megváltozott munkaképességű munkavállalóval kevesebbet foglalkoztat a cég az előírtnál.

Amennyiben a foglalkoztatók teljesítik az 5 százalékos kvóta előírását, vagyis legalább 20 munkavállalóra jutóan egy megváltozott munkaképességű munkavállalót alkalmaznak, akkor mentesülnek a rehabilitációs hozzájárulás fizetése alól.

A cég szerint a megváltozott munkaképességűek beilleszkedése új képességeket és ismereteket igényel a HR munkatársaitól, ugyanakkor ennek nem mindig vannak tudatában a vállalatok. Pedig gyakran újra kell tervezni a humán erőforrás területeit, valamint a belső vállalatai kommunikációt is.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A módosításra azért volt szükség, mert az államháztartásnak egyre nagyobb terhet jelentettek az ellátásukra fordított kiadások. A munkáltatók azonban nem szívesen foglalkoztatják őket, mert tartanak egy esetleges munkahely-átalakítás többletköltségeitől, másrészről a fogyatékkal élők, a megváltozott munkaképességűek tartós egészségügyi problémáikon túl, viszonylag alacsony oktatási és szakképzettségi szintűek.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?