25 °C Budapest

APEH: most megtudhatod, mennyivel tartozol

Pénzcentrum
2010. július 20. 10:02

Az Adó-és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) tegnap megkezdte a folyószámla-kivonatok és késedelmipótlék-értesítők kiküldését. Elsőként a gazdálkodói szervezetek, majd ezt követően a magánszemélyek és egyéni vállalkozók kapják meg az értesítőket. A törvényi előírás értelmében az adóhatóság az elektronikus bevallóknak nem küld sem folyószámla-kivonatot, sem a késedelmi pótlékról értesítőt.

Elektronikus bevallóknak azok az adózók tekintendők, akik 2010. január 1. és 2010. június 23. között elektronikus úton küldtek be bármilyen bevallást vagy adatlapot. Azonban a nem elektronikus bevallók közül sem kap mindenki értesítést. Folyószámla-kivonatot (késedelmi pótlékról értesítést) csak az kap, akinek 2009. évre késedelmi pótlékot állapított meg az adóhatóság, továbbá, aki késedelmi pótlékkal ugyan nem érintett, de 2009. december 31-én volt a folyószámláján legalább egy adónemen 1.000 forintot meghaladó értékű egyenleg.

Idén a bankszámlanyitásra nem kötelezett adózók - pl. magánszemélyek - értesítői mellé nem csatol az APEH postai készpénz-átutalási megbízást (sárga csekket). Ezen adózók fizethetnek banki átutalással lakossági folyószámlájukról, vagy bankkártyával a kijelölt ügyfélszolgálatainkon. Amennyiben mégis csekken kívánnának fizetni, úgy annak igénylését természetesen továbbra is jelezhetik az ügyfélszolgálati irodákban, de az ügyintézés gyorsítása érdekében javasoljuk használni az erre szolgáló "Kérelem készpénz-átutalási megbízás (csekk) igényléséhez" elnevezési űrlapot.

Az adóhatóság felhívja az adózók figyelmét, hogy ha valamely adónemen fennálló tartozást egy másik adónemen jelentkező túlfizetés átvezetésével kívánják rendezni, úgy azt csak és kizárólag egy külön nyomtatvány ('17-es számú átvezetési kérelem nyomtatvány) benyújtásával kezdeményezhetik, melyet erre a linkre kattintva lehet elérni.

Amennyiben az adózónak az értesítőn szereplő adatokkal kapcsolatban bármilyen észrevétele van, azokat a következő módokon jelezheti az állami adóhatóságnak:

Személyesen, a folyószámlát vezető illetékes igazgatóság ügyfélszolgálatán, a kivonaton az "Ügyfélfogadás" blokkban szereplő címen és időpontban.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Telefonos egyedi ügyintézéssel, az APEH Ügyintéző Contact Center (ÜCC) 40/20-21-22-es telefonszám hívásával. Ennek használatához azonban ügyfél-azonosító számmal kell rendelkezni. A telefonos ügyfél-azonosító szám igénylését a 10UK30-as számú nyomtatvány benyújtásával lehet kezdeményezni, mely erre a linkre kattintva elérhető.

Írásos észrevétel benyújtásához javasoljuk használni a "Folyószámla-kivonatra észrevétel" elnevezésű nyomtatványt, mely erre a linkre kattintva érhető el.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.07.21 15:24
Értékhelyesbítés elszámolása A saját tőke rendezésének ez a módja akkor jöhet szóba, ha a vállalkoz...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
hrdoktor  |  2021.07.19 06:57
A körömgomba nem múlik el magától, mindenképpen kezelni kell a felnőtt lakosság 20-40 százalékát éri...
hrbonbon  |  2021.07.15 11:46
Elmúlt héten zajlott az AIMS International EMEA régiójának online konferenciája. Az AIMS független H...
vezetoi-coaching  |  2021.07.11 01:50
Érdekes kiragadott kinyomtatott könyvekre vonatkozó statisztikai adatok… Egy könyves csoportban idé...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 26. hétfő
Anna, Anikó
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 25. 14:35