16 °C Budapest

"Illegális" szerencsevadászok lepték el Magyarországot

Pénzcentrum
2010. július 14. 05:22

Az interneten elérhető különböző sporteseményekre szervezett fogadás a hatályos szerencsejáték szervezésére vonatkozó jogszabályok alapján illegális - figyelmeztet honlapján a Szerencsejáték Felügyelet. A dörgedelmes hatósági verdiktnek nem sok foganatja van. A labdarúgó világbajnokság nyomán feltámadó fogadási kedvet kihasználva a sajtóban, az internetes felületeken, a labdarúgók mezén körülbelül féltucatnyi internetes fogadásszervező hirdeti magát. A reklámokba ölt temérdek pénznek a jelek szerint van is hatása. A becslések szerint alsó hangon többszázezer nyeremény után áhítozó magyar teszi meg tuti tippjeit hétről hétre. Talán maguk sem tudják, hogy tiltott szerencsejátékban vesznek részt.

A cikk második része: Üldözött sportfogadók az online játékosok

A zűrzavart egy mindmáig el nem döntött kérdés okozza: vajon az Európai Unió alapjogába ütközik-e, ha egy tagállam nem enged szerencsejátékot szervezni egy másik tagállamban jogszerűen ugyanilyen tevékenységet engedéllyel folytató vállalkozás számára? A kérdésre Magyarországon kétféle választ adnak: az állam és a nálunk kizárólagos szerencsejáték szervezői jogosultsággal rendelkező Szerencsejáték Zrt. a korlátozás mellett, az online fogadóirodák pedig ellene foglalnak állást.

A magyar állam hozzáállása egyértelműen kiolvasható az idén áprilisban a pénzügyi és a szociális tárca, valamint az APEH és a fogyasztóvédelmi hatóság közös tájékoztatójából. A dokumentum szerint azok a vállalkozások, akiknek az adóhatóság nem ad engedélyt szerencsejáték szervezésre, törvénysértő módon tevékenykednek. Márpedig jelenleg Magyarországon csak az állami tulajdonú Szerencsejáték Zrt-nek van engedélye arra, hogy egyes játékait online módon szervezze, értékesítse. A közös tájékoztató felhívja a figyelmet arra, hogy aki nem az állami cég internetes játékain teszi próbára a szerencséjét, az illegális szerencsejátékban vesz részt. A játékosokra emiatt több veszély is leselkedik a nyilatkozat szerint. A legfontosabb, hogy mindenki a saját kockázatára fogad. Ha bármilyen jogvita támad, például a játékos nem kapja meg a nyereményét, akkor a magyar hatóságok nem tudnak fellépni a játékszervező ellen. A fogadó a magyar bíróságon sem tudja megvédeni az igazát, mert az illegális szerencsejátékban való részvétel miatt nem lehet pereskedni.

Mit mond a monopolista?

A legális fogadás ára
A Szerencsejáték Zrt. által szervezett bukmékeri típusú sportfogadások - ilyen a Tippmix és a Tippmax - utáni nyereményt ugyan személyi jövedelemadó nem terheli, azonban a szervezőnek a befolyó tétek után így is tetemes mennyiségű adót és díjat kell megfizetnie.

A legnagyobb tétel a havonta fizetendő játékadó, mely 20%-a tiszta játékbevételnek. A tiszta játékbevételt úgy kapjuk meg, hogy a befizetett tétekből levonjuk a kifizetett nyereményeket és az érvénytelen fogadások miatt visszafizetett fogadások összegét. További tevékenységspecifikus költségek az engedélyezési díj és a felügyeleti díj. Előbbi a költségvetésben meghatározott tiszta játékbevétel 2 ezreléke, de maximum 1 millió forint, utóbbi pedig a negyedéves tiszta játékbevétel 4 ezreléke, de legalább 5 ezer és legfeljebb 10 millió forint.

A fenti adó és díjak mellett a tétek árbevétel növelő hatása miatt a cégnek két általános, vállalkozásokat terhelő adót is meg kell fizetnie. Az iparűzési adó a befizetett tétek 2%-ára, az innovációs járulék pedig a befizetett tétek 0,3%-ára rúg. Ezeken kívül az át nem vett nyeremények sem a Szerencsejáték Zrt. eredményét javítják, hanem azokat a központi költségvetésbe kell befizetni.

A Szerencsejáték Zrt. álláspontja természetesen hazai törvényekkel vág egybe. Bukmékeri rendszerű fogadást a cég véleménye szerint is kizárólag vállalatuk szervezhet legálisan Magyarországon. A nyeremények megbízható kifizetése, és a mindenki számára könnyen elérhető jogorvoslati lehetőségek a két legfőbb érve a cégnek arra, hogy miért érdemes a fogadóknak őket választaniuk. Emellett az sem elhanyagolható tény, hogy a Tippmixen illetve a Tippmaxon kifizetett nyeremények után a játékosoknak már nem kell adót fizetniük. Ellentétben a különböző sportfogadó oldalakon nyert pénzekkel, melyek után - függetlenül attól, hogy illegálisan szervezett játékból származik-e a nyeremény - a magyar törvények értelmében még személyi jövedelemadót kell fizetni. A Szerencsejáték Zrt-nek nem feladata az illegális szervezőkkel szembeni fellépés, azt azonban nem rejtik véka alá, hogy a hatóságoknak minden támogatást megadnak az illegális szervezőkkel szembeni eljárásban.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Az állami játékszervezőnél is látják, hogy van igény a piacon otthonról is kényelmesen játszható online sportfogadási oldalra. Amellett, hogy illegális szervezőknek tartják a különböző külföldi online sportfogadási oldalakat, elismerik, hogy versenyhelyzet van a piacon, így az állami szereplőnek is fel kell vennie a kesztyűt. Éppen ezért indították a Tippmax fogadási rendszert. A Tippmix online változata által elért egyik legnagyobb eredményének azt tartják, hogy a kedvezőbb adóztatású európai országokhoz képest nálunk meglévő magasabb közterhek ellenére is versenyképes fogadási ajánlatokat tud kínálni, miközben mellőzi a mértéktelen fogadásra ösztönző eszköztárak használatát.

Korábban: Újra rekordot döntött a Tippmix - Íme, a legnépszerűbb fogadások!

A versenytársak az EU-ra hivatkoznak

Megkérdeztünk néhány "illegális" fogadóirodát is, ők miként látják a saját helyzetüket. Tekintettel a téma érzékenységére, egyik játékszervező sem járult hozzá nevének közzétételéhez. Véleményük azonban van: nem igazán értik a magyar hatóságok problémáit. A játékszervezők azzal érvelnek, hogy anyacégük EU tagállamban az összes szükséges engedélyt megszerezve, az előírásokat maximálisan betartva törvényesen működik. Márpedig az EU egyik alapszabálya, hogy engedi a termékek, szolgáltatások és a munkaerő szabad áramlását. Ez az előírás szerintük magasabb rendű a magyar jogszabályoknál. Tevékenységük azért sem lehet illegális, mert a fogadás nem Magyarországon, hanem egy másik uniós államban történik, ahol ők törvényeket betartva, engedéllyel működnek.

Az online fogadóirodák szerint a magyar játékosoknak nincs félnivalójuk. Ha kiderülne, hogy átverik a játékosokat, egyik napról a másikra oda a bizalom és vége a vállalkozásnak. Azt egyik online fogadásszervező sem tagadja, hogy a magyarok általában bizalmatlanná válnak, ha az interneten pénzt kell küldeniük. A bizalom erősítése érdekében komoly erőfeszítések történnek. Az online szervezők ingyenes játéklehetőséget kínálnak, magyar ügyfélszolgálatot tartanak fent, magyar vonatkozású sporteseményekre kínálnak fogadási lehetőséget. A társaságok állítják, magyar ügyfeleik nagy számban eddig nem panaszkodtak rájuk. Azok észrevételeit, akik mégsem voltak maradéktalanul elégedettek szigorúan kivizsgálták és gyakorta még akkor is segítettek a fogadón, ha az csak saját magának köszönhette a problémáját. Az ügyfél elégedettsége kiemelten fontos az online fogadásszervezők számára, hiszen ha rossz hírüket keltik, aligha játszik náluk bárki is. Ha mégis jogvita támadna, természetesen a játékszervező székhelye szerinti bíróságon perelhet az ügyfél.

A cikk folytatását a következő linkre kattintva olvashatod: Üldözött sportfogadók az online játékosok

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?