"Illegális" szerencsevadászok lepték el Magyarországot

Pénzcentrum
2010. július 14. 05:22

Az interneten elérhető különböző sporteseményekre szervezett fogadás a hatályos szerencsejáték szervezésére vonatkozó jogszabályok alapján illegális - figyelmeztet honlapján a Szerencsejáték Felügyelet. A dörgedelmes hatósági verdiktnek nem sok foganatja van. A labdarúgó világbajnokság nyomán feltámadó fogadási kedvet kihasználva a sajtóban, az internetes felületeken, a labdarúgók mezén körülbelül féltucatnyi internetes fogadásszervező hirdeti magát. A reklámokba ölt temérdek pénznek a jelek szerint van is hatása. A becslések szerint alsó hangon többszázezer nyeremény után áhítozó magyar teszi meg tuti tippjeit hétről hétre. Talán maguk sem tudják, hogy tiltott szerencsejátékban vesznek részt.

A cikk második része: Üldözött sportfogadók az online játékosok

A zűrzavart egy mindmáig el nem döntött kérdés okozza: vajon az Európai Unió alapjogába ütközik-e, ha egy tagállam nem enged szerencsejátékot szervezni egy másik tagállamban jogszerűen ugyanilyen tevékenységet engedéllyel folytató vállalkozás számára? A kérdésre Magyarországon kétféle választ adnak: az állam és a nálunk kizárólagos szerencsejáték szervezői jogosultsággal rendelkező Szerencsejáték Zrt. a korlátozás mellett, az online fogadóirodák pedig ellene foglalnak állást.

A magyar állam hozzáállása egyértelműen kiolvasható az idén áprilisban a pénzügyi és a szociális tárca, valamint az APEH és a fogyasztóvédelmi hatóság közös tájékoztatójából. A dokumentum szerint azok a vállalkozások, akiknek az adóhatóság nem ad engedélyt szerencsejáték szervezésre, törvénysértő módon tevékenykednek. Márpedig jelenleg Magyarországon csak az állami tulajdonú Szerencsejáték Zrt-nek van engedélye arra, hogy egyes játékait online módon szervezze, értékesítse. A közös tájékoztató felhívja a figyelmet arra, hogy aki nem az állami cég internetes játékain teszi próbára a szerencséjét, az illegális szerencsejátékban vesz részt. A játékosokra emiatt több veszély is leselkedik a nyilatkozat szerint. A legfontosabb, hogy mindenki a saját kockázatára fogad. Ha bármilyen jogvita támad, például a játékos nem kapja meg a nyereményét, akkor a magyar hatóságok nem tudnak fellépni a játékszervező ellen. A fogadó a magyar bíróságon sem tudja megvédeni az igazát, mert az illegális szerencsejátékban való részvétel miatt nem lehet pereskedni.

Mit mond a monopolista?

A legális fogadás ára
A Szerencsejáték Zrt. által szervezett bukmékeri típusú sportfogadások - ilyen a Tippmix és a Tippmax - utáni nyereményt ugyan személyi jövedelemadó nem terheli, azonban a szervezőnek a befolyó tétek után így is tetemes mennyiségű adót és díjat kell megfizetnie.

A legnagyobb tétel a havonta fizetendő játékadó, mely 20%-a tiszta játékbevételnek. A tiszta játékbevételt úgy kapjuk meg, hogy a befizetett tétekből levonjuk a kifizetett nyereményeket és az érvénytelen fogadások miatt visszafizetett fogadások összegét. További tevékenységspecifikus költségek az engedélyezési díj és a felügyeleti díj. Előbbi a költségvetésben meghatározott tiszta játékbevétel 2 ezreléke, de maximum 1 millió forint, utóbbi pedig a negyedéves tiszta játékbevétel 4 ezreléke, de legalább 5 ezer és legfeljebb 10 millió forint.

A fenti adó és díjak mellett a tétek árbevétel növelő hatása miatt a cégnek két általános, vállalkozásokat terhelő adót is meg kell fizetnie. Az iparűzési adó a befizetett tétek 2%-ára, az innovációs járulék pedig a befizetett tétek 0,3%-ára rúg. Ezeken kívül az át nem vett nyeremények sem a Szerencsejáték Zrt. eredményét javítják, hanem azokat a központi költségvetésbe kell befizetni.

A Szerencsejáték Zrt. álláspontja természetesen hazai törvényekkel vág egybe. Bukmékeri rendszerű fogadást a cég véleménye szerint is kizárólag vállalatuk szervezhet legálisan Magyarországon. A nyeremények megbízható kifizetése, és a mindenki számára könnyen elérhető jogorvoslati lehetőségek a két legfőbb érve a cégnek arra, hogy miért érdemes a fogadóknak őket választaniuk. Emellett az sem elhanyagolható tény, hogy a Tippmixen illetve a Tippmaxon kifizetett nyeremények után a játékosoknak már nem kell adót fizetniük. Ellentétben a különböző sportfogadó oldalakon nyert pénzekkel, melyek után - függetlenül attól, hogy illegálisan szervezett játékból származik-e a nyeremény - a magyar törvények értelmében még személyi jövedelemadót kell fizetni. A Szerencsejáték Zrt-nek nem feladata az illegális szervezőkkel szembeni fellépés, azt azonban nem rejtik véka alá, hogy a hatóságoknak minden támogatást megadnak az illegális szervezőkkel szembeni eljárásban.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az állami játékszervezőnél is látják, hogy van igény a piacon otthonról is kényelmesen játszható online sportfogadási oldalra. Amellett, hogy illegális szervezőknek tartják a különböző külföldi online sportfogadási oldalakat, elismerik, hogy versenyhelyzet van a piacon, így az állami szereplőnek is fel kell vennie a kesztyűt. Éppen ezért indították a Tippmax fogadási rendszert. A Tippmix online változata által elért egyik legnagyobb eredményének azt tartják, hogy a kedvezőbb adóztatású európai országokhoz képest nálunk meglévő magasabb közterhek ellenére is versenyképes fogadási ajánlatokat tud kínálni, miközben mellőzi a mértéktelen fogadásra ösztönző eszköztárak használatát.

Korábban: Újra rekordot döntött a Tippmix - Íme, a legnépszerűbb fogadások!

A versenytársak az EU-ra hivatkoznak

Megkérdeztünk néhány "illegális" fogadóirodát is, ők miként látják a saját helyzetüket. Tekintettel a téma érzékenységére, egyik játékszervező sem járult hozzá nevének közzétételéhez. Véleményük azonban van: nem igazán értik a magyar hatóságok problémáit. A játékszervezők azzal érvelnek, hogy anyacégük EU tagállamban az összes szükséges engedélyt megszerezve, az előírásokat maximálisan betartva törvényesen működik. Márpedig az EU egyik alapszabálya, hogy engedi a termékek, szolgáltatások és a munkaerő szabad áramlását. Ez az előírás szerintük magasabb rendű a magyar jogszabályoknál. Tevékenységük azért sem lehet illegális, mert a fogadás nem Magyarországon, hanem egy másik uniós államban történik, ahol ők törvényeket betartva, engedéllyel működnek.

Az online fogadóirodák szerint a magyar játékosoknak nincs félnivalójuk. Ha kiderülne, hogy átverik a játékosokat, egyik napról a másikra oda a bizalom és vége a vállalkozásnak. Azt egyik online fogadásszervező sem tagadja, hogy a magyarok általában bizalmatlanná válnak, ha az interneten pénzt kell küldeniük. A bizalom erősítése érdekében komoly erőfeszítések történnek. Az online szervezők ingyenes játéklehetőséget kínálnak, magyar ügyfélszolgálatot tartanak fent, magyar vonatkozású sporteseményekre kínálnak fogadási lehetőséget. A társaságok állítják, magyar ügyfeleik nagy számban eddig nem panaszkodtak rájuk. Azok észrevételeit, akik mégsem voltak maradéktalanul elégedettek szigorúan kivizsgálták és gyakorta még akkor is segítettek a fogadón, ha az csak saját magának köszönhette a problémáját. Az ügyfél elégedettsége kiemelten fontos az online fogadásszervezők számára, hiszen ha rossz hírüket keltik, aligha játszik náluk bárki is. Ha mégis jogvita támadna, természetesen a játékszervező székhelye szerinti bíróságon perelhet az ügyfél.

A cikk folytatását a következő linkre kattintva olvashatod: Üldözött sportfogadók az online játékosok

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 1. péntek
Tihamér, Annamária
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?