16 °C Budapest

Az orvostudomány legújabb vívmánya: a Tetris

2010. március 25. 17:32

Könnyebben oldódnak fel az emberben a sokk utáni kellemetlen emlékek és poszttraumatikus stresszek, ha Tetrisszel játszik - derítették ki brit kutatók.

Mivel a traumák és balesetek kezelésében egyelőre nem jellemző a Tetris széleskörű és sokoldalú felhasználása, ezért csak a kísérleti "egereken" végzett eredményekre támaszkodhatnak a brit tudósok, azok viszont elég bíztatóak.

Az Oxfordi Egyetem kutatói 40 egészséges önkéntesnek mutattak baleset utáni sérülésekről képeket. 30 perc várakozás után a csoport fele 10 percig tetriszezett, a másik 20 fő viszont nem csinált semmit. A "játékosok" csoportjának tagjainál látványosan kevesebbszer ugrottak be a következő hét folyamán a rossz emlékű képek.


A kutatók szerint a Tetris blokkolja a rossz emlékek megragadását a memóriában, ezáltal is elősegítve a balesetet szenvedettek és a csatatérről hazatértek poszttraumatikus kezelését. Az agy ugyan is részre osztható: szenzoros és analitikus részre. Mivel azonban hiába vagyunk az evolúció csúcsai, a párhuzamos működés (multitask) még nehezen megy, a Tetris miatt az agy nem vagy csak részlegesen dolgozza fel a beáramló negatív információkat.

A kutatók azért választották a Tetrist, mert a "nagy, színes, mozgó síkidomok az agy nagy részét lefoglalják". Arról eddig nincsenek megbízható eredmények, vajon más játékok milyen hatással vannak az agyra a traumatikus emlékek kizárásában.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Sajnos az eddigi eredmények szerint csak akkor eredményes a kezelés, ha közvetlenül, de legfeljebb hat órával a fájdalmas emlékeket kiváltó esemény után játszanak a játékosok, így jó lesz előszedni a fiók mélyéről az ősrégi Tetriseket és a táskába mélyeszteni, mert mindenkit érhet baleset.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
EZT OLVASTAD MÁR?