20 °C Budapest

Az orvostudomány legújabb vívmánya: a Tetris

2010. március 25. 17:32

Könnyebben oldódnak fel az emberben a sokk utáni kellemetlen emlékek és poszttraumatikus stresszek, ha Tetrisszel játszik - derítették ki brit kutatók.

Mivel a traumák és balesetek kezelésében egyelőre nem jellemző a Tetris széleskörű és sokoldalú felhasználása, ezért csak a kísérleti "egereken" végzett eredményekre támaszkodhatnak a brit tudósok, azok viszont elég bíztatóak.

Az Oxfordi Egyetem kutatói 40 egészséges önkéntesnek mutattak baleset utáni sérülésekről képeket. 30 perc várakozás után a csoport fele 10 percig tetriszezett, a másik 20 fő viszont nem csinált semmit. A "játékosok" csoportjának tagjainál látványosan kevesebbszer ugrottak be a következő hét folyamán a rossz emlékű képek.


A kutatók szerint a Tetris blokkolja a rossz emlékek megragadását a memóriában, ezáltal is elősegítve a balesetet szenvedettek és a csatatérről hazatértek poszttraumatikus kezelését. Az agy ugyan is részre osztható: szenzoros és analitikus részre. Mivel azonban hiába vagyunk az evolúció csúcsai, a párhuzamos működés (multitask) még nehezen megy, a Tetris miatt az agy nem vagy csak részlegesen dolgozza fel a beáramló negatív információkat.

A kutatók azért választották a Tetrist, mert a "nagy, színes, mozgó síkidomok az agy nagy részét lefoglalják". Arról eddig nincsenek megbízható eredmények, vajon más játékok milyen hatással vannak az agyra a traumatikus emlékek kizárásában.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Sajnos az eddigi eredmények szerint csak akkor eredményes a kezelés, ha közvetlenül, de legfeljebb hat órával a fájdalmas emlékeket kiváltó esemény után játszanak a játékosok, így jó lesz előszedni a fiók mélyéről az ősrégi Tetriseket és a táskába mélyeszteni, mert mindenkit érhet baleset.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18