Nem kell apa - ez a hosszú élet titka?

Pénzcentrum
2009. december 6. 08:03

Érdekes jelenségre lettek figyelmesek a kutatók: a két anya génjeiből mesterségesen "előállított" egerek 30 százalékkal hosszabb ideig élnek, mint a hagyományos módon született társaik.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Két japán tudós évek óta kísérletezik azzal, hogy két anya petéiből hozzon létre új egéregyedeket. Ehhez egy újszülött egér petesejtjére van szükség, melyet úgy manipulálnak genetikailag, hogy spermiumként viselkedjen. Ezt azután beültetik egy felnőtt egér petéjébe, és ha sikeres a megtermékenyítés, máris létrejön egy egérembrió, melynek két anyja van, apja viszont egy sem.

Megfigyelték viszont, hogy az így született egerek hosszabb ideig élnek, mint a hagyományos módon létrejött társaik. Hogy hivatalos színezetet kapjon a kísérlet, 13-13 ilyen, illetve olyan módon született egerek vizsgáltak meg a tudósok. Minden egér ugyanolyan steril környezetben lakott. A két anyával rendelkező egerek látványosan kisebbek voltak a normál testvéreiknél, és a súlyuk is nagyjából a kétharmadára rúgott a megszokottnak. A kisebb állatok azonban átlagosan 842 napig éltek, 186 nappal tovább, mint az apával és anyával is rendelkező rokonaik.

A kísérlet jól illeszkedik azoknak a korábbi elméleteknek a sorába, mely szerint a férfiak a táplálékszerzés és a női nem meghódítása kedvéért nagyobbra nőttek, cserébe rövidebb élettel áldotta meg őket a sors.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 23. vasárnap
Zelma, Rajmund
3. hét
Január 23.
Kaposvár napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. január 22. 19:20