4 °C Budapest

Már csak 40 óra az adóbevallásig! Tanácsok az utolsó pillanatokra

2009. május 19. 06:20

Még mindig nem adtad le az adóbevallásodat? Még ki sem töltötted? Íme néhány hasznos tanács az APEH-től, a Postától és a Pénzcentrumtól, a legnagyobb hajrá közepette.

Ami a legfontosabb: május 20 (szerda) éjfélig kell postára adnod az adóbevallásodat. Biztos, hogy ez a határidő érvényes rád is, ha egyéni vállalkozónak nem minősülő és az általános forgalmi adó fizetésére nem kötelezett magánszemély vagy. Akkor is le kell adnod, ha az egyéni vállalkozói tevékenységüket 2008. évben megszüntető magánszemélyek közé tartozol.

Ha az egyszerűsített bevallást választottad, ne feledd, hogy az úgynevezett bevallási ajánlatot (amit az APEH-től visszakaptál) szintén szerda éjfélig kell visszaküldened, aláírva (persze csak akkor, ha átolvastad, és mindent rendben találtál benne). A dokumentumot április 30-ig kellett visszakapnod, és -ha úgy látod, hogy nincs teljesen rendben- kijavíthatod vagy kiegészítheted azt. Gyakorlatilag az aláírt ajánlat visszaküldésével válik érvényessé az adóbevallás.


Ha elektronikusan szeretnéd elküldeni a bevallásodat, a menet a következő: Regisztrálj az Ügyfélkapun, töltsd le az APEH nyomtatványkitöltő programját (ABEV) és a szükséges nyomtatványokat (a szoftvereket az oldal alján a külső linkek között érheted el).
Készítsd el a bevallást elektronikusan, majd töltsd fel azt a Magyarország.hu-n. Nézd meg a kapott nyugtát az értesítési tárhelyen, és ellenőrizd folyószámládat az APEH eBEV-rendszerében. Bővebb információkért kattints a Magyarország.hu-ra.


Ha inkább úgy döntesz, hogy a jól megszokott, nyomtatott formában adod be a bevallást -ez talán így az utolsó órákban egyszerűbb megoldás lehet- akkor a következőket vedd figyelembe: az SZJA-t, a különadót, az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást, az egészségügyi hozzájárulást és a magánszemélyek járulékát a 0853-as nyomtatványon kell bevallanod és megküldened az adóhatóságnak.

Ha elakadtál, használd a mellékelt kitöltési segédletet. A legtöbb kérdésre választ kaphatsz az adóhivatal honlapján. Ha végleg elakadtál, próbálkozz telefonon: az APEH telefonos Contact Centere 8.30-16 óráig tart nyitva, és az ezeken a kék számokon hívhatod őket.


A nagy kapkodásban elkövetett hibák közül a leggyakoribb, hogy hiányzik az adózó aláírása a papírlapon benyújtott bevallásról, de gyakran előfordul a téves adóazonosító szám feltüntetése is- például a házastársak figyelmetlenségből egymás azonosítóit írják a lapra.

Az is gyakran megesik, hogy nem jelöli meg az adózó a bevallás főlapján, ha a visszaigényelhető összeget vissza szeretné kérni. A levont adóelőleget sokan a kötelezettségek között tüntetik fel, ekkor a bevallásuk szerint fizetniük kellene- valójában erről szó sincs.

Sokszor előfordul, hogy az adózó munkáltatójának nyilatkozott és kérte a munkáltatói adómegállapítást, és utóbb beadja a 0853-as bevallását is, de erről nem értesíti a megállapítással megbízott munkáltatóját. A levont adóelőleget sokan a kötelezettségek között tüntetik fel, ekkor a bevallásuk szerint fizetniük kellene- valójában erről szó sincs.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


Ha postán adod fel a bevallásod, jó ha tudod, hogy szerdán Budapesten a Nyugati és a Keleti Pályaudvarnál működő postán éjfélig, míg a Mammut Bevásárló Központban este 10-ig várják az ügyfeleket. A Fogarasi úti Tesco-ban a szokott rend szerint, éjjel-nappal működik a szolgáltatás.

A megyeszékhelyeken általában egy-egy postahely este nyolcig várja ügyfeleit.

Tatabánya 1 posta 20.00 óráig
Kaposvár 1 posta 20.00 óráig
Szekszárd 1 posta 20.00 óráig
Veszprém 1 posta 20.00 óráig
Zalaegerszeg 1 posta 20.00 óráig
Debrecen 1 posta 20.00 óráig
Eger 1 posta 20.00 óráig
Kecskemét 1 posta 20.00 óráig
Nyíregyháza 1 posta 20.00 óráig
Salgótarján 1 posta 20.00 óráig
Szeged 1 posta 20.00 óráig
Szolnok 1 posta 20.00 óráig
Békéscsaba 1 posta 20.00 óráig

Habár várhatóan -épp a fent említett egyszerűsített bevallás miatt- idén nem lesz akkora tömeg, de a sorban állások elkerülése érdekében igyekeznek minden ablakot üzemeltetni. Nemcsak a kezelőpultoknál dolgoznak majd többen, a küldemények továbbításáért felelős postások is megerősített szolgálatot teljesítenek, hogy mindenkinek időben eljusson a személyi jövedelemadó bevallása az APEH-hez.


Sokan elfelejtik, hogy felajánlhatják adójuk 1 százalékát valamely egyház és alapítvány számára. Az 1+1 százalékáról rendelkező nyilatkozat idén is a bevallási nyomtatvány részét képezi.

A civil kedvezményezettek listáját itt, az egyházak és kiemelt költségvetési előirányzatok listáját pedig itt találod. Biztos van olyan szervezet, amit Te is szívesen támogatsz, a civileknek és az egyházaknak pedig óriási segítséget jelentenek a felajánlások.

HR BLOGGER
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 17. szerda
Rudolf
16. hét
Április 17.
Hemofília világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem