5 °C Budapest

Már csak 40 óra az adóbevallásig! Tanácsok az utolsó pillanatokra

2009. május 19. 06:20

Még mindig nem adtad le az adóbevallásodat? Még ki sem töltötted? Íme néhány hasznos tanács az APEH-től, a Postától és a Pénzcentrumtól, a legnagyobb hajrá közepette.

Ami a legfontosabb: május 20 (szerda) éjfélig kell postára adnod az adóbevallásodat. Biztos, hogy ez a határidő érvényes rád is, ha egyéni vállalkozónak nem minősülő és az általános forgalmi adó fizetésére nem kötelezett magánszemély vagy. Akkor is le kell adnod, ha az egyéni vállalkozói tevékenységüket 2008. évben megszüntető magánszemélyek közé tartozol.

Ha az egyszerűsített bevallást választottad, ne feledd, hogy az úgynevezett bevallási ajánlatot (amit az APEH-től visszakaptál) szintén szerda éjfélig kell visszaküldened, aláírva (persze csak akkor, ha átolvastad, és mindent rendben találtál benne). A dokumentumot április 30-ig kellett visszakapnod, és -ha úgy látod, hogy nincs teljesen rendben- kijavíthatod vagy kiegészítheted azt. Gyakorlatilag az aláírt ajánlat visszaküldésével válik érvényessé az adóbevallás.


Ha elektronikusan szeretnéd elküldeni a bevallásodat, a menet a következő: Regisztrálj az Ügyfélkapun, töltsd le az APEH nyomtatványkitöltő programját (ABEV) és a szükséges nyomtatványokat (a szoftvereket az oldal alján a külső linkek között érheted el).
Készítsd el a bevallást elektronikusan, majd töltsd fel azt a Magyarország.hu-n. Nézd meg a kapott nyugtát az értesítési tárhelyen, és ellenőrizd folyószámládat az APEH eBEV-rendszerében. Bővebb információkért kattints a Magyarország.hu-ra.


Ha inkább úgy döntesz, hogy a jól megszokott, nyomtatott formában adod be a bevallást -ez talán így az utolsó órákban egyszerűbb megoldás lehet- akkor a következőket vedd figyelembe: az SZJA-t, a különadót, az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást, az egészségügyi hozzájárulást és a magánszemélyek járulékát a 0853-as nyomtatványon kell bevallanod és megküldened az adóhatóságnak.

Ha elakadtál, használd a mellékelt kitöltési segédletet. A legtöbb kérdésre választ kaphatsz az adóhivatal honlapján. Ha végleg elakadtál, próbálkozz telefonon: az APEH telefonos Contact Centere 8.30-16 óráig tart nyitva, és az ezeken a kék számokon hívhatod őket.


A nagy kapkodásban elkövetett hibák közül a leggyakoribb, hogy hiányzik az adózó aláírása a papírlapon benyújtott bevallásról, de gyakran előfordul a téves adóazonosító szám feltüntetése is- például a házastársak figyelmetlenségből egymás azonosítóit írják a lapra.

Az is gyakran megesik, hogy nem jelöli meg az adózó a bevallás főlapján, ha a visszaigényelhető összeget vissza szeretné kérni. A levont adóelőleget sokan a kötelezettségek között tüntetik fel, ekkor a bevallásuk szerint fizetniük kellene- valójában erről szó sincs.

Sokszor előfordul, hogy az adózó munkáltatójának nyilatkozott és kérte a munkáltatói adómegállapítást, és utóbb beadja a 0853-as bevallását is, de erről nem értesíti a megállapítással megbízott munkáltatóját. A levont adóelőleget sokan a kötelezettségek között tüntetik fel, ekkor a bevallásuk szerint fizetniük kellene- valójában erről szó sincs.


Ha postán adod fel a bevallásod, jó ha tudod, hogy szerdán Budapesten a Nyugati és a Keleti Pályaudvarnál működő postán éjfélig, míg a Mammut Bevásárló Központban este 10-ig várják az ügyfeleket. A Fogarasi úti Tesco-ban a szokott rend szerint, éjjel-nappal működik a szolgáltatás.

A megyeszékhelyeken általában egy-egy postahely este nyolcig várja ügyfeleit.

Tatabánya 1 posta 20.00 óráig
Kaposvár 1 posta 20.00 óráig
Szekszárd 1 posta 20.00 óráig
Veszprém 1 posta 20.00 óráig
Zalaegerszeg 1 posta 20.00 óráig
Debrecen 1 posta 20.00 óráig
Eger 1 posta 20.00 óráig
Kecskemét 1 posta 20.00 óráig
Nyíregyháza 1 posta 20.00 óráig
Salgótarján 1 posta 20.00 óráig
Szeged 1 posta 20.00 óráig
Szolnok 1 posta 20.00 óráig
Békéscsaba 1 posta 20.00 óráig

Habár várhatóan -épp a fent említett egyszerűsített bevallás miatt- idén nem lesz akkora tömeg, de a sorban állások elkerülése érdekében igyekeznek minden ablakot üzemeltetni. Nemcsak a kezelőpultoknál dolgoznak majd többen, a küldemények továbbításáért felelős postások is megerősített szolgálatot teljesítenek, hogy mindenkinek időben eljusson a személyi jövedelemadó bevallása az APEH-hez.


Sokan elfelejtik, hogy felajánlhatják adójuk 1 százalékát valamely egyház és alapítvány számára. Az 1+1 százalékáról rendelkező nyilatkozat idén is a bevallási nyomtatvány részét képezi.

A civil kedvezményezettek listáját itt, az egyházak és kiemelt költségvetési előirányzatok listáját pedig itt találod. Biztos van olyan szervezet, amit Te is szívesen támogatsz, a civileknek és az egyházaknak pedig óriási segítséget jelentenek a felajánlások.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.12.02 09:30
A 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény változásokat. A...
laskainelli  |  2022.11.29 12:44
A külvilág minden napra tartogat valami megküzdenivalót, ami talán kissé jobban feszíti a határainka...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
hrdoktor  |  2022.11.28 06:42
Kimerült, kedvetlen, feszült, olykor felkelni sincs kedve? Csökkenő lelkesedéssel, egyre gépiesebben...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?