1 milliós büntetés feketemunkásért: legalábbis ez a terv...

Pénzcentrum
2007. október 9. 10:00

A kormány tovább szigorítana a kiszabott bírságok terén is. Az ellenőrök létszámának bővülése mellett a mulasztási bírságok összegét is jelentősen megemelné, és általánossá tenné a visszatérő ellenőrzéseket akár már a büntetés napján is - írja a Népszabadság.

A nem magánszemélyekre jelenleg kiszabható 200 ezer forintos bírság összegét 500 ezerre kellene emelni, az illegális foglalkoztatásért és az igazolatlan eredetű áru forgalmazásáért pedig 1 millió forint bírság járna, és az ellenőrzött, és adott esetben megbüntetett cégeknél már aznap vissza kellene sokszor térni a szabálytalanságok újbóli ellenőrzésére, hogy azokat kijavították-e vagy nem.

Az első 8 hónap vizsgálataiból kiderül, hogy van még hol szigorítani, és sok helyen nem is a legmagasabb büntetést szabták ki az ellenőrök. Ha valaki nem adott nyugtát, átlagosan 78 ezer forintot fizetett, második alkalommal pedig 153 ezer forintot. De e mellett a be nem fizetett jövedelem utáni adókat is beszedi az APEH.

Januártól augusztusig mindössze 22 ezer esetben ellenőrizte az APEH a nyugtaadási kötelezettséget, amiből 10 százalék volt visszatérő ellenőrzés. A visszatérő ellenőrzés ezek szerint még nem gyakori, csak 240 üzletre tettek lakatot 12-60 napra.

Szabálytalan foglalkoztatás miatt viszont már szigorúbb volt a büntetés, 3 800 esetből 640 üzletet zártak be emiatt, az átlagos bírság pedig 103 ezer forint volt. Az igazolatlan eredetű áruk forgalmazása miatt viszont mindössze 40 ezer forintot szedtek be az ellenőrök átlagosan.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ezen szeretne változtatni a kormány a jelentősen megnövet büntetési tételekkel, amiből nem lehet tudni, hogy mi fog megvalósulni, és mi nem...

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?