16 °C Budapest

1 milliós büntetés feketemunkásért: legalábbis ez a terv...

Pénzcentrum
2007. október 9. 10:00

A kormány tovább szigorítana a kiszabott bírságok terén is. Az ellenőrök létszámának bővülése mellett a mulasztási bírságok összegét is jelentősen megemelné, és általánossá tenné a visszatérő ellenőrzéseket akár már a büntetés napján is - írja a Népszabadság.

A nem magánszemélyekre jelenleg kiszabható 200 ezer forintos bírság összegét 500 ezerre kellene emelni, az illegális foglalkoztatásért és az igazolatlan eredetű áru forgalmazásáért pedig 1 millió forint bírság járna, és az ellenőrzött, és adott esetben megbüntetett cégeknél már aznap vissza kellene sokszor térni a szabálytalanságok újbóli ellenőrzésére, hogy azokat kijavították-e vagy nem.

Az első 8 hónap vizsgálataiból kiderül, hogy van még hol szigorítani, és sok helyen nem is a legmagasabb büntetést szabták ki az ellenőrök. Ha valaki nem adott nyugtát, átlagosan 78 ezer forintot fizetett, második alkalommal pedig 153 ezer forintot. De e mellett a be nem fizetett jövedelem utáni adókat is beszedi az APEH.

Januártól augusztusig mindössze 22 ezer esetben ellenőrizte az APEH a nyugtaadási kötelezettséget, amiből 10 százalék volt visszatérő ellenőrzés. A visszatérő ellenőrzés ezek szerint még nem gyakori, csak 240 üzletre tettek lakatot 12-60 napra.

Szabálytalan foglalkoztatás miatt viszont már szigorúbb volt a büntetés, 3 800 esetből 640 üzletet zártak be emiatt, az átlagos bírság pedig 103 ezer forint volt. Az igazolatlan eredetű áruk forgalmazása miatt viszont mindössze 40 ezer forintot szedtek be az ellenőrök átlagosan.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ezen szeretne változtatni a kormány a jelentősen megnövet büntetési tételekkel, amiből nem lehet tudni, hogy mi fog megvalósulni, és mi nem...

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?