16 °C Budapest

Örökösödési illeték: kevesebb pénz jut a taníttatásra...

Pénzcentrum
2007. szeptember 27. 11:00

Napi 135 ház kerülhet jövőre az örökösödési illeték csapdájába a briteknél egy most készült tanulmány szerint. A Halifax becslései alapján további 50 ezer otthon kerül az illeték fizetésének határa fölé ha a tapasztalt mértékben nőnek az ingatlanárak...

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Ha a ház tulajdonosa meghal, a család a ház értékének 40 százalékát köteles befizetni az adóhatóságnak örökösödési illeték címén. Annak ellenére, hogy a határt felemelik 300 ezer fontról (107,4 millió Ft) 312 ezer fontra (111,696 millió Ft), 5 százalékos értéknövekedés esetén számos családnak fog fejtörést okozni az illeték befizetése.

Szakemberek szerint a kormánynak igenis követnie kéne az infláció mértékét, és arányosan növelni azt az értékhatárt, amely felett a tulaj halála esetén örökösödési illetéket kell fizetni.

Jelenleg a brit tulajdonosok összesen 6 százaléka illeték köteles az ingatlan után, de a következő években a lakásárak növekedésének köszönhetően jelentősen meg fog nőni ez az arány.

A brit kormány 3 éven belül tervezi az illetékhatár felemelését 350 ezer fontra (125,3 millió Ft), de ahhoz, hogy ennek megfeleljen (vagyis alatta maradjon) a szóban forgó házak nagy része, évente mindössze 3,7 százalékos értéknövekedést produkálhatnak, ami lássuk be a jelenlegi körülményeket tekintve nem túl valószínű. És még ezzel a kis növekedéssel is 15 ezer lakás haladná meg a 350 ezer fontos (125,3 millió Ft) határt a következő 3 évben.

Sok szakértő viszont nem találja korrektnek ezt az adónemet, ugyanis szerintük ez már kimeríti a kettős adóztatást. A tulajdonosok a már egyszer leadózott jövedelmükből vásárolják meg a házat, így a haláluk esetén a család által fizetett adó már a második adónem ugyanazon az összegen.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az adóhatóság álláspontja szerint ez az adónem egyre növekvő jelentőségű bevételt képvisel a kincstár számára. A múlt évben az ezen a címen beszedett összeg 3,3 milliárd font (1 181,4 milliárd Ft) volt, ami kétszerese a 10 évvel ezelőtti szintnek.

Ennek ellenére a kifogásolók tábora jelentős, ugyanis ez megnehezíti a fiataloknak a lakáshoz jutást, és kevesebb jut a családban arra is, hogy tanuljanak a gyerekek.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2021.10.20 11:59
Itt az ősz, mesés színekbe költözött a táj. Az évszakváltással együtt érdemes egy kicsit felfrissíte...
perfekt  |  2021.10.18 08:20
A pénzügyi-számviteli szakemberek az őszi hónapokban már figyelik az adótörvények – bennük a számvit...
hrdoktor  |  2021.10.18 06:46
Kevésbé ismert, hogy a klimax a kellemetlen tünetek megjelenésén túl egy sor súlyos betegség kockáza...
legacykft  |  2021.10.15 18:45
Tudtad, hogy a tornádó közepe (szeme) mozdulatlan? Fizikai törvény, a forgómozgás természetéből adód...
ajovomunkahelye  |  2021.10.08 09:12
A munkavégzés körülményeinek megváltoztatásával a járványhelyzet visszafordíthatatlan átalakulásba t...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 21. csütörtök
Orsolya
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?