Örökösödési illeték: kevesebb pénz jut a taníttatásra...

Pénzcentrum
2007. szeptember 27. 11:00

Napi 135 ház kerülhet jövőre az örökösödési illeték csapdájába a briteknél egy most készült tanulmány szerint. A Halifax becslései alapján további 50 ezer otthon kerül az illeték fizetésének határa fölé ha a tapasztalt mértékben nőnek az ingatlanárak...

Ha a ház tulajdonosa meghal, a család a ház értékének 40 százalékát köteles befizetni az adóhatóságnak örökösödési illeték címén. Annak ellenére, hogy a határt felemelik 300 ezer fontról (107,4 millió Ft) 312 ezer fontra (111,696 millió Ft), 5 százalékos értéknövekedés esetén számos családnak fog fejtörést okozni az illeték befizetése.

Szakemberek szerint a kormánynak igenis követnie kéne az infláció mértékét, és arányosan növelni azt az értékhatárt, amely felett a tulaj halála esetén örökösödési illetéket kell fizetni.

Jelenleg a brit tulajdonosok összesen 6 százaléka illeték köteles az ingatlan után, de a következő években a lakásárak növekedésének köszönhetően jelentősen meg fog nőni ez az arány.

A brit kormány 3 éven belül tervezi az illetékhatár felemelését 350 ezer fontra (125,3 millió Ft), de ahhoz, hogy ennek megfeleljen (vagyis alatta maradjon) a szóban forgó házak nagy része, évente mindössze 3,7 százalékos értéknövekedést produkálhatnak, ami lássuk be a jelenlegi körülményeket tekintve nem túl valószínű. És még ezzel a kis növekedéssel is 15 ezer lakás haladná meg a 350 ezer fontos (125,3 millió Ft) határt a következő 3 évben.

Sok szakértő viszont nem találja korrektnek ezt az adónemet, ugyanis szerintük ez már kimeríti a kettős adóztatást. A tulajdonosok a már egyszer leadózott jövedelmükből vásárolják meg a házat, így a haláluk esetén a család által fizetett adó már a második adónem ugyanazon az összegen.

Az adóhatóság álláspontja szerint ez az adónem egyre növekvő jelentőségű bevételt képvisel a kincstár számára. A múlt évben az ezen a címen beszedett összeg 3,3 milliárd font (1 181,4 milliárd Ft) volt, ami kétszerese a 10 évvel ezelőtti szintnek.

Ennek ellenére a kifogásolók tábora jelentős, ugyanis ez megnehezíti a fiataloknak a lakáshoz jutást, és kevesebb jut a családban arra is, hogy tanuljanak a gyerekek.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.11.30 10:44
Az Országgyűlés a 2022. november 22-ig ülésnapján elfogadta az egyes adótörvények módosításáról szól...
laskainelli  |  2022.11.29 12:44
A külvilág minden napra tartogat valami megküzdenivalót, ami talán kissé jobban feszíti a határainka...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
hrdoktor  |  2022.11.28 06:42
Kimerült, kedvetlen, feszült, olykor felkelni sincs kedve? Csökkenő lelkesedéssel, egyre gépiesebben...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?