Öröklési illeték: ne ijedj meg a számoktól!

Pénzcentrum
2007. március 23. 08:00

Öröklési illeték fizetésére minden magánszemély kötelezett, aki rokonai elhalálozásából ingyen szerez vagyont. Ez a világon általánosan elfogadott és alkalmazott közteher, amely az őt illető vádakkal ellentétben azonban nem rejt magában kettős adóztatást, hiszen míg a korábbi adókat az örökhagyó, addig az örökösödési illetéket az örökös fizeti. A következőekben az öröklési illetékről, a fizetési kötelezettség alól való mentességekről, a kedvezményekről, illetve a fizetendő illeték kiszámításáról ejtünk néhány szót.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az illeték fizetésének tárgya, nevétől eltérően azonban nem csupán az öröklés jogcímén megszerzett vagyon, hanem minden olyan ingyenesen szerzett ingó, ingatlan vagy vagyoni jog, amelyhez az elhunyt jóvoltából a haláleset kapcsán jut a magánszemély. Ilyen módon öröklési illeték fizetendőaz örökség (haszonélvezeti jog megváltása, az önálló orvosi tevékenység működtetési jogának folytatása), a hagyomány, a meghagyás és a haláleseti ajándékozás után is.

Természetesen a leggyakoribb forma az öröklés, de előfordulhat ettől eltérő vagyonszerzés is, ha például az örökhagyó úgy rendelkezik, hogy házát ne az örökös szerezze meg, hanem az az őt ápoló nővérre szálljon.

Mennyit fizetsz, ha örököltél?

A fizetendő öröklési illeték mértéke alapvetően három tényezőtől függ:
• az örökhagyó és az vagyonszerző között fennálló rokonság fokától
• az megszerzett vagyon/vagyontárgyak értékétől
• a vagyontárgy jellegétől attól függően, hogy az lakás vagy bármi más egyéb vagyontárgy

Az öröklési illeték megállítatásához szükséges különböző sávokat foglaltuk össze az alábbi táblázatban.

Az öröklési illeték tényleges értékének kiszámításához elsőként meg kell határozni az öröklési illeték alapját, vagyis az úgynevezett tiszta értéket. A tiszta érték a vagyontárgy forgalmi értékének és az azt terhelő tartozásnak (temetési költségek, hagyatéki költségek, hagyatéki eljárás költségei, az örökhagyó tartozásai, gondok és végrehajtó tiszteletdíja) a különbsége.

A hagyatéki költségek terhelhetik a megszerzett vagyon egészét, vagy egyes költségek esetében - például fennálló tartozás - csak az egyes vagyontárgyakat.

Autót vagy vagyoni értékű jogot örököltél?

A gépjármű öröklési illetékét az ingatlantól eltérően a hajtómotor hengerűrtartalmának minden megkezdett cm3-e után, illetve elektromos motor hajtómotor esetén a motor teljesítményének minden megkezdett kilowattja alapján számítják.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Ez azt jelenti, hogy egy 1700 cm3-es motor esetén, a fizetendő illeték összege 1700x36=61 200 forint (mivel az 1890 cm3-t meg nem haladó gépjárműveknél az illet összege már 36 forint ft/cm3).

A vagyoni értékű jogok esetében a kiindulópont a forgalmi érték, amelyből meghatározzák az úgynevezett egyévi értéket, amely a forgalmi érték 1/20-ad része. Gondot csak a határozatlan időre szóló vagyoni értékű jog esetében okozhat az öröklési illeték kiszámítása. Azt az alábbi táblázatban szereplő korszorzók és az egyévi értékek szorzataként számolják ki.

Mentességek és kedvezmények

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2021.10.19 09:08
  A tartós kapcsolatban élők számtalan problémát fel tudnak sorolni, hogy mi miatt szenvednek a tár...
perfekt  |  2021.10.18 08:20
A pénzügyi-számviteli szakemberek az őszi hónapokban már figyelik az adótörvények – bennük a számvit...
hrdoktor  |  2021.10.18 06:46
Kevésbé ismert, hogy a klimax a kellemetlen tünetek megjelenésén túl egy sor súlyos betegség kockáza...
legacykft  |  2021.10.15 18:45
Tudtad, hogy a tornádó közepe (szeme) mozdulatlan? Fizikai törvény, a forgómozgás természetéből adód...
ajovomunkahelye  |  2021.10.08 09:12
A munkavégzés körülményeinek megváltoztatásával a járványhelyzet visszafordíthatatlan átalakulásba t...
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06