-2 °C Budapest

Nagyobb szerep a távmunkának

Pénzcentrum
2007. szeptember 19. 10:29

Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter Simon Gáborral, a Távmunka Tanács elnökével közösen tartott sajtótájékoztatón ismertette a távmunka esélyteremtő lehetőségeit, illetve bemutatta a "Távmunka Ismeretanyagok" internetes adatbázisát.

A közeli jövőben a távmunka az eddiginél lényegesen nagyobb szerepet kap, így a hátrányos helyzetű, megváltozott munkaképességű vagy fogyatékkal élő emberek is esélyt kapnak, hogy dolgozzanak. Az uniós forrásokból megvalósuló foglalkoztatási programok keretében a távmunka kiemelt fontossággal bír - olvasható a Szociális és Munkaügyi Minisztérium honlapján.


Lamperth Mónika miniszter a témában tartott sajtótájékoztatón elmondta: a távmunka esélyt teremthet az inaktív, vagy a rendszeres jövedelemforrással nem rendelkező munkaképes korú lakosság munkaerőpiaci beilleszkedéséhez. Elősegítheti a munkához jutás esélyét a gazdaságilag hátrányos helyzetű térségekben élők számára, valamint hozzájárul a fogyatékkal élő vagy megváltozott munkaképességű emberek elhelyezkedési lehetőségeinek bővítéséhez. Az uniós források bevonásával a távmunka részaránya a közeljövőben jelentősen emelkedik majd.


Erre szükség is van, hiszen az USA-ban az összes foglalkoztatott 24%-a, az Európai Unióban az aktív munkavállalók 13%-a dolgozik távmunka módszerrel. Magyarországon a munkavállalók 4%-a, tehát 140-150 ezer fő tölti be távoli helyről a munkakörét.


A KSH 2005-ös legutóbbi felmérése szerint a legfejlettebb régióban, a közép-magyarországiban 100 háztartásból 24-ben van internet. Ezzel szemben a legfejletlenebb a dél-dunántúli, itt 100 háztartásból 12-ben van internet elérhetőség.

Az Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) az elmúlt esztendőkben komoly sikereket ért el, hiszen a meghirdetett távmunka pályázatok eredményeként 3048 új távmunkahelyet alakítottak ki. A tárca ehhez 1,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást adott, többek között vállalta a távmunkához szükséges infrastrukturális háttér megteremtését, a távmunkát vállalók képzését, illetve a munkavállalók folyamatos tájékoztatását.


A tárca arra is nagy figyelmet fordított, hogy a közszféra intézményeit is ösztönözze a távmunka bevezetésére. 2004-ben a közszféra intézményei a támogatásban részesült pályázatoknak csupán a 6 százalékát tették ki, mára ez az arány 29 százalékra emelkedett.

Az SZMM a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) keretében két jelentős munkaerőpiaci program indítását tervezi. 2007 őszén indul a gyesről/gyedről visszatérők, az alacsony iskolai végzettségűek, a pályakezdők és az 50 éven felüliek elhelyezkedését segítő munkaerőpiaci program, amelyre 2009 végéig 26 milliárd forint áll majd rendelkezésre. Ez a tervek szerint mintegy 20 ezer ember elhelyezkedését segíti majd.
2008 elején indul a megváltozott munkaképességű emberek elhelyezkedését segítő program. Ennek keretében közel 10 ezer megváltozott munkaképességű embernek nyújt majd foglalkozási lehetőséget és segít az elhelyezkedésükben. Erre a programra 16 milliárd forintot fordít majd a szaktárca.


A távmunka elterjesztése érdekében új típusú szolgáltatás kialakítására kerül sor az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) bázisán, így információval, tanácsadással segítik a vállalkozásokat, hogy az eddiginél lényegesen jobban kihasználják a távmunkában rejlő lehetőségeket.


Cél, hogy 2007-2013 közötti időszak végére ez a munkavégzési forma felzárkózzon az uniós átlaghoz, ami azt jelenti, hogy hozzávetőlegesen 150 000 újabb távmunkás munkahely kialakítására lesz lehetőség.
A sajtótájékoztatón bemutatták a "Távmunka Ismeretanyagok" internetes adatbázisát, amely tanulmányokat, alapismereteket, illetve filmeket tesz közzé, hogy segítsen minden érdeklődőt a távmunkában való eligazodásban. Az adatbázis szeptember végétől letölthető lesz a minisztérium honlapjáról is.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.12.06 20:29
  Az év vége – noha az elcsendesedést hozná el – sokak számára a pörgést, a végeláthatatlan felad...
hrdoktor  |  2022.12.05 06:29
Az aktív életmóddal az egészségünket és a koncentrációs képességeinket is javíthatjuk. [...] Bővebb...
perfekt  |  2022.12.02 09:30
A 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény változásokat. A...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 7. 22:14
Pénzcentrum  |  2022. december 7. 18:19