15 °C Budapest

Nagyobb szerep a távmunkának

Pénzcentrum
2007. szeptember 19. 10:29

Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter Simon Gáborral, a Távmunka Tanács elnökével közösen tartott sajtótájékoztatón ismertette a távmunka esélyteremtő lehetőségeit, illetve bemutatta a "Távmunka Ismeretanyagok" internetes adatbázisát.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A közeli jövőben a távmunka az eddiginél lényegesen nagyobb szerepet kap, így a hátrányos helyzetű, megváltozott munkaképességű vagy fogyatékkal élő emberek is esélyt kapnak, hogy dolgozzanak. Az uniós forrásokból megvalósuló foglalkoztatási programok keretében a távmunka kiemelt fontossággal bír - olvasható a Szociális és Munkaügyi Minisztérium honlapján.


Lamperth Mónika miniszter a témában tartott sajtótájékoztatón elmondta: a távmunka esélyt teremthet az inaktív, vagy a rendszeres jövedelemforrással nem rendelkező munkaképes korú lakosság munkaerőpiaci beilleszkedéséhez. Elősegítheti a munkához jutás esélyét a gazdaságilag hátrányos helyzetű térségekben élők számára, valamint hozzájárul a fogyatékkal élő vagy megváltozott munkaképességű emberek elhelyezkedési lehetőségeinek bővítéséhez. Az uniós források bevonásával a távmunka részaránya a közeljövőben jelentősen emelkedik majd.


Erre szükség is van, hiszen az USA-ban az összes foglalkoztatott 24%-a, az Európai Unióban az aktív munkavállalók 13%-a dolgozik távmunka módszerrel. Magyarországon a munkavállalók 4%-a, tehát 140-150 ezer fő tölti be távoli helyről a munkakörét.


A KSH 2005-ös legutóbbi felmérése szerint a legfejlettebb régióban, a közép-magyarországiban 100 háztartásból 24-ben van internet. Ezzel szemben a legfejletlenebb a dél-dunántúli, itt 100 háztartásból 12-ben van internet elérhetőség.

Az Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) az elmúlt esztendőkben komoly sikereket ért el, hiszen a meghirdetett távmunka pályázatok eredményeként 3048 új távmunkahelyet alakítottak ki. A tárca ehhez 1,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást adott, többek között vállalta a távmunkához szükséges infrastrukturális háttér megteremtését, a távmunkát vállalók képzését, illetve a munkavállalók folyamatos tájékoztatását.


A tárca arra is nagy figyelmet fordított, hogy a közszféra intézményeit is ösztönözze a távmunka bevezetésére. 2004-ben a közszféra intézményei a támogatásban részesült pályázatoknak csupán a 6 százalékát tették ki, mára ez az arány 29 százalékra emelkedett.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az SZMM a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) keretében két jelentős munkaerőpiaci program indítását tervezi. 2007 őszén indul a gyesről/gyedről visszatérők, az alacsony iskolai végzettségűek, a pályakezdők és az 50 éven felüliek elhelyezkedését segítő munkaerőpiaci program, amelyre 2009 végéig 26 milliárd forint áll majd rendelkezésre. Ez a tervek szerint mintegy 20 ezer ember elhelyezkedését segíti majd.
2008 elején indul a megváltozott munkaképességű emberek elhelyezkedését segítő program. Ennek keretében közel 10 ezer megváltozott munkaképességű embernek nyújt majd foglalkozási lehetőséget és segít az elhelyezkedésükben. Erre a programra 16 milliárd forintot fordít majd a szaktárca.


A távmunka elterjesztése érdekében új típusú szolgáltatás kialakítására kerül sor az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) bázisán, így információval, tanácsadással segítik a vállalkozásokat, hogy az eddiginél lényegesen jobban kihasználják a távmunkában rejlő lehetőségeket.


Cél, hogy 2007-2013 közötti időszak végére ez a munkavégzési forma felzárkózzon az uniós átlaghoz, ami azt jelenti, hogy hozzávetőlegesen 150 000 újabb távmunkás munkahely kialakítására lesz lehetőség.
A sajtótájékoztatón bemutatták a "Távmunka Ismeretanyagok" internetes adatbázisát, amely tanulmányokat, alapismereteket, illetve filmeket tesz közzé, hogy segítsen minden érdeklődőt a távmunkában való eligazodásban. Az adatbázis szeptember végétől letölthető lesz a minisztérium honlapjáról is.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.10.27 10:25
A hatályos Szja törvény szerint az az egyéni vállalkozó, aki a vállalkozói szja szerint adózza a jöv...
laskainelli  |  2021.10.26 14:32
Veled is előfordult már, hogy a társad nem tartotta be az ígéretét, vagy nem osztott meg veled egy f...
hrdoktor  |  2021.10.25 06:39
Még mindig túl sok férfi ódzkodik a kivizsgálásoktól, főleg akkor, ha a húgyutak vagy a nemi szervek...
vezetoi-coaching  |  2021.10.24 23:50
A siker def. meglehetősen rugalmas, ha nem alaktalan (kritérium, mint égen a csillag…), ráadásul idő...
legacykft  |  2021.10.22 20:03
A robotika, a mesterséges intelligencia korában még mindig az emberi erőforrást mondhatjuk a legérté...
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 28. 12:00