12 °C Budapest

Könnyítés a cégeknek, nehézség a könyvvizsgálóknak

Pénzcentrum
2007. szeptember 6. 08:30

A könyvvizsgálatról szóló törvény szerint jövőre a jelenlegi hetvenezerről negyvenötezerre csökken azoknak a vállalkozásoknak a száma, amelyeknek mérlegét, beszámolóit könyvvizsgálónak kell ellenőriznie és hitelesítenie - derült ki a Magyar Könyvvizsgálói Kamara tegnapi sajtótájékoztatóján.

A parlament ugyanis a 2001 óta érvényben lévő 50 millióról 100 millió forintra módosította az árbevételi határt, amelyen felül már auditra kötelezettnek minősülnek a vállalkozások. Tavaly év végén még 69 ezer vizsgált társaság volt, az új szabályok miatt 2008-tól ezek mintegy 36 százaléka, azaz 25 ezer - főleg fővárosi és Pest megyei - vállalkozás ússza meg beszámolója kötelező ellenőriztetését - irja a Világgazdaság.

Változik a gazdasági társaságokról szóló törvény, így a részvénytársaságok könyvvizsgálata is. Eleddig minden zrt.-nek és nyrt.-nek kötelező volt, s bár a nyilvános társaságoknál ez továbbra is megmarad, a zrt.-k számára az új szabályozás lép életbe, tehát akkor kell a kontroll, ha árbevételük két év átlagában meghaladja az új összeghatárt. "Úgy ítéljük meg, a törvénymódosítások miatt a cégekkel kapcsolatos problémák felerősödhetnek" - mondta Sugár Dezső, a kamara elnöke.

A változások összesen 2-2,5 milliárd forint árbevétel-kiesést jelentenek jövőre a könyvvizsgálóknak - hangzott el a tájékoztatón. Mindez elsősorban az egyéni és a céges formában működő kisebb, ezen belül is főként a vidéken dolgozó könyvvizsgálók lába alól húzhatja ki a talajt. Ugyanis az ellenőrzésre felszámított díjak az utóbbi időben nem emelkednek jelentősen, miközben sok könyvvizsgálónak csupán néhány ügyfele van, ráadásul a 3600 hazai auditor jóval több, mint bármely környező országban. Igaz, e tevékenység mellett a szakértők más társaságoknak végeznek például könyvelési, adó-tanácsadási munkákat, ám a kamarai tagok árbevételének nagy részét az audit teszi ki, az egyéni könyvvizsgálók esetében 58 százalékban. E bevételek szűkülése tehát komoly hatással lesz az egyéni tagokra. Az 1537 céges kamarai tagból 568-nak az árbevétele 10 millió forint alatti, így ez a másik igen érzékenyen érintett kör.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?