24 °C Budapest

Könnyítés a cégeknek, nehézség a könyvvizsgálóknak

Pénzcentrum
2007. szeptember 6. 08:30

A könyvvizsgálatról szóló törvény szerint jövőre a jelenlegi hetvenezerről negyvenötezerre csökken azoknak a vállalkozásoknak a száma, amelyeknek mérlegét, beszámolóit könyvvizsgálónak kell ellenőriznie és hitelesítenie - derült ki a Magyar Könyvvizsgálói Kamara tegnapi sajtótájékoztatóján.

A parlament ugyanis a 2001 óta érvényben lévő 50 millióról 100 millió forintra módosította az árbevételi határt, amelyen felül már auditra kötelezettnek minősülnek a vállalkozások. Tavaly év végén még 69 ezer vizsgált társaság volt, az új szabályok miatt 2008-tól ezek mintegy 36 százaléka, azaz 25 ezer - főleg fővárosi és Pest megyei - vállalkozás ússza meg beszámolója kötelező ellenőriztetését - irja a Világgazdaság.

Változik a gazdasági társaságokról szóló törvény, így a részvénytársaságok könyvvizsgálata is. Eleddig minden zrt.-nek és nyrt.-nek kötelező volt, s bár a nyilvános társaságoknál ez továbbra is megmarad, a zrt.-k számára az új szabályozás lép életbe, tehát akkor kell a kontroll, ha árbevételük két év átlagában meghaladja az új összeghatárt. "Úgy ítéljük meg, a törvénymódosítások miatt a cégekkel kapcsolatos problémák felerősödhetnek" - mondta Sugár Dezső, a kamara elnöke.

A változások összesen 2-2,5 milliárd forint árbevétel-kiesést jelentenek jövőre a könyvvizsgálóknak - hangzott el a tájékoztatón. Mindez elsősorban az egyéni és a céges formában működő kisebb, ezen belül is főként a vidéken dolgozó könyvvizsgálók lába alól húzhatja ki a talajt. Ugyanis az ellenőrzésre felszámított díjak az utóbbi időben nem emelkednek jelentősen, miközben sok könyvvizsgálónak csupán néhány ügyfele van, ráadásul a 3600 hazai auditor jóval több, mint bármely környező országban. Igaz, e tevékenység mellett a szakértők más társaságoknak végeznek például könyvelési, adó-tanácsadási munkákat, ám a kamarai tagok árbevételének nagy részét az audit teszi ki, az egyéni könyvvizsgálók esetében 58 százalékban. E bevételek szűkülése tehát komoly hatással lesz az egyéni tagokra. Az 1537 céges kamarai tagból 568-nak az árbevétele 10 millió forint alatti, így ez a másik igen érzékenyen érintett kör.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?